Ελένη Παναγιώτου
Οι περιφερειακές προκλήσεις για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ειναι τα βασικά θέματα στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που διεξάγεται για πρώτη φορά στη Ρόδο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα δήλωσε οτι σκοπός της διάσκεψης ειναι η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες του νότου και στον αραβικό κόσμο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντανιέλ Μίτοβ χαρακτήρισε την Διάσκεψη στη Ρόδο «εξαιρετικά σημαντική για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για τον διάλογο μεταξύ των πολλών χωρών από την μεσογειακή διάσταση, από την περιοχή MΕΝΑ (Middle East and North Africa) και την Ευρώπη».
«Πρέπει να συνεχιστεί, ιδίως στο πλαίσιο της Ασφάλειας, ένας τομέας ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί και στον οποίο έχουμε πολλά θέματα και ζητήματα να συζητήσουμε ειδικά όταν πρόκειται για μέτρα κατά της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης. Πώς να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές καθως και όσο αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αλλά και άλλες διαστάσεις της ασφάλειας» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας.
«Σήμερα η Ευρώπη εχει την ευκαιρία αναδόμησης, και ένας από τους τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για την επίτευξη μιας καλύτερης ενσωμάτωσης για την ανάπτυξη της ΕΕ είναι ακριβώς το πεδίο της ασφάλειας για το οποίο είχαμε ενα πολύ ειλικρινή διάλογο με τους συναδέλφους μας στην περιοχή MENA» τόνισε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου όσο αφορά τις λύσεις που θα συζητηθούν με τις αραβικές χώρες και στις οποίες ελπίζουν οι ΥΠΕΞ των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντανιελ Μίτοβ, δήλωσε οτι »Πρέπει να συζητήσουμε σε βάθος και λεπτομερώς τις ιδέες που έχουν οι αραβικές χώρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Είναι προφανές οτι δε μπορούσαμε να επιτύχουμε κάποια λύση με την πάροδο του χρόνου έτσι και τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μαζί τις λύσεις που πρέπει να δημιουργηθούν από τις χώρες της περιοχής, ειδικά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, αλλά φυσικά και στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ορισμένες από τις χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία έχουν τεράστια προβλήματα με τις προσφυγικές ροές και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε να τις διαχειριστούν».
Ο Μίτοβ τόνισε επίσης οτι η λύση των προβλημάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής πρέπει να προέλθει απο τις ίδιες τις αραβικές χώρες. »Το μήνυμα στις αραβικές χώρες ειναι οτι η λύση των προβλημάτων στην περιοχή πρέπει να προέλθει από αυτούς και μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατί έχουμε παρέμβει σε ό, τι συνέβη τα τελευταία χρόνια».
Τονίζοντας οτι «έχουμε παρέμβει στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και, δυστυχώς, ακόμα παραμένει ίδια η κατασταση, μείναμε εκεί για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της χώρας, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Λιβύη και δήλωσε οτι ακόμη κι εκει, σε μια χώρα απο την οποία βοήθησαν στην αφαίρεση του δικτατορα, δεν υπήρχε ικανοποιητικό απότελεσμα.
Αναφορικά με τη Συρία ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ δήλωσε οτι » Στη Συρία δεν κάναμε τίποτα και φυσικά έχουμε μια κρίση που ακόμη δεν μπορούμε να λύσουμε, έτσι τώρα πρέπει να έχουμε ενα πολύ ειλικρινή διάλογο με τους φίλους μας σχετικά με το πώς η λύση μπορεί να προέλθει από την περιοχή και τι είδους αμοιβαίου λύσεις μπορούμε να βρούμε».
Ερωτηθείς εαν μια συμφωνία όπως αυτη της Τουρκίας θα ήταν κατάλληλη και για την Λιβύη, ο Υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε οτι »η συμφωνία με την Τουρκία είναι διαφορετική. Αλλά συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες υπό την εγγύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη αξιόπιστων και βιώσιμων λύσεων που θα επιτρέψουν σε όλες τις χώρες να είναι σε θέση να διαχειρίζονται τα σύνορά τους».
Τέλος, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ δήλωσε χαρακτηριστικά οτι, «όταν επενδύουμε σε τρίτες χώρες, πρέπει να δώσουμε προσοχή όχι μόνο στις υποδομές, αλλά και στην οικοδόμηση θεσμικών υποδομών προκειμένου να δημιουργηθεί περιβάλλον που θα επιτρέπει στους ανθρώπους στις χώρες αυτές να παραμένουν στις χώρες τους«.
«Οι άνθρωποι φεύγουν όχι μόνο από τα όπλα αλλά και από την κακή διαχείριση και τις κακές κυβερνητικές πρακτικές, οι άνθρωποι τρέχουν μακριά από τη διαφθορά και την έλλειψη κράτους δικαίου. Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν στους θεσμούς των χωρών αυτών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν καλές κυβερνητικές πρακτικές, κατι που είναι επίσης μέρος της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.