Περίοδος «διπλωματικού μαραθωνίου», ξεκινάει σήμερα για τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Αμέσως μετά την άφιξή του από την Κίνα, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην ιδιαίτερα σημαντική κινεζική διοργάνωση, Belt and Road Forum, σήμερα αναχώρησε για την Τσεχία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Στη συνέχεια, την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα βρεθεί και πάλι στην Κύπρο, προκειμένου αυτή τη φορά να μετάσχει στη Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε αυτήν θα πάρουν μέρος σαράντα υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα στους οποίους ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέϊ Λαβρόφ. Κατόπιν, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (22 – 23 Μαΐου), θα βρεθεί στη Ρόδο για τη διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή φορά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Διάσκεψη αυτή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επιτυχημένη διοργάνωση στο Ζάππειο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών. Αμέσως μετά, θα παραβρεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ανοικτό, επίσης, είναι το ενδεχόμενο, τον Ιούνιο να μεταβεί στις ΗΠΑ.
Στην «ατζέντα» της επίσκεψης Κοτζιά στην Τσεχία, περιλαμβάνονται η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το Κυπριακό, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί διαφορετικές οπτικές επί του θέματος ανάμεσα σε Αθήνα και Πράγα, το Brexit, και οι προοπτικές της ΕΕ υπό το πρίσμα της εκλογής Μακρόν και τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία. Να σημειωθεί πως η επίσκεψη στην Πράγα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, κατά την οποία οι σχέσεις Ελλάδας – Τσεχίας παρουσιάζουν προοπτικές βελτίωσης. Στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί νέα δυναμική στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, με ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, αλλά και των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατείται και το ολοένα αυξανόμενο ρεύμα τουρισμού από την Τσεχία προς την Ελλάδα, ενώ φέτος αναμένεται ρεκόρ αφίξεων Τσέχων τουριστών στη χώρα μας.
Οσον αφορά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια τη Σταθερότητα στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του κ.Νίκου Κοτζιά, τον Σεπτέμβριο του 2016. Στόχος της είναι η προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να ανατραπούν στερεότυπα και να αναδειχθεί η σημασία της αρμονικής συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών. Στη συνάντηση της Ρόδου θα λάβουν μέρος υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι κρατών, που θα ανταλλάξουν απόψεις ως προς τη συμβίωση και τη συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας (Live and Work Together in Peace and Stability). Να σημειωθεί πως η Ρόδος, μεταξύ των άλλων, περί το τέλος της δεκαετίας 1940, φιλοξένησε τις σημαντικότατες συνομιλίες για την επίλυση του Παλαιστινιακού και, μάλιστα, εκεί υπεγράφη η ιστορική συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου (24/2/1949).