Βίτσας: Πρέπει να αναλύουμε με προσοχή τις εξελίξεις στην Τουρκία

 »Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, παρόλο που δεν επικράτησε, δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Θα παράγει αποτελέσματα και άμεσα και μεσοπρόθεσμα», εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΑΞΙΑ, και επισημαίνει ότι «εμείς από την πλευρά μας πρέπει με προσοχή να αναλύουμε τις εξελίξεις και να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τόσο τα εύκολα όσο και τα δύσκολα».

Αναφορικά με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ανέφερε πως «ο χειρισμός, τόσο ως προς το αίτημα των ίδιων για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα όσο και ως προς το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή τους στην Τουρκία, είναι κάτι που θα κριθεί από τις δικαστικές αρχές, στη βάση των ελληνικών νόμων και των αρχών του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας ότι «αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί τη δυνατότητα για πολιτική κρίση και για αξιολόγηση και διαχείριση παράπλευρων συνεπειών».

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του προσφυγικού, ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «όσο συνεχίζεται η κατάσταση των παγκόσμιων ανισοτήτων και της αναπαραγωγής της καθυστέρησης χωρών και εξαθλίωσης λαών, τόσο η φτώχεια θα διαχέεται, διαπερνώντας σύνορα, και θα αναζητεί ανακούφιση, δικαίωση αλλά και εκδίκηση».

Με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «υπάρχουν ευθύνες για την έξαρση του ισλαμικού εξτρεμισμού και την αστάθεια που δημιουργήθηκε σε μια σειρά αραβικές χώρες. Το αναφέρω όχι τόσο για να «δικάσουμε» κάποια κράτη και τις ηγεσίες τους, αλλά για να διορθώσουμε καταστάσεις». Επαναλαμβάνοντας δε ότι «η Ελλάδα, με τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, αναδεικνύεται παράγοντας σταθεροποίησης και σταθερότητας της περιοχής» κατέστησε σαφές ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, γιατί η Ευρώπη -με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, ιστορικές και πολιτιστικές- είναι ενιαίος γεωγραφικός και πολιτικός χώρος».

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για να μείνει όρθιο και για να έχει προοπτική πρέπει να το υπερασπίζονται οι λαοί της Ευρώπης και να το βλέπουν σαν δικό τους, και όχι σαν μια απόμακρη δομή γραφειοκρατών που μετράνε αριθμούς σαν τραπεζίτες». «Εμείς εδώ και καιρό είμαστε αυτοί που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνεχίσει πρέπει να βγει από τη μέγγενη των νεοφιλελεύθερων δογματισμών. Η στρατηγική της λιτότητας οδηγεί στην αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμία περίπτωση στην ανάπτυξη» τόνισε και προέτρεψε την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις να εργάζονται για την κοινωνική, δημοκρατική και εν τέλει την πολιτική συνοχή της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι αποτελεί «μια παρέμβαση και μια συμβολή στην επανεκκίνηση και στην αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος της χώρας μας».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση παρατήρησε ότι «το ζητούμενο δεν είναι κομματικά και σε κάποιες περιπτώσεις προσωποπαγή μπλοκ κατάληψης της εξουσίας και άλωσης του κράτους, που ήταν η αιτία στρεβλώσεων του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί και η συνταγματική αναθεώρηση που θα προτείνουμε».

Για την «πολυγλωσσία» και τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «για να υπάρχουν συνθέσεις πρέπει να υπάρχει και μια δυναμική διαφορετικών προσεγγίσεων. Αυτό είναι υγιές σύμπτωμα ενός ζωντανού πολιτικού οργανισμού. Όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να δικαιώνουν τις προσδοκίες της κοινωνίας Στις δεδομένες, λοιπόν, συνθήκες, όχι μόνο αντέξαμε αλλά και βάζουμε τις βάσεις για μια άλλη πορεία». «Το «ντεπόζιτο», που λέτε, δεν έχει νόημα να είναι διαρκώς γεμάτο, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν κινείσαι, αλλά το θέμα είναι να καταφέρνεις να το γεμίζεις και να συνεχίζεις την πορεία σου», ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αισιοδοξία του για την πορεία του τόπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ