Το αμερικανικό think tank Stratfor σε ανάλυσή του για τις εκλογές στην Ελλάδα κάνει λόγο για Βουλή εννέα κομμάτων αλλά το σίγουρο είναι ότι η εφαρμογή μέτρων “διάσωσης” της ελληνικής οικονομίας θα καθυστερήσουν και άρα θα καθυστερήσει και η αποδέσμευση κεφαλαίων . Κι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον.
Ποια είναι τα σενάρια που “παίζει” το Stratfor:
Σενάριο 1ο:
Σύμφωνα με την ανάλυση μονοκομματική κυβέρνηση είναι απίθανο να υπάρξει. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ,ούτε η ΝΔ είναι κοντά σ΄ αυτό το στόχο.
Σενάριο 2ο:
Κυβέρνηση συνασπισμού τριών κομμάτων. Με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ το Stratfor “βλέπει” ως πιθανότερους εταίρους το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ . Και μετά ακολουθεί η ΝΔ. Το Stratfor εκτιμά ότι η κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα έχει ανέφελη πορεία αφού η απειλή “αποστασίας” θα είναι …διαρκής.
Σενάριο 3ο:
Μεγάλος συνασπσιμός. Τα ελληνικά κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν. Αυτό άλλαξε το 2012 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφάσισαν να το κάνουν για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο “μεγάλος συνασπισμός” προϋποθέτει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Συνεργασία που δεν μπορεί παρά να έχει τριβές.Η ΝΔ λέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο , ο ΣΥΡΙΖΑ το απορρίπτει.Το Stratfor δεν πιστεύει στην σταθερότητα του “μεγάλου συνασπισμού”.
Σενάριο 4ο:
Να μην υπάρξει κυβέρνηση. Το Stratfor λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιέσει να μην υπάρξει αυτό το σενάριο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να προσπαθήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τεχνοκράτες.
Ποιες οι επιπτώσεις των σεναρίων στην “ελληνική υπόθεση”;
Όλα τα κόμματα -σχεδόν- λέει το Stratfor υποστηρίζουν το πρόγραμμα “διάσωσης”, υποσχόμενα κάποιες “αλλαγές”.
Εφ ‘όσον ένας συνασπισμός κομμάτων που είναι υπέρ της “διάσωσης” είναι στην εξουσία, οι δανειστές είναι πιθανό να δώσουν επιπλέον χρόνο για να καταλήξουν οι Έλληνες πολιτικοί σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης και ένα σχέδιο μεταρρυθμισεων. Αλλά αρκετές κυβερνήσεις στη Βόρεια Ευρώπη (κυρίως Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία) έχουν επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην έγκριση της “Ελληνικής διάσωσης” . Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές θα έχουν ελάχιστη υπομονή με την Ελλάδα.
Ωστόσο, οι ελληνικές εκλογές θα καθυστερήσουν κατά πάσα πιθανότητα το υπάρχον χρονοδιάγραμμα αξιολογήσης και της εκταμίευσης των κεφαλαίων. Οι πιστωτές πρέπει να εκτιμήσουν την εξέλιξη της “ελληνικής διάσωσης” τον Οκτωβριο.
Αλλα με την προεκλογική περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, η Ελλάδα έχει σταματήσει ουσιαστικά τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων,όπως για παράδειγμα, αποφάσεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων .
Ως εκ τούτου, οι πιστωτές πιθανόν να πάνε πίσω τις επερχόμενες δόσεις “διάσωσης”. Το νέο χρονοδιάγραμμα μπλοκάρει και την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Έτσι, ενώ οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους – ένα βασικό ζήτημα για το ΔΝΤ – θα μπορούσαν να αρχίσουν λίγο μετά τις εκλογές, είναι απίθανο να γίνει πριν από το τέλος του έτους.
Σε κάποιο βαθμό, η Αθήνα έχει κάποια ανάσα,λέει το Stratfor.
Μετά από τις πληρωμές του χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα των ληξιπροθέσμων χρεών για το υπόλοιπο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα μπορεί πιθανώς να επιβιώσει από μια καθυστέρηση στην εκταμίευση των κεφαλαίων διάσωσης. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του Grexit.