Ήταν 11 Ιουλίου του 2011, όταν στις 05:40 το πρωί, σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού η οποία στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων.
Φωτογραφία: Η ναυτική βάση μετά την έκρηξη
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5 ετών από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και σε δύο χρόνια άλλοι 3 κατηγορούμενοι για την έκρηξη, αναφέρει το ΚΥΠΕ.
Τι ακριβώς συνέβη στη ναυτική βάση
Στις 04:30 το πρωί, ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο με τα εμπορευματοκιβώτια. Μέχρι να φθάσει η πυροσβεστική, οι ναύτες από τη βάση προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Κατά την έκρηξη, που έγινε μια ώρα και δέκα λεπτά αργότερα, αρκετοί ναύτες που βρίσκονταν στο σημείο τραυματίστηκαν σοβαρά.
Το σημείο της καταστροφής επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπακώστα, Υπουργό Άμυνας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης δήλωσε ότι «υπήρξε έκρηξη σε κιβώτια που έχουν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν μερικά χρόνια, και τώρα προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη κρίση».
Φωτογραφία: H ναυτική βάση μετά την έκρηξη
Στις 13:30, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν 12 άτομα. Όλοι τους είναι Κύπριοι. Αμφισβητούμε το γεγονός ότι κάποιος σκόπιμα προκάλεσε την έκρηξη. Οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη
Το μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση της Κύπρου μετά την έκρηξη
Μετά το τραγικό περιστατικό πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έκρηξης. Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού είχε καταστραφεί τελείως. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δήλωσε στο Reuters, ο Εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Κώστας Γαβριλίδης, «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ολικής καταστροφής. Αυτό μοιάζει με βιβλική καταστροφή».
Πολλοί Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου άλλαξαν τις εικόνες τους σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, σε ολόμαυρες εικόνες προς ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς της έκρηξης. Πένθος επικράτησε στην Κύπρο από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Μετά την έκρηξη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, κρατώντας μαύρα πανό με συνθήματα αιώνιας μνήμης και ζητούσαν την παραίτηση της Κυβέρνησης.
Η Βοήθεια από Ισραήλ και Γαλλία μετά την έκρηξη
Στις 14 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt. Στο λιμάνι ήταν παρών ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, καθώς και Ισραηλινοί τεχνικοί, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην εγκατάσταση των γεννήτριων.
Αυτές οι γεννήτριες είχαν παραχωρηθεί σε βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις περικοπές ηλεκτροδότησης λόγω της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» Επίσης, στη Κύπρο είχαν φθάσει γεννήτριες από την Ελλάδα. Για αυτό τον σκοπό, τεχνικοί της ΑΗΚ και της ΔΕΗ βρίσκονταν σε επικοινωνία.
Σε συνάντηση των Προέδρων της Γαλλίας και της Κύπρου, ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την ΑΗΚ μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στέλνοντας Γάλλους ειδικούς»
Φωτογραφία: Οι άνρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη
Ακολουθεί απόσπασμα από τη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σύμφωνα με το ΚΥΠΕ. Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος ανακύρηξε τα θύματα της έκρηξης »Ήρωες» αποδίδοντας έναν φόρο τιμής στην μνήμη τους…
Οι 13 ήρωες της τραγωδίας στο Μαρί, θυσιάζοντας τη ζωή τους για το δημόσιο συμφέρον και την αγάπη για την πατρίδα, υπερασπίστηκαν ταυτοχρόνως την κοινωνική συνοχή τούτου του κράτους, σηκώνοντας στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες, οι οποίες δεν τους αναλογούσαν.
Κι εδώ ακριβώς είναι που η αίσθηση της απώλειας καθίσταται εντονότερη, όταν οι άνθρωποι που χάθηκαν με αυταπάρνηση εν ώρα καθήκοντος, είναι θύματα της κρατικής αμέλειας, εν καιρώ ειρήνης.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μνήμης αλλά και βαθιάς περισυλλογής, η οποία μας υποχρεώνει όλους να αναλογιστούμε με σεβασμό την αξία της θυσίας αυτών των ηρώων, καθώς και την ευθύνη που έχουμε ως κράτος.
Αναγνωρίζοντας το μέγεθος αλλά και την αξία της προσφοράς τους, μεριμνήσαμε για το ελάχιστο, οφείλω να ομολογήσω, και το αυτονόητο απέναντι στις οικογένειές τους και τη μνήμη τους.
Η εκκλησία αυτή που ανεγέρθηκε βάσει μελέτης της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και έξοδα του Υπουργείου Άμυνας στον τόπο της τραγωδίας, θα παραμείνει αιώνιο σύμβολο τιμής για τους 13 ήρωες, υποδεικνύοντας τον ιερό χώρο της θυσίας τους και συνάμα την υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της.
Παράλληλα, με την απόφασή μας ως Κυβέρνηση να ανακηρύξουμε ως ήρωες τους 13 πεσόντες, αποδώσαμε την ύψιστη και συνάμα ελάχιστη τιμή στα θύματα της τραγωδίας.
Πρόσθετα, αντιλαμβανόμενοι ότι τα προβλήματα των συγγενών των θυμάτων δεν εξαντλούνται μόνο με την όποια οικονομική μας στήριξη και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματά τους, προχωρήσαμε στη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης Ανθρωπιστικών Ζητημάτων, η οποία εξετάζει και αξιολογεί τα συγκεκριμένα αιτήματα, έχοντας γενικότερα την ευθύνη για τη συστηματική παρακολούθηση των οιωνδήποτε ζητημάτων ή προβλημάτων, που σχετίζονται με τους εν λόγω ήρωες και τις οικογένειές τους.
Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ,wikipedia