Στη Βουλή ξαναφέρνει ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, το ζήτημα της βαθμολογικής εξομοίωσης των αξιωματικών μηχανικών της Σχολής Ικάρων με τους μηχανικούς συναδέλφους τους των άλλων Όπλων.
Ειδικότερα, ο κ. Δανέλλης ζητά να πληροφορηθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, σε ποιο πόρισμα κατέληξε η ειδική επιτροπή, που είχε συσταθεί για το εν λόγω ζήτημα, συναποτελούμενη από στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Ο κ. Καμμένος ερωτάται επίσης, σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης της επιτροπής, για το αν σκοπεύει να συμπεριλάβει σχετικές διατάξεις στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου του, προκειμένου να επέλθει η ισονομία, η αξιοκρατία και εντέλει η κανονικότητα στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. .
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: «Βαθμολογική εξομοίωση των αξιωματικών μηχανικών της Σχολής Ικάρων με τους μηχανικούς συναδέλφους τους των άλλων Όπλων ΙΙ»
Επανέρχομαι με την παρούσα μου, σε ερώτηση που υπέβαλα στις 4/10/16 (Αρ. Πρωτ. 65), σχετικά με την βαθμολογική εξομοίωση των αξιωματικών μηχανικών της Σχολής Ικάρων (Σ.Ι.) με τους μηχανικούς συναδέλφους τους των άλλων Όπλων.
Συγκεκριμένα, στην από 24/10/16 απάντησή σας αναφέρατε στην τελευταία παράγραφο ότι : «Σε κάθε περίπτωση όπως δεσμεύτηκα, κατά την πρόταση συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ στη Βουλή των Ελλήνων, το θέμα της αρχαιότητας των αξιωματικών μηχανικών προελεύσεως Σ.Ι. επανεξετάζεται υπό τον επιτελικό συντονισμό του ΓΕΕΘΑ και σε συνεργασία με το ΓΕΑ ,την εισήγηση των οποίων αναμένω, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που υφίστανται στην Π.Α., αλλά και των λειτουργικών προβλημάτων που προκύπτουν ανά χρονικά διαστήματα».
Σχετικά με το εν λόγω ζήτημα θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα κάτωθι:
Η είσοδος τόσο των μηχανικών, όσο και των ιπταμένων στην Σ.Ι. επιτυγχάνεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, αναλόγως του βαθμού επιτυχίας τους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο βαθμός επιτυχίας των μηχανικών είναι αρκετά ψηλότερος από τον βαθμό επιτυχίας των αντιστοίχων ιπταμένων. Κατά την διάρκεια της φοίτησης των τεσσάρων ετών στην Σ.Ι. η αρχαιότητα εξαρτάται από το έτος φοίτησης.
Η αρχαιότητα ωστόσο διαταράσσεται, αμέσως, μετά την αποφοίτηση των νέων ανθυποσμηναγών από την Σχολή Ικάρων (Σ.Ι ), με αποτέλεσμα ακόμη και νεότερος κατά πέντε τάξεις ιπτάμενος αξιωματικός, να είναι αρχαιότερος από τον αντίστοιχο μηχανικό, όταν αυτοί φέρουν τον ίδιο βαθμό. Σημειωτέον ότι αυτό δεν συμβαίνει στους αντίστοιχους μηχανικούς του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), όπως και του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.). Επί πλέον, οι μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) είναι νεότεροι από τους αντίστοιχους μηχανικούς τόσο του Π.Ν., όσο και του Σ.Ξ., όταν φέρουν τον ίδιο βαθμό, ανεξαρτήτως του χρόνου κτήσης του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις ευθύνης στο ΓΕΕΘΑ, αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Το ζήτημα ωστόσο της αρχαιότητας μεταξύ των ιπταμένων και μηχανικών προέλευσης Σ.Ι., δημιουργεί ιδιαιτερότητες και στρεβλώσεις και στην ίδια την Π.Α., από την στιγμή που η μη άσκηση διοίκησης από πλευράς των τεχνικών αξιωματικών ακόμη και σε αντικείμενα ξεκάθαρα της αρμοδιότητάς τους, δημιουργεί επί πλέον προβλήματα. Παραδείγματος χάρη στην ΔΑΥ (Υπεύθυνη Διοίκηση για την αξιοποίηση και την συντήρηση όλων των αεροσκαφών της Π.Α.) ο διοικητής είναι ιπτάμενος αξιωματικός, παρότι η θέση αυτή θα έπρεπε να δίνεται σε τεχνικό αξιωματικό, λόγω αρμοδιότητας (όπως άλλωστε συμβαίνει στο Π.Ν.)
Δεδομένου ότι η αρχαιότητα των αποφοίτων αξιωματικών της Σ.Ι. καθορίζεται, για πάνω από μισό αιώνα με τα ΝΔ 2923/54, ΝΔ 4028/1959, ΝΔ 178/1969, το Ν. 2439/1996 και Ν. 3883/2010, παρότι η τεχνολογική εξέλιξη του όπλου είναι ραγδαία.
Δεδομένου ότι παρεμφερής αδικία διορθώθηκε στο Π.Ν., με αποτέλεσμα να επέλθει ισονομία, αξιοκρατία και εντέλει κανονικότητα.
Δεδομένου ότι η διευθέτηση του ζητήματος της αρχαιότητας των μηχανικών προέλευσης Σ.Ι., μακριά από φαινόμενα συντεχνιασμού, θα δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και αρμονίας μεταξύ των δύο ειδικοτήτων, προς όφελος των ΕΔ και της άμυνας της χώρας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του θέματος μεταξύ ΓΕΕΘΑ – ΓΕΑ; Αν ναι, ποιο το πόρισμα της εξέτασης;
2. Σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης ποιο είναι το αιτιολογικό ;
3. Σε περίπτωση θετικής κατάληξης του πορίσματος, έχει προβλεφθεί η άρση της αδικίας της αρχαιότητας των μηχανικών αξιωματικών προέλευσης Σ.Ι., στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που έρχεται στην Βουλή;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου