Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών για το μέλλον της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) κατέθεσαν σε συνέχεια παλαιότερων ερωτήσεών τους, οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Ηκυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και ανέλαβε, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των προ-συμφωνηθέντων με τους Ευρωπαίους εταίρους για τα ΕΑΣ, χωρίς ωστόσο να διαθέτει επεξεργασμένο εναλλακτικό σενάριο.
Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, τονίζει σχετική ανακοίνωση, είναι η εταιρία να έχει σήμερα πρόβλημα ρευστότητας, από την στιγμή που τα διαθέσιμα ύψους 35 εκ. ευρώ εξαντλήθηκαν και να ζητά επιπλέον κρατική ενίσχυση για να καλύψει τα πάγια έξοδά της, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας, όσο και πολύτιμη τεχνογνωσία.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Εθνικής Άμυνας και (2) Οικονομικών.
Θέμα: «Οι κυβερνητικές παλινωδίες με τα ΕΑΣ, οδηγούν στην κατάρρευσή τους»
Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, το οποίο οφείλεται σε σειρά διαχειριστικών λαθών, εξαιτίας λανθασμένων κυβερνητικών πολιτικών, σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας.
Σημειωτέον ότι τον Δεκέμβρη του 2013 εγκρίθηκε από την Τρόικα τριετές επιχειρησιακό σχέδιο αναδιοργάνωσής της εταιρίας με μέτρα όπως:
- μείωση προσωπικού (κυρίως διοικητικού),
- μετατόπιση σε κυρίως παραγωγικές δραστηριότητες,
- αύξηση των εσόδων από υλοποίηση συμβάσεων, τόσο εσωτερικού, όσο και εξαγωγικού χαρακτήρα με νόμιμη κρατική ενίσχυση 35 εκ. ευρώ,
- εκκαθάριση του πολιτικού τομέα (Μεταλλουργική Ηπείρου, εργοστάσιο Κύμης)
- Αναδιοργάνωση του στρατιωτικού τομέα.
- και τέλος την αποτροπή του κινδύνου υποχρεωτικής επιστροφής των κρατικών επιδοτήσεων που είχε λάβει η εταιρία κατά την περίοδο 2004 – 2011, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση συμφωνία που υπογράφτηκε με την αμερικάνικη εταιρία ΑΤΚ για την μονοπωλιακή κατασκευή ενός εκατ. βλημάτων διαμετρήματος 40/60 ιντσών για τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, η εταιρία είχε προϋπολογίσει για το 2015 τζίρο ύψους 40 εκ. ευρώ, 60 εκ. ευρώ για το 2016 και 80 εκ. ευρώ για το 2017.
Τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε άρδην, από την στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των προ-συμφωνηθέντων με τους Ευρωπαίους εταίρους, χωρίς να διαθέτει επεξεργασμένο εναλλακτικό σενάριο για τα ΕΑΣ.
Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η εταιρία να έχει σήμερα πρόβλημα ρευστότητας, από την στιγμή που τα διαθέσιμα ύψους 35 εκ. ευρώ εξαντλήθηκαν και να ζητά επιπλέον κρατική ενίσχυση για να καλύψει τα πάγια έξοδά της (πληρωμές προσωπικού, ΔΕΗ, ΟΤΕ, δάνεια, κ.λπ.).
Δεδομένου ότι οι νομοθετικές παλινωδίες των τελευταίων εβδομάδων, όπου σε διάστημα δέκα ημερών δόθηκε και μετά αφαιρέθηκε με σχετικές τροπολογίες, η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τα ΕΑΣ, δίνοντας την εικόνα μιας παραπαίουσας εταιρίας, δηλώνοντας επιπλέον έλλειψη σχεδίου από πλευράς συγκυβέρνησης.
Δεδομένου ότι η προβληματική κατάσταση στα ΕΑΣ, συνεπάγεται όχι μόνο χαμένες θέσεις εργασίας, αλλά και την εξαΰλωση πολύτιμης τεχνογνωσίας.
Δεδομένου ότι τα ΕΑΣ, έχοντας σε εξέλιξη προγράμματα και ειλημμένες υποχρεώσεις για νέα προγράμματα παραγωγής αμυντικού υλικού, τόσο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για ξένες αγορές θα μπορούσαν με έναν εξορθολογισμένο σχεδιασμό, όχι μόνο να αυτοσυντηρηθούν, αλλά να γίνουν κερδοφόρα και πολλαπλώς χρήσιμα, όπως εξάλλου σας προτείναμε από το βήμα της Βουλής.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου τα ΕΑΣ να καταστούν βιώσιμα; Υπάρχει συγκεκριμένο και επεξεργασμένο σχέδιο; Σε θετική περίπτωση ποιο είναι χρονοδιάγραμμα ροής των εργασιών της ανασυγκρότησης;
Δεδομένου ότι το προσωπικό ανησυχεί για το μέλλον του , σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε σχετικά με αυτό σε συνδυασμό με την ανασυγκρότησή της εταιρίας;
Θα δοθεί η κρατική ενίσχυση που έχει ζητήσει η εταιρεία προκειμένου να καλυφθούν τα τρέχοντα έξοδά της και παράλληλα να πληρωθεί και το προσωπικό της;