Ο πρόσφατα αδικοχαμένος Τζον Νας είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Οικονομικών μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων.
΄Ηταν εκείνος που δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος.
Το Stratfor σ΄ ένα κείμενο αφιέρωμα για την σημασία της θεωρίας του Νας και τις πρακτικές εφαρμογές φέρνει ως παράδειγμα εφαρμογής της…την διαπραγάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Όπως σημειώνει το Stratfor μια από τις ενδεικτικές περιπτώσεις εφαρμογής της θεωρίας των παιγνίων “είναι η συζήτηση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Οι υπολογισμοί της Αθήνας παράγοντα αναμφίβολα από τη θεωρία του Νας, επειδή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι οικονομολόγος με διατριβή για τη θεωρία των παιγνίων και έχει γράψει διάφορα βιβλία σχετικά με το θέμα, διερευνώντας την εφαρμογή του στην πολιτική οικονομία”.
Και συνεχίζει κάνοντας αναφορά στο … “παιχνίδι του κοτόπουλου”. Ή πιο ελληνικά το παιχνίδι της κότας. Που σημαίνει ότι όποιος φοβηθεί πρώτος σε μια επερχόμενη μετωπική σύγκρουση χάνει.
“Σε αυτό το παιχνίδι” , γράφει το Stratfor “δύο οδηγοί οδηγούν γρήγορα,σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης . Και οι δύο περιμένουν ότι ο άλλος θα αλλάξει πορεία για να αποφευχθεί η σύγκρουση. Αν κανείς δεν το πράξει η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη και θανατηφόρα. Αν ο ένας αποφασίσει να αλλάξει πορεία τότε αυτός που συνέχισε να οδηγεί ευθεία θα νοιώσει νικητής. Αλλά το καλύτερο είναι πάντα να αλλάξουν πορεία και οι δύο”.
Για να δούμε τι θα γίνει στην περίπτωσή μας, αν και όπως έγραψε στο άρθρο του στην Le Monde ο πρωθυπουργός εμείς την “στραβοτιμονιά” μας την κάναμε.