Αβραμόπουλος: Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση

 Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στην αυστριακή Καγκελαρία για τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη.

Είπε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική και τόνισε ότι είναι ώρα να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική πρόκληση, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται και που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής, την οποία συγκαλεί σήμερα στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν και στην οποία θα πάρουν μέρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας, θα μετέχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στη Σύνοδο της Βιέννης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους συμμετέχοντες, ότι από την προσφυγική κρίση, που αποτελεί σήμερα παγκόσμια πρόκληση, η Ελλάδα είναι ένα από τα σημεία του κόσμου που δοκιμάζεται περισσότερο, μια χώρα που αντιμετώπισε εισροές 1,2 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο και όπου, περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά της έκλεισαν, λόγω μονομερών ενεργειών άλλων.