Είναι ο μοναδικός που με στοιχεία τεκμηριωμένα είχε προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου.Ο κ.Νίκος Καρδουλας δεν είναι δημοσκόπος αλλά αγρονόμος τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc Τηλεπισκόπισης – GIS_UK και Συνταγματάρχης ε.α. Και μέλος ΝΟΔΕ ΝΔ Νομού Λάρισας. Το άρθρο του για τις αυριανές εκλογές στη ΝΔ έχει ενδιαφέρον.
Ποια ΝΔ θέλουμε;
Μετά από τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές ήττες σε ενάμιση χρόνο (ευρωεκλογές, εκλογές Ιανουαρίου 2015, δημοψήφισμα, εκλογές Σεπτεμβρίου 2015), τα μέλη της ΝΔ καλούνται να επιλέξουν τον νέο αρχηγό του κόμματος στις 22 Νοεμβρίου 2015 μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων, σε ένα περιβάλλον στο οποίο απουσιάζουν οι σταθερές που θα επέτρεπαν ασφαλείς εκτιμήσεις.
Τα κριτήρια επιλογής του νέου αρχηγού είναι πολυδιάστατα. Θα επιλέξουν τα μέλη τον αρχηγό που θα οδηγήσει σε νίκη απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τον αρχηγό που ταιριάζει στο κόμμα και στην παράδοσή του, θα ψηφίσουν παραδοσιακά ή ανατρεπτικά;
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των 4 υποψηφίων σύμφωνα με ειδικούς της πολιτικής επικοινωνίας είναι:
Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τονίζουν ότι πρόκειται για έναν πιστό στρατιώτη του κόμματος, με ήρεμη και αξιοπρεπή διαχρονικά παρουσία και ότι μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος, με μειονεκτήματα την ηλικία του (είναι 63 ετών) και ότι ήδη έχασε μια εκλογική αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μιλούν ότι εκφέρει πολιτικό λόγο που αντιστοιχεί στη κοινή λογική, ότι έχει την εικόνα ενός κλασικού κεντρώου, συνεπή φιλελεύθερου και μεταρρυθμιστή, αλλά παράλληλα και την εικόνα στελέχους της αγοράς, με μεγάλο μειονέκτημα το όνομά του.
Για τον Άδωνι Γεωργιάδη μιλούν για έναν πολιτικό που γεμίζει τα τηλεοπτικά κάδρα, ότι είναι πανταχού παρών με παροιμιώδη ενεργητικότητα και δεν αφήνει τίποτε ασχολίαστο ή αναπάντητο και για την αυτοδημιούργητη επαγγελματική και πολιτική του διαδρομή, με μειονεκτήματα το παρελθόν του στο ΛΑΟΣ, τη σκληρή δεξιά του τοποθέτηση και την υπερδιέγερση που παρουσιάζει όταν εκτίθεται σε οθόνες και μικρόφωνα.
Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα τονίζουν πως τα πλεονεκτήματά του είναι η ηλικία του, ότι είναι άφθαρτος αφού προέρχεται εκτός Βουλής και η εικόνα του επιχειρηματία, του πετυχημένου αυτοδιοικητικού και του αντάρτη, η οποία μπορεί να προσφέρει οφέλη σε ένα εκλογικό σώμα που διψά για σύγκρουση και ανανέωση. Τα μειονεκτήματά του είναι το συνταγματικό του κώλυμα να εκλεγεί βουλευτής έως τον Αύγουστο του 2019 και ότι δεν έχει εκτεθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή τα έξι τελευταία χρόνια.
Ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψήφιου, οι επικοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι ο νικητής θα κριθεί από το πόσοι και ποιοι θα είναι αυτοί που θα ψηφίσουν για τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ.
Υποστηρίζεται από πολλούς ότι η ΝΔ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου κατόρθωσε να κρατηθεί όρθια. Ας δούμε όμως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκλογών (Πηγές: Metron Analysis, ΑΝΤ1 και ΕΡΤ)
Α. Πώς ψήφισαν ανά ηλικία (γράφημα της Metron Analysis):
Οι παραγωγικές ηλικίες 18-50 ετών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 37,9% και ΝΔ 21,7%.
Οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 40% και ΝΔ 18%.
Οι άνω των 50 ετών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 37,1% και ΝΔ 28,5%.
Οι άνω των 55 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 31,1% και ΝΔ 37,8%.

Β. Πώς ψήφισαν ανά απασχόληση:
Οι άνεργοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 42,8% και ΝΔ 17,3%.
Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 40,1% και ΝΔ 18,9%.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 39% και ΝΔ 20,7%.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 36,9% και ΝΔ 24,9%.
Οι Αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 29,8% και ΝΔ 23,1%.
Φαίνεται λοιπόν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην ψήφο των παραγωγικών ηλικιών, ενώ η ΝΔ συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά της στους άνω των 50 ετών και προηγείται μόνο του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους. Τι κατάφερε λοιπόν η ΝΔ, να κρατηθεί όρθια στους συνταξιούχους;
Η ΝΔ σήμερα βρίσκεται σε απελπιστική κοινωνική περιθωριοποίηση και αποξενώθηκε την τελευταία 5ετία σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνον από τα λαϊκά και μικροαστικά στρώματα, αλλά και από ένα σημαντικό τμήμα των ανώτερων, μεσαίων και αστικών στρωμάτων.
Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας απαξίωσαν τη ΝΔ των οικογενειών, των τζακιών, των βαρόνων και των κομισσών. Αυτό που έχει κουράσει δεν είναι η ιδεολογία και το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά τα πρόσωπα και οι νοοτροπίες και όποιος και να είναι ο επόμενος αρχηγός, πρέπει η παράταξη να αλλάξει ολοκληρωτικά από ένα κόμμα κλειστών συστημάτων σε ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι ποια ΝΔ θέλουμε, αυτή που καραδοκεί στα λάθη και τις αστοχίες του αντιπάλου της, αυτή που με τα σφάλματά της έδιωξε υγιείς κεντροδεξιές δυνάμεις και ανέδειξε τη ΧΑ σε τρίτο κόμμα, τη ΝΔ των συνταξιούχων ή τη ΝΔ που θα πείσει με την ιδεολογία και το πρόγραμμά της, που θα μπορέσει να συνενώσει όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις και θα πείσει τις παραγωγικές τάξεις της χώρας;
Ένα κόμμα όπως η ΝΔ χρειάζεται ιδεολογική, οργανωτική και στελεχική ανασυγκρότηση και χρειάζεται έναν ηγέτη ικανό να εμπνεύσει πολιτικά μια επόμενη γενιά, έναν ηγέτη που θα φέρει ελπίδα, που θα ανανεώσει το κόμμα τολμώντας από το μηδέν, που θα πείσει την κοινωνία, που θα μπορέσει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το μελλοντικό πλεονέκτημά της, που θα νικήσει το ΣΥΡΙΖΑ και θα κυβερνήσει τη χώρα.
Στις 22 Νοεμβρίου ας αφήσουμε για λίγο τις μικροκομματικές μας φιλοδοξίες και τα προσωπικά μας συμφέροντα και ας ψηφίσουμε πρώτα για την κοινωνία και μετά για την παράταξη και τον εαυτό μας, όποιον υποψήφιο μας πείσει ότι θα ανασυγκροτήσει τη ΝΔ από το μηδέν και θα την καταστήσει και πάλι πλειοψηφική δύναμη.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
MSc Τηλεπισκόπισης – GIS_UK – Σχης ε.α.
Μέλος ΝΟΔΕ ΝΔ Νομού Λάρισας