Βόμβα Τραμπ για το F-35 – Εχει ξεφύγει το κόστος του, θα πρέπει να περικοπεί!

Σάλος ξέσπασε στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία από το Tweet του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το μέλλον του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.


Ο Τραμπ το χαρακτήρισε ξεκάθαρα ως στόχο μεγάλων εξοικονομήσεων κονδυλίων τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν από τον αμυντικό προϋπολογισμό και ενδεχομένως να αλλάξουν οι προτεραιότητες, αφού το επιτελείο του στο οποίο έχουν ειδικό βάρος οι στρατιωτικοί, συνεννοηθεί με τη γραφειοκρατία του Πενταγώνου.

Η αλήθεια είναι ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει αναθεωρηθεί αρκετές φορές προς τα πάνω και ότι σύμφωνα με το Politico, το 2014 το πρόγραμμα είχε «υπερβεί 163 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό και είχε καθυστερήσει επτά χρόνια», ωστόσο οι πάντες συμφωνούν ότι το πρόγραμμα είναι «πολύ μεγάλο για να «σκοτωθεί»».

Το προεδρικό Tweer ξεσήκωσε αλυσιδωτές αντιδράσεις όχι εξ’ αιτίας του άκομψου τρόπου με τον οποίο διατυπώθηκε. Πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μεγάλο χτύπημα στην κατασκευάστρια Lockheed Martin, η οποία όντως περνά δύσκολες ώρες καθώς η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι απίστευτα ρευστή.

Οι πιο καχύποπτοι πάντως κάνουν λόγο για προσπάθεια εξισορρόπησης της επίθεσης που εξαπέλυσε στην ανταγωνίστρια Boeing για το Air Force One, αλλά και για να μην κατηγορηθεί ότι «σπρώχνει» χρήμα προς τα εκεί, αφού όπως έχει γραφτεί, τουλάχιστον το Ναυτικό θέλει άμεσα F/A-18 Super Hornet για να καλύψει τα κενά του που εξελίσσονται σε πονοκέφαλο, καθώς σημειώνονται συχνά πυκνά απώλειες F/A-18 Hornet, του οποίου πολλά επαναφέρει σε υπηρεσία, από τη… βαθιά «κατάψυξη».

Στο μεταξύ όμως έχουν αρχίσει διάφοροι ψίθυροι καθώς υπάρχουν και πρόσωπα – αναλυτές που πιστεύουν ότι το αντισυμβατικό στιλ του Τραμπ είναι επιτηδευμένο και από πίσω διακρίνονται καταρχήν προθέσεις, με αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις του αυτές ερμηνεύονται ως προσπάθεια να πάρει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει στο επίπεδο του «establishment» της Ουάσιγκτον.

Υπάρχει και μια ακόμα κατηγορία αναλυτών, η οποία εστιάζει στην αμερικανική χρηματαγορά. Μπορεί ο ίδιος να μην μπορεί να αξιοποιήσει ευκαιρίες, μπορεί όμως να «συμβουλεύσει» φίλους και συνεργάτες. Οι διακυμάνσεις είναι βίαιες για τα αμερικανικά ειωθότα και εάν η κατάσταση εξομαλυνθεί δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για αποκόμιση υπεραξιών.