Η Αθήνα φαίνεται ότι δεν κλείνει “την πόρτα” στα ρωσικά σχέδια αγωγών και δηλώνει “προσηλωμένη στην υλοποίηση του νότιου αγωγού”.
O Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γεώργιος Τσίπρας συναντήθηκε στη Μόσχα, με τον Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. A. Novak.
Κατά τη συνάντηση, που όπως λέει η ανακοίνωση “διεξήχθη σε άριστο κλίμα, συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο πλευρών, με έμφαση στην προώθηση του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού. Ειδικότερα, αναφορικά με τον Νέο Ευρωπαϊκό Αγωγό, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην υλοποίηση του έργου, καθώς πρόκειται για ένα ενεργειακό εγχείρημα που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και στις δύο χώρες.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής Υποδομών της Gazprom και Project Manager του Νέου Ευρωπαϊκού Αγωγού κ. Leonid Chugunov, με τον οποίο συζητήθηκε λεπτομερώς η πορεία των έργων για την υλοποίηση του αγωγού, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή θέληση των δύο πλευρών για την προώθηση και ολοκλήρωση του έργου.
Άσχημα νέα για TRAINOSE & ROSCO
Από την άλλη πλευρά όμως φαίνεται ότι δεν πάνε όλα καλά με τη Μόσχα. Σύμφωνα με όσα γράφει το Ria Novosti “υπάρχουν μηνύματα ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι δεν ενδιαφέρονται πλέον για TRAINOSE & ROSCO”. Όπως αναφέρει “έγινε σχετική εισήγηση ενώ αναμένεται ακόμα η τελική απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης”.
Το ellada-russia.gr επισημαίνει ότι :
«Μαλλον oι Ρώσοι καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα και άδικα προσπαθούν. Αλλά και από την άλλη, πού να μπλέκουν με μας, τα «γυρίζουμε» με τέτοια ταχύτητα, ώστε δεν προλαβαίνουν να συνεννοηθούν. Όλα δείχνουν ότι η εισήγηση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων είναι αρνητική και ότι δεν έχει μεγάλο νόημα πλέον η δουλειά που ετοιμαζόταν να γίνει.
Εξάλλου την ρωσική επένδυση ήθελε προσωπικά ο πρώην πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν για να «παίζει» με την Ελλάδα, ο οποίος αν και φίλος του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και της Εκκλησίας τώρα απομακρύνθηκε από τη διοίκησή τους. Πρέπει να αναμένουμε και την τελική απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, που μπορεί για λόγους εικόνας, στρατηγικής κλπ να επιμείνει και να το πάει ως το τέλος. Ως εκεί, δηλαδή, που μάλλον δεν θα «δώσουμε» τίποτα στους Ρώσους, όπως άπαντες ψιθυρίζουν στους διαδρόμους των υπουργείων, αλλά δεν τολμούν να παραδεχτούν δημοσίως…
Έχω την αίσθηση ότι η αριστερο-μνημονιακή Ελλάδα μπορεί να συναναστρέφεται με τους Ρώσους μόνο σε επίπεδο τουρισμού-πολιτισμού. Άντε και μερικά γουναρικά, προϊόντα εκτός κυρώσεων αλλά και γάμοι- life style, με τις ενέργειες αυτές ως έναν μόνο βαθμό, τόσο ώστε να μην «πεθάνουμε από το κρύο». Μέχρις εκεί, τίποτε στρατηγικό, όπως τα λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι. Εκτός πια κι αν κάνουμε άλματα στην ισχύ και γεωπολιτική μας επιβεβαίωση».