Athens Flying Week: Μιλάει στο Onalert ο άνθρωπος που το δημιούργησε

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Το 5ο Αεροπορικό σόου με το όνομα Athens Flying Week ξεκινά σήμερα με το συνέδριό του στην Αθήνα και συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο στην Τανάγρα όπου αεροπόροι από όλο τον κόσμο θα επιδείξουν τις δυνατότητές τους στο κοινό.

Το Onalert μίλησε με τον Παναγιώτη Ποδηματά, Πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής του Athens Flying Week , για το πώς στήθηκε η διοργάνωση και πού στοχεύει.

Δείτε τι μας είπε

Φτάσαμε στην πέμπτη διοργάνωση του Athens Flying Week

Το παλεύουμε. Φέτος στην πραγματικότητα δημιουργείται ένα νέο air-show επειδή αλλάζει το αεροδρόμιο, πήγαμε από το Τατόι στην Τανάγρα. .

Με λίγα λόγια είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Για τις ξένες αποστολές είναι άλλο air-show στην Τανάγρα κι άλλο air-show στο Τατόϊ. Είναι άλλη κατηγορία πια

Φέτος θέλουμε απλά να πάρουμε ό,τι συμμετοχές μπορούμε να πετύχουμε και από εκεί και πέρα ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο να μπούμε δυνατά και να λέμε κι εμείς σαν χώρα ότι έχουμε κάτι.

Έτσι κι αλλιώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Athens Flying Week και η οργανωτική επιτροπή κι εγώ αυτό είναι κάτι που το κάνουμε για χαρά. Δηλαδή δεν είναι η δουλειά μας. Όλοι κάνουμε κάτι άλλο, είναι το χόμπι μας.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει δηλαδή ότι δεν το κάνεις για να βγάλεις χρήματα. Το κάνεις απλά για να το φέρεις σε μία ζυγαριά έτσι ώστε να μην επιβαρύνει την άλλη μας δουλειά.

Θεωρώ ότι με χαμηλά εισιτήρια και με ευκαιρίες μπορεί να σταθεί αρκεί να το αγκαλιάσει ο κόσμος. Εμείς δε θέλουμε να επιβαρύνουμε τον Έλληνα ειδικά αυτή την περίοδο για να του προσφέρουμε μια διασκέδαση ακριβή και να ταλαιπωρηθεί για να έρθει και γι’ αυτό το εισιτήριο έχει πιο χαμηλή τιμή από ένα σινεμά.

Άρα, λοιπόν, μας ενδιαφέρει η μαζικότητα. Αλλά για να την πετύχουμε αυτή, θέλουμε να έχουμε τα πρώτα μας πατήματα στην Τανάγρα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να πάει καλά, να έρθει περίπου τουλάχιστον στα έξοδά του και του χρόνο να κάνουμε αν τα καταφέρουμε ένα μικρομεσαίο event.

Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό για μία χώρα να έχει air-show;

Καταρχήν πρέπει να ξέρετε ότι εμένα το κυρίως αντικείμενό μου είναι τα events και οι εκδηλώσεις, που ασχολούμαι από το 1983, άρα το αντικείμενο αυτό το ξέρω αρκετά καλά. Επίσης στο θέμα του τουρισμού και δη των events και του συνεδριακού τουρισμού, έχουμε δει ότι σε όλα αυτά τα στοχευμένα events έρχονται αρκετοί ξένοι. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνειεισροή χρημάτων στη χώρα. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε φορά που έρχεται ένας ξένος ειδικού event ευνοούνται άμεσα 77 επαγγέλματα, χωρίς να έχουμε τοποθετήσει ούτε τα έσοδα που παίρνει το δημόσιο.
Δηλαδή, όσο καλύτερο event κάνουμε τόσο περισσότερο ξένοι έρχονται. Εμείς φέτος ξαναπήραμε το ρίσκο και δημνιουργήσαμε στην Τανάγρα αυτό που είχαμε κάνει στο Τατόϊ: την περιοχή των “spotters”.

Επίσης λάβαμε άδεια από την Πολεμική Αεροπορία να κατασκευάσουμε μια εξέδρα πολύ κοντά στο κέντρο του σημείου του show, κι έτσι αρχίσαμε να έχουμε επισκέπτες από την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης στο διαδίκτυο.

Δε σας κρύβω ότι είμαι πάρα πολύ υπερήφανος καθώς την πρώτη μέρα μας κλείσανε άνθρωποι από την Ιαπωνία. Φανταστείτε δηλαδή τι τουριστικό πακέτο και για την ευρύτερη περιοχή και για τη χώρα είναι να πετύχουμε να έχουμε να στήσουμε ένα air-show, το οποίο αργότερα ελπίζω να είναι στα επίπεδα ενός ευρωπαϊκού.

Και αυτό γιατί; Γιατί έχουμε μία πανέμορφη χώρα. Το κάνουμε και τον Σεπτέμβριο όπου ουσιαστικά κλείνει η σεζόν. Άρα ποιος είναι ο σκοπός μας; Να έρχονται οι επισκέπτες από το εξωτερικό και να το συνδυάσουν με διακοπές.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Όπως δημιουργήθηκε ο “Μαραθώνιος” το event, και έρχεται πάρα πολύς κόσμος, αυτός είναι ο στόχος.

Επίσης, προσφέρουμε μία πολύ μεγάλη χαρά στους Έλληνες που έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους κλάδους της Αεροπορίας. Και την Πολεμική Αεροπορία και την Πολιτική.

Δίνουμε κίνητρο στα μικρά παιδιά να ονειρευτούν ένα αεροπορικό μέλλον.

Άλλωστε στα περίπτερά μας θα είναι όπως πάντα η σχολή Ικάρων με την Πολεμική Αεροπορία.

Κάνετε και το συνέδριο

Κάνουμε και το συνέδριο. Το συνέδριο όμως το έχει αναλάβει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ, ο κύριος Αυλωνίτης, ο οποίος μας συμβουλεύει πάρα πολλά χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι ο αρχηγός ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος δημιούργησε και τον “Αρχάγγελο”, άρα από την εμπειρία του, από τις γνώσεις του και από τον τρόπο που σκέφτεται μπορούμε και μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν στοχεύει στο κέρδος;

Το ιδιωτική πρωτοβουλία δε σημαίνει ότι δε φέρνει κέρδος στη χώρα. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Και το δεύτερο είναι πως όταν γίνεται κάτι που είναι χωρίς είσοδο ή δωρεάν το σωστό είναι ότι πάντα υπάρχει ένα κόστος που το επιβαρύνεται το δημόσιο.

Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι από τη στιγμή που θα γίνει μία τέτοια εκδήλωση, έτσι κι αλλιώς θα χρειαστούν κόστη, οπότε τί κάνουμε; Βάζουμε ένα φθηνό εισιτήριο και με τη μαζικότητα μπορούμε να καλύψουμε ένα πολύ σημαντικό τίμημα που είναι της Αεροπορίας, γιατί είναι χρήματα κι αυτά, που στο κάτω κάτω της γραφής στο δημόσιο επιστρέφουν.

Αν υπολογίσετε ότι δουλεύουν από 300 ως 400 άτομα και απασχολούμε κόσμο ένα δύο μήνες που κυρίως είναι άνεργοι και χρησιμοποιούμε και κόσμο ο οποίος θέλει να ασχοληθεί εθελοντικά επειδή του αρέσει, φυσικά περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι.

Αν ο κόσμος αποφασίσει και πει ότι δε θα το στηρίξει και δεν έρθει, απλά δε θα υπάρχει. Αλλά, αν ο κόσμος δείξει ότι θέλει, θα υπάρχει. Όμως το αποτέλεσμα ποιο θα είναι; Ότι δε θα έχει επιβαρύνει κανέναν αυτή η ιστορία.
Δηλαδή αυτό το πράγμα θα είναι κάτι που θα πληρώνουμε το εισιτήριο και θα καλύπτονται τα έξοδά του από αυτό. Αν ο κόσμος θεωρήσει ότι δεν αξίζει τον κόπο, απλά θα σταματήσει. Εμείς θέλουμε να το αφήσουμε αυτό στον κόσμο. Θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα αρέσει στον πολύ κόσμο.