Αυτό είναι το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος με το οποίο τιμήθηκε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμ. Μακρόν είναι ο 34ος που τιμάται με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, ένα παράσημο που έχει απονεμηθεί σε ξένους ηγέτες, εστεμμένους, ήρωες του ’21 και ανθρώπους που προσέφεραν αξιοσημείωτες υπηρεσίες στην Ελλάδα και το Έθνος.    

Το Τάγμα του Σωτήρος είναι ιεραρχικώς το ανώτερο Τάγμα Αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και παλαιότερα του βασιλείου της Ελλάδος. Η δημιουργία του αποφασίστηκε το 1829, τον τελευταίο χρόνο της Επανάστασης, από την Δ’ Εθνοσυνέλευση του Άργους, ωστόσο συστάθηκε αργότερα, με το Βασιλικό Διάταγμα της 20ης Μαίου 1833 ( «Περί συστάσεως Τάγματος Αριστείας δια το Βασίλειον της Ελλάδος», ΦΕΚ 19/1833) και απονέμεται από τότε.

Πρώτος Αρχηγός του Τάγματος ήταν ο Βασιλεύς Όθων και ο πρώτος στον οποίον απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος ήταν ο Βαυαρός Βασιλεύς Λουδοβίκος ο Α΄, πατέρας του πρώτου άνακτος του νέου ελληνικού κράτους, την ημέρα της θεμελίωσης των Ανακτόρων στην Αθήνα το 1836. Για μια ογδοηκονταετία, το Τάγμα του Σωτήρος ήταν το μοναδικό τάγμα. Το όνομα και η μορφή του διασήμου επελέγη για να υπενθυμίζει ότι η Εθνική Παλιγγενεσία πραγματοποιήθηκε χάρη στην Θεία συμπαράσταση του Σωτήρος Χριστού.

Όπως και τα άλλα ελληνικά Τάγματα Αριστείας, κατά το πρότυπο της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής το παράσημο του Σωτήρος διακρίνεται σε πέντε τάξεις: τον Μεγαλόσταυρο, τον Ανώτερο Ταξιάρχη, τον Ταξιάρχη, τον Χρυσό και τον Αργυρό Σταυρό.

Διαβάστε επίσης, Ηθικές αμοιβές: Αυτά είναι τα παράσημα και τα μετάλλια των ηρώων

Η μορφή του διασήμου μεταβλήθηκε σε αρκετά σημεία στα 170 χρόνια που πέρασαν από την σύσταση του τάγματος. Σήμερα, το διάσημο αυτό, όπως καθορίστηκε δια του Π.Δ. 849/1975 (ΦΕΚ 273 Α΄/4-12-1975), αποτελείται από ένα οκταγώνιο οξυνόμενο σταυρό από λευκό σμάλτο.

Το μέσον του είναι περιζωσμένο από στεφάνι που αναπαριστά,το μισό κλαδί δρυός και το άλλο μισό δάφνης, όπου στην πρόσθια όψη του φέρεται η εικόνα του Σωτήρος, κατασκευασμένη επίσης από σμάλτο, με την επιγραφή «Η ΔΕΞΙΑ ΣΟΥ ΧΕΙΡ ΚΥΡΙΕ, ΔΕΔΟΞΑΣΤΑΙ ΕΝ ΙΣΧΥΙ». Στην πίσω όψη φέρει τον ελληνικό σταυρό (ισόκερο) επί κυανού πεδίου με την επιγραφή «Η ΕΝ ΑΡΓΕΙ Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ αωκθ΄».

Ο Αστέρας του Τάγματος συνοδεύει μόνο τα διάσημα του Μεγαλόσταυρου, όπου το πλάτος του είναι 90 χιλ. και του Ανώτερου Ταξιάρχη με πλάτος τα 70 χιλ. Αμφότεροι φέρουν οκτώ ακτίνες και στο κέντρο την εικόνα του Σωτήρα. Οι πρώτοι αστέρες ήταν κεντητοί. Αργότερα επεκράτησαν μεταλλικοί, κατασκευασμένοι από άργυρο, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα. Η ταινία που συνοδεύει το διάσημο των Μεγαλοσταύρων του Τάγματος είναι γαλάζια, πλάτους 10 εκατοστών, με λευκές στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων, πλάτους 8 χιλ. έκαστη.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι το Τάγμα του Σωτήρος απονέμεται σε Έλληνες πολίτες που διακρίθηκαν στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας ή στην προσφορά εξαίρετων υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα εντός ή εκτός Ελλάδος. Στην πράξη, από το Τάγμα αυτό απονέμεται μόνο ο Μεγαλόσταυρος σε ηγέτες ξένων κρατών.