Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Αποφυγή εντάσεων δια της ανοικτής επικοινωνίας – ΦΩΤΟ

Ελένη Παναγιώτου


“Ειναι σημαντικό οτι βρεθήκαμε σε αυτην την χρονική στιγμή σε ένα τραπέζι διαλόγου. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την κατάσταση στην περιοχή και συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή περαιτέρω ενεργειών που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση”
, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Όπως δήλωσε μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κύριο θέμα της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου ήταν η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Αρχηγός έδειξε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα καθώς όπως τόνισε οι στόχοι που καθορίστηκαν στην 10η Διαβαλκανική Σύνοδο επιτεύχθηκαν.

Αναφέρθηκε στη βελτίωση συνεργασίας μέσω καθορισμού κοινών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ειδικότερα αναφέρθηκε στην άσκηση Balkan Shield που πραγματοποιήθηκε το 2016 ενώ φέτος θα διεξαχθεί η άσκηση Carpathian Eagle. Επιπλέον θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ιστοσελίδα της Συνόδου, δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις για τη διαχείριση της ιστοσελίδας της Διαβαλκανικής Συνόδου (BCHOD Forum) συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης 8ης σύσκεψης του South Eastern Europe Εxercise and Training Network Configuration Management Team (SEETN CMT) που πραγματοποιήθηκε στην Σόφια, στις εγκαταστάσεις του Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence, όταν συζητήθηκε η 11η σύνοδος της πρωτοβουλίας των ΑΓΕΕΘΑ των 9 βαλκανικών χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert κατά την διάρκεια της προαναφερθείσας συνάντησης αποφασίστηκε, μετά απο πρόταση για να αναλάβει η Ελλάδα την διαχείριση της ιστοσελίδας, να γίνεται διαχείριση του περιεχομένου της ιστοσελίδας απο τη χώρα που έχει την προεδρία ενώ η φιλοξενία της ιστοσελίδας να παραμείνει στη Βουλγαρία.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε οτι οι συναντήσεις αυτές, «σηματοδοτούν την ειρήνη και την εθνική συνύπαρξη, να συνεργαστούμε όλοι για να εμπεδώσουμε την ειρήνη και να προτατεύσουμε τα Βαλκάνια» προσθέτοντας οτι «τα Βαλκάνια ειναι η γέφυρα της Ανατολής προς τη Δύση, γιατί για εμάς τους Έλληνες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να παραμένουν χώρες της Ευρώπης».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχεται στην Αθήνα, από 9 έως 11 Μαΐου 2017, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Στιγμιότυπα από τις εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου στις φωτογραφίες που ακολουθούν.