Βιετνάμ: «Μυστικός Δείπνος» αμερικανικών εταιριών όπλων

 Το Βιετνάμ φιλοξενεί συμπόσιο άμυνας αυτή την εβδομάδα, στο οποίο μετέχουν οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες κατασκευής όπλων, ενώ επίκειται η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η Ουάσιγκτον αναλογίζεται αν θα πρέπει να άρει τον αποκλεισμό όπλων που έχει επιβάλλει στον παλιό της εχθρό.

Η εκδήλωση της κομμουνιστικής χώρας, στην οποία συμμετέχουν εταιρείες όπως η Boeing και Lockheed Martin, περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα και διοργανώνεται ενώ εξελίσσεται η μεγαλύτερη αύξηση εξοπλισμού της χώρας από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το συμπόσιο από ΜΜΕ, που ελέγχονται από το κράτος και οι δημοσιογράφοι άμυνας δεν καλύπτουν το φόρουμ. Οι προσπάθειες του Reuters να λάβει την άδεια να καλύψει το συμπόσιο απέβησαν άκαρπες και το υπουργείο Άμυνας του Βιετνάμ δεν απάντησε σε κλήσεις του.

Το Βιετνάμ έχει επιταχύνει τις προσπάθειες να χτίσει την αμυντική του ισχύ και αποτελεί τον όγδοο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο, καθώς η γειτονική Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να οχυρώσει νησίδες της Νότιας Σινικής Θάλασσας, που είτε έχει κυριεύσει είτε έχει χτίσει τεχνητά.

Σύμφωνα με το ίδρυμα ερευνών Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ειρήνης της Στοκχόλμης, το οποίο παρακολουθεί το εμπόριο άμυνας ανά πενταετία, οι εισαγωγές όπλων του Βιετνάμ μεταξύ το 2011 και του 2015 έδειξαν συνολικά άνοδο 699% από το διάστημα 2006-2010.

Το συμπόσιο στο Ανόι διοργανώνεται, καθώς πληθαίνουν οι συζητήσεις εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για το αν θα πρέπει να απαντήσει στην μακροχρόνια απαίτηση του Βιετνάμ να άρει το εμπάργκο, το οποίο αποτελεί ένα από τα τελευταία κατάλοιπα της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ.

Η Ουάσιγκτον χαλάρωσε το εμπάργκο προς το τέλος του 2014, αλλά έχει υπογραμμίσει σε κάθε τόνο ότι η απόφαση για να αρθεί οριστικά, θα βασιστεί στην απόδειξη εκ μέρους του Βιετνάμ ότι έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος σχετικός με το θέμα, Τομ Μαλινόφσκι, βρισκόταν στο Ανόι την περασμένη εβδομάδα. Το Βιετνάμ έχει συμμετάσχει σε συνομιλίες με δυτικούς και αμερικανικούς κατασκευαστές όπλων εδώ και αρκετά χρόνια για να ενισχύσει τον αριθμό των πολεμικών του αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, παρότι η Ρωσία, παραδοσιακός προμηθευτής της χώρας, κατέχει την κυριαρχία.

Βιομηχανικές πηγές αναφέρουν ότι το Ανόι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αμερικανικό εξοπλισμό, αλλά παραμένει επιφυλακτικό λόγω του κινδύνου εμπάργκο στο μέλλον, ακόμα και αν αρθεί ο ισχύων αποκλεισμός. Και οι δύο χώρες, όμως, μοιράζονται κοινή ανησυχία για την Κίνα, της οποίας η επέκταση στη Νότια Σινική Θάλασσα έχει σημάνει συναγερμό στην Ουάσιγκτον.

Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί το Βιετνάμ στις 22 Μαΐου, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου σε μια δεκαετία, τονίζοντας την ταχύτατα αυξανόμενη βελτίωση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Ανόι και του Πεκίνου περνούν ένταση και υπάρχει αυξανόμενη καχυποψία για τις διεκδικήσεις των στη Νότια Σινική Θάλασσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ