Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις:
Για τα μισθολογικά των στρατιωτικών και τα οικονομικά του ΥΠΕΘΑ:
Εμείς στο ΥΠΕΘΑ, τα ισοδύναμα τα έχουμε βρει εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με κωδικούς, συγκεκριμένα. Είμαστε σε μια συζήτηση της διαμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων. Εδώ υπάρχει μια γραμμή. Η γραμμή είναι ότι αυτή τη στιγμή, για αυτούς που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν θα υπάρξει καμία περικοπή, έχουν υποστεί περικοπές πάνω από το 30%. Άρα, δεν το συζητάμε αυτό το πράγμα. Το ειδικό μισθολόγιο περιλαμβάνει τους πάντες και πρέπει να το ξαναδούμε ολόκληρο και σε σχέση με το πως πάει η οικονομία.
Υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να πάρει κάποιος, ώστε να τονώσει τα έσοδα, να μειώσει τα έξοδα. Ο ένας είναι γνωστός, η αξιοποίηση της αργούσας περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή, έχουμε ενεργοποιήσει την ανενεργή περιουσία. Χτες βράδυ πέρασε και η δεύτερη.
Έχει συσταθεί η αρμόδια υπηρεσία για την αξιοποίηση και έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με φορείς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αυτό πηγαίνει καλά. Με ένα-δυο βήματα ακόμα, που συναποφασίσαμε προχτές και με τον Υπουργό, νομίζω ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί και θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα μέσα στο 2017. Να σας δώσω και άλλο ένα έσοδο. Η αξιοποίηση του σκραπ, καθώς και η αξιοποίηση του μη αναγκαίου επιχειρησιακού υλικού.
Έχει σχεδιάσει το επιτελικό γραφείο και προχωράει στο κλείσιμο ανενεργών στρατοπέδων. Όλο αυτό θα γίνει με βάση τις ανάγκες που θέτουν τα γενικά επιτελεία. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο, είναι η λογική που λέει, να έχουμε ένα στρατόπεδο εδώ, για να ενισχύει την τοπική οικονομία. Βέβαια, δεν θα αφαιρέσουμε τον στρατό από τα σύνορα.
Επίσης μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους, αλλάζοντας το στιλ των μεταθέσεων και να διαμορφώσουμε μια καλή κατάσταση και στους ίδιους τους αξιωματικούς αλλά και στις οικογένειές τους, που κάθε δύο χρόνια παίρνουν τα μπογαλάκια τους και πηγαίνουν σε άλλο μέρος.
Για το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας:
Δεν εξετάζουμε τη μείωση της θητείας αλλά ακόμα και από οικονομική άποψη δεν θα είχε σοβαρό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα δέχεται απειλές. Δηλαδή, δεν μπορούμε από τη μια μεριά να λέμε ότι η Ελλάδα δέχεται παραβιάσεις και από την άλλη, όταν συζητάμε για τη θητεία, να το ξεχνάμε. Είμαι υπέρ της λαϊκότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, που τη συνιστά η υποχρεωτική στράτευση των νέων μας, συνδέοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις με τον ίδιο το λαό.
Στο 9μηνο και 12μηνο που είναι σήμερα η θητεία, παρέχεται στρατιωτική εκπαίδευση αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο και για τη μετέπειτα ζωή του νέου. Για παράδειγμα, στο Ναυτικό δίνουμε τώρα διπλώματα για του ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ECDL δηλαδή. Υπάρχει ο νόμος που προβλέπει για τους δικηγόρους και τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους. Κάνουμε μια προσπάθεια και με το ΤΕΕ αλλά και σε άλλα επιστημονικά πεδία. Επίσης στη ΔΙΣ, στην επεξεργασία των αρχείων της Βερμαχτ, χρησιμοποιούμε γερμανομαθείς οπλίτες. Είναι ένα μεγάλο σχέδιο, που προσπαθούμε να δούμε, πως ακριβώς θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως με το Παιδείας, για ζητήματα που αφορούν την τεχνική εκπαίδευση, η οποία μπορεί να παρέχεται στους στρατευμένους.
Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας:
Είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού να κάνει τον ανασχηματισμό, όταν τον κάνει και με ποιούς θα τον κάνει.
Υπάρχει μια ομάδα που προέρχεται από τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε αυτούς είναι, με την ηγεσία του Τσίπρα, ο Φλαμπουράρης, ο Σκουρλέτης, ο Βούτσης, ο Παππάς, ο Μπασκόζος, ο Πουλάκης, ο Δραγασάκης, οι οποίο βρέθηκαν το 2009 μπροστά σε ένα ερώτημα, για το τί κάνουμε. Τότε, που ήταν πολύ δύσκολη περίοδος. Ανασυγκροτήσαμε το κόμμα μαζί και με χιλιάδες άλλους συντρόφους.
Έχουμε διαμορφώσει ένα επίπεδο συντροφικότητας, μέσα και από τη διατύπωση και διαφορετικών απόψεων και γνωμών, όπου καταλήγουμε σε κοινή γραμμή. Αυτό που είπε χθες και ο Πάνος Σκουρλέτης. Είναι μία καθημερινή αλήθεια. Σε αυτό προστίθεται κόσμος, νεώτερα παιδιά. Στη συντροφικότητα και τη συλλογικότητα ενυπάρχει και η διατύπωση των διαφορετικών απόψεων. Ενυπάρχει ο ένας κοινός στόχος μας ως κυβέρνηση, που είναι να ολοκληρώσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει.
Από την άλλη, πάνε πακέτο αυτά, είναι οι απαιτήσεις μας, αυτά που πρέπει να κάνουν και οι πιστωτές. Και αυτό σημαίνει ότι μαζί με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης πάει και η ρύθμιση του χρέους. Αυτό πρέπει να ενδιαφέρει κάθε Έλληνα. Η αναγκαιότητα των επενδύσεων από το εξωτερικό χρειάζεται και μια σταθερή κατάσταση. Παράλληλα, πρέπει να έχουμε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να παράγουν εκσυγχρονισμό, να παράγουν προστασία σε αυτούς που θίγονται περισσότερο. Η ιστορία δεν άρχισε τον Γενάρη του 2015. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις σημαίνουν αλλαγές στη ζωή μας, προστασία για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο.
Τα επώδυνα μέτρα ήταν προϊόν συμβιβασμού. Στο συμβιβασμό πάντα κάτι δίνεις. Το καλοκαίρι του 2015 φτάσαμε σε μια κατάσταση, όπου δια του στραγγαλισμού του τραπεζικού συστήματος, έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση. Πήραμε αυτήν την απόφαση. Στην 1η αξιολόγηση ανταποκριθήκαμε με επιτυχία και πήραμε και τα χρήματα. Είμαστε, σαν ελληνική κυβέρνηση, πολύ εντάξει, άρα πρέπει να αποδείξουν και οι πιστωτές πως είναι εντάξει.
Το βασικό ζήτημα είναι οι μεταρρυθμίσεις να παράγουν ένα εκσυγχρονιστικό αποτέλεσμα διαρκείας. Η λογική να κάνουμε μεταρρυθμίσεις δια της περικοπής, δηλαδή περικοπές σε χαμηλά εισοδήματα, θα χτυπήσει κόκκινο στην ιδιωτική κατανάλωση και αυτό θα σου βγάλει πρόβλημα στους φόρους.