Η ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι διέλυσε την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Η κυβέρνηση έκλεισε το εκλογικό κέντρο πληροφορικής και περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα. Ωστόσο, δεκάδες από αυτά έχουν καταληφθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.
Επιμένουν οι «ανεξάρτητοι»
Οι καταλανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες να οργανώσουν αυτή την ψηφοφορία παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη, έπειτα από χρόνια σύγκρουσης με τη συντηρητική κυβένηση του Μαριάνο Ραχόι. Η κυβέρνηση του Ραχόι αρνείται να αφήσει την Καταλονία να αποφασίσει μόνη για το μέλλον της.
Η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Παρασκευή (29.09.2017) πως 2.315 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά για τους 5,3 εκατ. ψηφοφόρους της Καταλονίας.
Οι αστυνομία έχει σφραγίσει χιλιάδες εκλογικά κέντρα
Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε πως, περισσότερα από τα μισά σχολεία έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία, η οποία θα απομακρύνει όποιους αποπειραθούν να ψηφίσουν.
Λιγότερα από το ένα δέκατο των σχολείων έχουν καταληφθεί ειρηνικά από γονείς. Ωστόσο, η αστυνομία θα επιτρέψει στους καταληψίες να βγουν απ’ αυτά, όμως κανείς δεν θα μπορεί να μπει.
Τα υπό κατάληψη εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο είναι κυρίως σχολεία και σε μερικές περιπτώσεις πολιτιστικά κέντρα. Μέσα σ’ αυτά βρίσκονται γονείς μαθητών με τα παιδιά τους.
«Έκοψαν» τηλέφωνα και ίντερνετ
Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης.
Και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «online ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα».
Αυτά υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.
«Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως θα συμβεί κάτι, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα», διαβεβαίωσε ο Μιγιό.
Ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος μιας από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC), υποστήριξε πως ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι «δεν θα ήταν αποτυχία, με δεδομένη τη κρατική «καταστολή».
Διχασμένη η Καταλονία
Οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.
Ειρηνικές καταλήψεις άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής (29.09.2017) σε δεκάδες σχολεία. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα.
Καταλονία: Γονείς… καταληψίες
Οι γονείς μαθητών κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να οργανώνουν εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως πικ-νικ. Η καταλανική αστυνομία επισκέπτεται τις ομάδες που έχουν καταλάβει τα σχολεία για να τις ενημερώσει ότι πρέπει να αποχωρήσουν πριν από τις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.
Η κεντρική κυβέρνηση έστειλε περίπου 10.000 αστυνομικούς ως ενισχύσεις στην Καταλονία. Οι αστυνομικοί έχουν ωστόσο λάβει εντολή να μην καταφύγουν στη βία.
Χιλιάδες στους δρόμους
Περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους του Μπιλμπάο, στην ισπανική Χώρα των Βάσκων. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η ένωση πολιτών Gure Esku Dago που οργάνωσε τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν τα κύρια βασκικά κόμματα και συνδικάτα.
«Διατηρούμε σταθερά τη στράτευσή μας υπέρ του δικαιώματος να αποφασίζουμε», έγραψε στο Twitter η ένωση. Η ίδια ένωση είχε ήδη οργανώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σημαντική διαδήλωση του ίδιου τύπου στη Χώρα των Βάσκων, μια περιφέρεια όπου παραμένουν ισχυρά τα αυτονομιστικά αισθήματα.
Στους δρόμους και για την ενωμένη Ισπανία
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελόνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης. Για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που οι υποστηρικτές της οργάνωσαν στην Καταλονία.
«Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!», φώναζαν γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της Βαρκελόνης.
Μερικοί από αυτούς προστατεύονταν από μια ισχυρή νεροποντή με τη βοήθεια μιας μεγάλης σημαίας της Ισπανίας που είχαν απλώσει πάνω από τα κεφάλια σαν μουσαμά.
«Ο Πουτζεμόντ στη φυλακή», φώναζαν άλλοι για τον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, που θέλει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Καταλονία: Ζήτησαν παρέμβαση της ΕΕ
Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ ζήτησε μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη.
«Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Χωρίς να απευθύνει το μήνυμά του ιδιαίτερα σε κάποιον θεσμό, ανέφερε ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτός που θα δεχθεί να αναλάβει αυτή τη μεσολάβηση ξέρει ότι θα μπορεί να υπολογίζει στη βούληση της καταλανικής πατρίδας να συμμετάσχει και να κάνει διάλογο…
Και από τη στιγμή αυτή μια ενεργή στάση παρακολούθησης και ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν λογική», πρόσθεσε.
«Ζητούν να απαρνηθούμε τα δικαιώματα μας»
Στο δημοψήφισμα «αυτό που δεν θα συμβεί είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας…
Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», δήλωσε επίσης ο Κάρλες Πουτζεμόν. Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν από το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Ο ίδιος ζήτησε από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε βία.
Ο Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να μην πραγματοποιήσει αυτή την ψηφοφορία που έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Αν η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι δεχθεί να αρχίσει συνομιλίες που θα επιτρέψουν να διεξαχθεί κάποια στιγμή ένα νόμιμο δημοψήφισμα.
«Αν το ισπανικό κράτος πει ‘ας συμφωνήσουμε σ’ ένα δημοψήφισμα’… Το σταματάμε αυτό. Ναι προφανώς, αυτή είναι η οδός που όλοι οι Καταλανοί επιθυμούν», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζεμόντ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως όλα είναι έτοιμα για το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θέλει πάση θυσία να απαγορεύσει.
«Προσπαθώ να μην αφήνομαι να κυριευθώ από τα συναισθήματα, αν και υπάρχουν σ’ όλους μας… Όμως βασικά αυτές τις στιγμές αισθάνομαι πως έχω να αναλάβω μια μεγάλη ευθύνη. Είναι μια σοβαρή στιγμή».