Το μουσείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού εγκαινιάσθηκε το 2004 και ευρίσκεται ενός του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΡΟΔΟΥ», στο Πεδίο Άρεως Αθηνών.
Είναι ένας πολυθεματικός χώρος, του οποίου τα εκθέματα περιλαμβάνουν ιστορικούς χάρτες, τοπογραφικά διαγράμματα, όργανα μετρήσεων και το ιστορικό αρχείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.
Ιστορία Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού:
Το 1889, συγκροτήθηκε η «Γεωδαιτική Αποστολή» με σκοπό τη σύνταξη του «Τοπογραφικού και Κτηματικού Χάρτη της Χώρας». Το 1891 η «Γεωδαιτική Αποστολή», μετονομάστηκε σε «Γεωδαιτικό Απόσπασμα» και με το Β.Δ. της 20 – 4 – 1895, μετονομάστηκε σε «Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού», οπότε τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας της.
Τη σημερινή της ονομασία, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), έλαβε με το Ν.Δ. της 10 – 2 – 1926, με το οποίο δημοσιεύθηκε και ο νέος οργανισμός της.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε το επιστημονικό της αρχείο και ο εξοπλισμός της.
Με τον αναγκαστικό Νόμο 968/49 «Περί Ανασυγκροτήσεως της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού», άρχισε η ανασυγκρότηση της ΓΥΣ.
Το 1962 ανατέθηκε στη ΓΥΣ από την Κυβέρνηση, το έργο «Χαρτογράφηση της Ελλάδος».
Σήμερα η ΓΥΣ παράγει όλα τα χαρτογραφικά προϊόντα που απαιτούνται για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ευρίσκεται στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου.