Tο δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν θα ήταν το τέλος της ρητορικής της έντασης αλλά πιθανά και η αρχή ενός νέου κύκλου, και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή είπε σήμερα ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας.Ακόμα προσέθεσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ‘’Ξεκάθαρες σχέσεις’’ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μεταξύ άλλων σήμερα. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο ευρωπαικός προσανατολισμός της Τουρκίας ενδαιφέρει την Ελλάδα. Ο ΑΝΥΕΘΑ υπογράμμισε ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις ορίζονται, τόσο από το Διεθνές Δίκαιο, όσο και από τις Διεθνείς Συμβάσεις, των οποίων η αναθεώρηση δεν είναι ούτε ανεκτή και πολύ περισσότερο δεν είναι δεκτή σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 στο ραδιοφωνικό σταθμό ‘’ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ’’. Ακολουθεί η συνέντευξη:
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή και τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ:
Εμάς μας απασχολεί αυτό που είχαμε προβλέψει, ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν θα ήταν το τέλος της ρητορικής της έντασης αλλά πιθανά και η αρχή ενός νέου κύκλου, και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή, που λέει νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και βέβαια ετοιμότητα, όπως θα πρέπει να είναι στο επίπεδο της αποτροπής από τη μεριά των Ενόπλων Δυνάμεων.
Να προσθέσω και άλλο ένα πράγμα: εμείς με την Τουρκία είμαστε και γείτονες, γιατί υπάρχει μια διαφορετικότητα, είναι διαφορετικό να είσαι Λουξεμβούργο και διαφορετικό να είσαι Ελλάδα. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Μας ενδιαφέρει και ένας ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας, που έχει μεγάλη σημασία, και συγχρόνως να έχουμε και ξεκάθαρες σχέσεις. Οι σχέσεις οι δικές μας ορίζονται, τόσο από το Διεθνές Δίκαιο, όσο και από τις Διεθνείς Συμβάσεις, των οποίων αναθεώρηση δεν είναι ούτε ανεκτή και πολύ περισσότερο δεν είναι δεκτή.
Εμείς αυτό που προχωράμε αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι: Η ανασυγκρότηση του Στρατού, που είναι ένα σχέδιο το οποίο προχωράει και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2017. Η αναβάθμιση και η ένταση των εκπαιδευτικών διαδικασιών.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρχουν προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, απάντησε:
Οι προσλήψεις έχουν ήδη εξαγγελθεί και είναι 1.000 προσλήψεις Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, δηλαδή τριετούς διάρκειας, για να καλύψουν τις απώλειες που είχαμε για πάρα πολλά χρόνια. Είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές και καλύπτουν μια σειρά ανάγκες, καθώς μαζί με τη γνώση χρειάζεται και η ηλικία, γιατί διαφορετικά αποδίδει όταν είναι κάποιος 20-30 χρόνων. Σε αυτή τη λογική θα υπάρξουν προσλήψεις και τα επόμενα χρόνια.
Για τη στρατιωτική θητεία:
Μας απασχολεί αυτή την περίοδο, και με δεδομένη τη ρητορική της έντασης, όχι η διάρκεια της θητείας, αλλά το να είναι ωφέλιμη η θητεία, για την πατρίδα, την κοινωνία αλλά ωφέλιμη για τον ίδιο το στρατευμένο. Δηλαδή να αποκτά δεξιότητες, πέρα από το χειρισμό στρατιωτικών μέσων. Να αποκτά δυνατότητες που θα τον βοηθήσουν στη ζωή του μετά τη θητεία. Ήδη έχουμε ξεκινήσει με τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, ενώ ξεκινάμε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και για μια σειρά τεχνικά επαγγέλματα.
Για τα γερμανικά αρχεία της περιόδου της Κατοχής, που έχουν περιέλθει στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού:
Στα αρχεία της Βέρμαχτ έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι βλέπεις την Εθνικής μας Αντίσταση με τα μάτια του εχθρού. Βλέπεις πως αποτυπώνεται η προσπάθεια των Ελλήνων από τον τρόπο που τα έβλεπαν οι κατακτητές και πολλά πράγματα έρχονται να κουμπώνουν με θαυμαστή ακρίβεια με όσα γνωρίζαμε. Αυτά τα αρχεία παραδόθηκαν από την αμερικανική πλευρά. Έχουμε επίσης και έναν κατάλογο αρχείων που είναι ακόμα στις ΗΠΑ, τα οποία συνδέονται με την απαίτησή μας για τις γερμανικές οφειλές. Και έχουμε και έναν κατάλογο αρχείων που βρίσκονται στη Ρωσία και τα οποία αναζητούμε.
Όλη αυτή η προσπάθεια θα διαρκέσει χρόνια αλλά είμαστε αρκετά ώριμοι στο να παρουσιάζουμε κομμάτια τους. Ήδη στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης που έγιναν στην Αθήνα παρουσιάσαμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι που αφορούσε τη Μάχη της Κρήτης. Τα αρχεία είναι προσβάσιμα στους ιστορικούς οι οποίοι μπορούν να έρχονται σε επαφή με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες να τα βλέπουν, να κρατάνε σημειώσεις κλπ.
Για την μετακίνηση του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:
Είναι μια μεγάλη πράξη αυτή γιατί διατηρείται όχι μόνο η ιστορική μνήμη αλλά και η ζωντανή ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η μετακίνησή του ήταν και ένα επίτευγμα τεχνικού χαρακτήρα.
Για τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:
Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία στην οποία την κεντρική ευθύνη την έχει ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Εκείνο που εγώ μπορώ να πω είναι ότι κανένας εργαζόμενος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ήδη υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ. Το σχέδιο από τη δική μας την πλευρά είναι πολύ συγκεκριμένα. Υπάρχει, βέβαια, η σοβαρή αντιδικία στα διεθνή δικαστήρια αλλά και στην Ελληνική Δικαιοσύνη οσονούπω, με την πλευρά του Σάφα. Όμως, με βάση τις συμφωνίες που έχουμε, εμείς προχωράμε, κατοχυρώνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ από τη πλευρά του Σάφα δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους στους εργαζόμενους. Ο στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από τη διαδικασία της στρατιωτικής συμφωνίας και να αναπτυχθεί και το εμπορικό κομμάτι στο Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά και να υπάρχει και το στρατιωτικό κομμάτι. Για το πώς αυτό θα γίνει, τεχνικά, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζεται.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ