Τις πομπώδεις παρουσιάσεις και τις υπερβολές στο θέμα των τουρκικών υποβρυχίων που είδαν το φως της δημοσιότητας, επέκρινε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βίτσας δήλωσε:
Έχει σημασία κάθε φορά να λέμε στον κόσμο συγκεκριμένα στοιχεία και να μην βγάζουμε άναρθρες πολεμικές κραυγές. Αυτό που έχει πραγματικά συμβεί, και είναι απαράδεκτο, για αυτό έχουμε κινηθεί σχετικώς, είναι ότι η Τουρκία στα πλαίσια ασκήσεων έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης, αυτές οι περιοχές είναι πέραν των δικαιωμάτων της.
Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον διπλωματικό τρόπο έχει θέσει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή όργανα που συμμετέχουμε και έχουν γίνει οι αναγκαίες παραστάσεις και διαμαρτυρίες. Από την άποψη της ασφάλειας και της δυνατότητας αποτροπής, ουδέν πρόβλημα. Να θυμίσω πως το ίδιο διάστημα διεξήχθη η ελληνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».
Είναι μια απαράδεκτη τακτική από την Τουρκία, μια απαράδεκτη λογική. Εμείς κάναμε την άσκηση μας, που ήταν απόλυτα επιτυχής και δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους δεσμεύσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών που αναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προχωρήσει και τα αποτελέσματα αυτής των ενεργειών και φάνηκαν και θα φανούν το επόμενο διάστημα.
Η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία ακόμα είναι σε αστάθεια, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Το δικό μας καθήκον είναι: πρώτον να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεύτερο, εκεί που έχει να κάνει με ελληνικά συμφέροντα και ελληνικά δικαιώματα, να παρεμβαίνουμε, τρίτον να έχουμε τις διπλωματικές και άλλες μας δυνάμεις σε ετοιμότητα. Αυτά και κάνουμε.
Ως προς το εσωτερικό της χώρας μας, κάθε πολιτική δύναμη έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει και κρίνεται για αυτό. Κρίνεται όχι μόνο πολιτικά από τα άλλα κόμματα αλλά και στο επίπεδο του λαού. Λέγοντας να σταματήσουν οι πολεμικές κραυγές, δεν εννοώ μόνο τους γείτονές μας αλλά και διάφορες ανακοινώσεις.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει πως ανησυχεί, όμως οι κυβερνήσεις και τα κόμματα δεν είναι μόνο για να ανησυχούν αλλά και για να δίνουν λύσεις. Τους ερωτώ: προτείνουν κάτι πέραν αυτών που έχουν γίνει ήδη από την ελληνική κυβέρνηση;
Το ΚΚΕ από την πλευρά του λέει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας προστατεύσει. Όμως ζήτησε κανείς την προστασία κανενός;
Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που τέθηκε το θέμα από την πλευρά της ΝΔ, η οποία χρόνια όπως και το ΠΑΣΟΚ ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ξέρουν πως λύνονται αυτές οι διαφορές, ξέρουν μέσω ποιών δρόμων, με αποφασιστικότητα πάντοτε και με το διπλωματικό τρόπο, τα αντιμετωπίζεις.
Αυτό (η παρουσία των υποβρυχίων) είναι το αντίστοιχο, με διαφορετικό τρόπο των εναέριων παραβιάσεων. Με αυτό τον τρόπο και με αποφασιστικότητα εμείς το αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αυτή τη στιγμή που πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία. Εγρήγορση χρειάζεται και όχι ανησυχία.
Η Συνθήκη της Λωζάννης έχει καθορίσει ποιά είναι τα δικά μας. Τελεία. Δηλαδή έχει τελειώσει αυτό το θέμα. Σε σχέση με ορισμένες χαλαρές δηλώσεις. Την ελληνική θέση με τρόπο σαφή την εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος λέει ότι όποιος αμφισβητεί τα σύνορα της Ελλάδας αμφισβητεί τα σύνορα της Ευρώπης και άρα ο καθένας θα πρέπει να πάρει τις ευθύνες του σε σχέση με αυτό. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο εύκολης συζήτησης. Το δικαίωμα το έχει ο καθένας αλλά υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί.