Πίεση στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) για να ξεκινήσουν και πάλι σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή του παλαιού Orient Express, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης, ασκεί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Ταυτόχρονα, μιλώντας αποκλειστικά στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι παράλληλα προβαίνει σε ενέργειες για να ξεκινήσουν δρομολόγια ferry boat και πτήσεις από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη.
Στο δημοσίευμα στην εφημερίδα, με τον τίτλο «Η Ευρώπη εταίρος μου, οι Τούρκοι αδέλφια μου» αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, με το σκουλαρίκι και τα 8 τατουάζ, έκανε ομορφότερο το σπίτι του Ατατούρκ στην πόλη αυτή, άνοιξε στο προσκύνημα δύο οθωμανικά τεμένη και τώρα ετοιμάζεται να ιδρύσει Μουσείο Ισλαμικών Έργων στη Θεσσαλονίκη, η οποία θεωρείται μεταξύ των καλύτερων Δήμων του κόσμου
Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που είναι 72 ετών, είχε εκλεγεί πριν από 3 χρόνια από το City Mayors Foundation με κέντρο το Λονδίνο, ως ο καλύτερος δήμαρχος. Ο Μπουτάρης, που είναι από τα σημαντικότερα ονόματα στον τομέα των κρασιών στην Ελλάδα, κατέστησε τη Θεσσαλονίκη έναν από τους σπάνιους δήμους με πλεονάζοντα προϋπολογισμό στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Ο Δήμαρχος Μπουτάρης, που είναι κομμουνιστής χωρίς κόμμα, κάνει προσπάθεια για να φέρει στο φως και πάλι την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία αποκαλεί «αδελφή της Σμύρνης και παιδί της Κων/λης».
Ερώτηση: Δημιουργήσατε μία πόλη με πλεονάζοντα προϋπολογισμό στην Ελλάδα, που δίνει αγώνα για την οικονομική κρίση. Πως το κατορθώσατε αυτό;
Απάντηση: Εγώ προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό το λόγο δε διοίκησα την πόλη ως ένας πολιτικός, αλλά ως ένα άτομο που ήρθε από τον ιδιωτικό τομέα. Αρχικά βάλαμε σε τάξη τις πηγές εσόδων της πόλης. Σταματήσαμε όλες τις περιττές δαπάνες. Εφαρμόσαμε οικονομικά μέτρα. Πέραν αυτού, φέροντας στο φως την πολιτιστική κληρονομιά, ανοίξαμε την πόλη και πάλι στους Εβραίους, στους Τούρκους και στους Αρμένιους. Και κατά συνέπεια, μετατραπήκαμε σε μία σπάνια πόλη στην Ελλάδα, που παρουσιάζει πλεόνασμα προϋπολογισμού.
Ερώτηση: Τι κάνετε για να διατηρήσετε την πολιτιστική κληρονομιά;
Απάντηση: Η Θεσσαλονίκη ήταν μία πόλη πολύ κοσμοπολίτικη κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην πόλη αυτή εκδίδονταν 12 εφημερίδες σε 5 διαφορετικές γλώσσες. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ζούσαμε πολύ ωραία με τους Τούρκους. Οι ετικέτες των κρασιών, που παρήγαγε ο παππούς μου, εκτυπώνονταν σε 4 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής. Εγώ τώρα αισθάνομαι σαν αδελφός με τους Τούρκους και περισσότερο σαν εταίρος με τους ευρωπαίους. Στη Θεσσαλονίκη ανοίξαμε στο προσκύνημα για τους Μουσουλμάνους τα τεμένη που ήταν από την Οθωμανική περίοδο, το Γενί Τζαμί και το Αλατζά Ιμαρέτ Τζαμί, μετά από 90 χρόνια, έτσι ώστε οι Μουσουλμάνοι που θέλουν, να προσεύχονται κατά την περίοδο του ραμαζανίου. Επίσης αποφάσισα να ανοίξω Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών.
Ερώτηση: Σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των Τούρκων που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, αφού μετατράπηκε σε μουσείο το σπίτι που γεννήθηκε ο Ατατούρκ;
Απάντηση: Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν Τούρκος. Αλλά πρωτίστως ήταν Θεσσαλονικιός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε εδώ και πήγε εδώ στο σχολείο. Πριν από 2-3 χρόνια, το Τουρκικό Προξενείο μας είπε «επιθυμούμε να μετατρέψουμε σε μουσείο το σπίτι του Ατατούρκ» και εμείς τους βοηθήσαμε. Αυτήν τη στιγμή 100.000 Τούρκοι το χρόνο επισκέπτονται στο σπίτι του Ατατούρκ που μετατράπηκε σε μουσείο. Πέραν αυτού, αυτήν τη στιγμή ασκούμε πίεση στις ελληνικές σιδηροδρομικές γραμμές για να ξεκινήσουν και πάλι σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή του παλαιού Orient Express, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης. Ταυτόχρονα, προβαίνουμε σε ενέργειες για να ξεκινήσουν δρομολόγια ferry boat και πτήσεις από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ακόμα ότι ο κ. Μπουτάρης, πριν δύο εβδομάδες, είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει μέρος στη βραδιά «Διπλωματικών Δείπνων», που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Καντιρχάς.
Φωτο/Πηγή: Hurriyet