Ειδικά μισθολόγια: Ποιοι στρατιωτικοί θα δουν μείωση μισθών

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Μειώσεις στους μισθούς των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών όταν θα εφαρμοστούν τα νέα ειδικά μισθολόγια «βλέπει» η ΠΟΕΣ με σχετική ανακοίνωση, μετά απο διαβεβαιώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Την ίδια ώρα, οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας κάνουν λόγο για αντίθετες δηλώσεις υπουργών, εκτιμούν ότι οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις για όλους και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Ο ΥΕΘΑ συνάντησε την ΠΟΕΣ

Ο Πάνος Καμμένος συνάντησε σήμερα αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣ μετά την συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με δική του πρωτοβουλία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), με θέμα τα επικείμενα νέα ειδικά μισθολόγια.

Η ΠΟΕΣ, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η Ομοσπονδία υπενθύμισε τη θέση της για πλήρη και ορθή εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, ενώ ο κ. ΥΕΘΑ διαβεβαίωσε ότι ουδεμία περαιτέρω μείωση θα επέλθει στους μισθούς των στρατιωτικών, παρά μόνο μια ελάχιστη στους ήδη τριτοετείς σπουδαστές των ΑΣΕΙ και δευτεροετείς σπουδαστές των ΑΣΣΥ και για ένα μόνο έτος, θέση δε του ΥΠΕΘΑ είναι αφ ́ ενός η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και αφ ́ ετέρου η ανάσχεση των απαιτήσεων των δανειστών, οι οποίοι δεν μπορεί να παρεμβαίνουν στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων». 

Συνεδρίασαν οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας

Σε άλλο μήκος κύμματος από την ΠΟΕΣ  είναι οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τους, μετά τις συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μπήκαν σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις. 
Σύμφωνα με σημερινή τους ανακοίνωση «μετά από τις εξελίξεις της Παρασκευής, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία προκειμένου αποφασίσει περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, λαμβάνοντας υπόψη της, όλα όσα ειπώθηκαν κατά τις συναντήσεις του προεδρείου με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, κ. Πάνο Καμμένο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νικόλαο Τόσκα, αλλά και την έγγραφη απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Χουλιαράκη, για το νέο ειδικό μισθολόγιο, χωρίς να έχουν αποφευχθεί οι μειώσεις των μισθών μας, ενώ για τις αποφάσεις του ΣτΕ μας παραπέμπουν στις δημοσιονομικές δυνατότητες της Χώρας…

Η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε:

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, υλοποιώντας συλλογικές αποφάσεις, ενωτικά και μαζικά θα απαντήσει στις συνεχιζόμενες προκλήσεις, με γνώμονα τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και τη θωράκιση των στελεχών της.

Όσο η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι με την άρνησή της, δε διακυβεύεται μόνο το αγαθό της ασφάλειας, αλλά ναρκοθετείται και η ανάπτυξη, άλλο τόσο εμείς θα αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας με κάθε νόμιμο μέσο το δίκιο μας.

Συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ, όχι άλλες περικοπές!!

Τα ΣΑ ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Με άλλη ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα των μισθολογίων. 

Σειρά επαφών με τους αρμόδιους Υπουργούς πραγματοποιούν οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών μας, αναφορικά με το νέο ειδικό μισθολόγιο και την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ζητούμενο ήταν και εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της ιδιαίτερης μισθολογικής αντιμετώπισης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, με δεδομένη την επικινδυνότητα και ιδιαιτερότητα του λειτουργήματός τους.

Αυτό είναι το παγιωμένο αίτημα των ενστόλων, που θωρακίζεται πλέον και από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και η συγκυρία δυσμενής, χωρίς ευθύνη των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Το υπέρτερο αγαθό της εσωτερικής ειρήνης και ασφάλειας περνά μέσα και από τα ειδικά μισθολόγια. Όπως ακριβώς και από αυτά των δικαστικών λειτουργών, των πανεπιστημιακών και των ιατρών!

Ο Πρωθυπουργός, προφανώς αστειεύτηκε στην «παρότρυνσή του» να συλλάβουμε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επειδή, όμως, ούτε ο θεσμός της Δημοκρατίας, ούτε αυτοί που την εκπροσωπούν, αλλ’ ούτε και το φλέγον ζήτημα των ειδικών μισθολογίων προσφέρονται για αστεϊσμούς, επιβάλλεται ο κύριος Πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, να δεχθεί αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών μας, ώστε να δεσμευθεί επιτέλους για το ερήμην μας κυοφορούμενο ειδικό μισθολόγιο και την υλοποίηση των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, βάζοντας τέλος στις διαφορετικές και πολλές φορές αντίθετες προσεγγίσεις και δηλώσεις των συναρμόδιων Υπουργών του.