Βουλή: Πέρασαν μέτρα και αντίμετρα με 153 «ναι»

 Μέτρα και αντίμετρα πέρασαν από την Βουλή, με τον κυβερνητικό συνασπισμό των 153 «ΝΑΙ» να μην σπάει, όπως αναμενόταν. Αυτό το «πράσινο φως» του ελληνικού Κοινοβουλίου θα είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο Eurogroup της Δευτέρας, 22.05.2017, στο οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να δει -επιτέλους- λευκό καπνό για τη συνολική συμφωνία.

Με 153 ψήφους «υπέρ», λοιπόν, έναντι 128 «κατά» ψηφίσθηκε επί της αρχής το τέταρτο Μνημόνιο στην ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ απόντες ήταν 19 βουλευτές.

Τα άρθρα ψηφίσθηκαν και αυτά κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εκτός από τα 70 και 71 που ψηφίστηκαν και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και την φορολογική εξομοίωση των βουλευτών.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» σε όλα, εκτός από την Αντιπρόεδρο της Βουλής, κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου που ψήφισε σε όλα ναι αλλά στο άρθρο 56 δήλωσε «παρών» για προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους

«Μήνυμα» Τσίπρα στους Ευρωπαίους

O Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτέλεσματος της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου και εξερχόμενος από την Βουλή δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες:

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Ολομέτωπες επιθέσεις Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, έδειξε αποφασισμένος με το… καλημέρα να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στεκόμενος κυρίως στην καταψήφιση των αντιμέτρων από τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο λαός δεν θα ξεχάσει ότι τα καταψηφίσατε».


Μητσοτάκης: «Ζούμε εφιάλτη με Τσίπρα – Καμμένο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου η ομιλία προηγήθηκε χρονικά, είχε δώσει το στίγμα της έντονης αντιπαράθεσης. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο, για την καρέκλα το κάνουν όχι για το χρέος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι «κ. Τσίπρα είσαστε ικανός να πάτε και με σμόκιν στην παραλία προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα, σήμερα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη».

Επικαλέστηκε μάλιστα τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ.» και αντιπαρέβαλε με τις προβλέψεις της κυβέρνησης: «Στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου».

Έτσι ψήφισαν τα κόμματα

Στην κατ΄άρθρων ψήφιση η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από τα άρθρα 70 και 71, όπως άλλωστε έκανε και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ε.Κ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ εκτός από τα άρθρα 70 και 71, ψήφισε και την υπουργική τροπολογία 1032 που αφορούσε τις διατάξεις σχετικά με τους επιχορηγούμενους φορείς και τις σχετικές επιχορηγήσεις από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).

Newsit.gr