Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θοδωρής Δρίτσας κατηγόρησε τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας πως εντάσσονται στην «κατηγορία των προθύμων για την προετοιμαζόμενη πολεμική επίθεση κατά της Συρίας, χωρίς να ενημερώνουν τη Βουλή και τον λαό».
«Δεν καταλαβαίνω τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν δύο χρόνια ζητούσαν παρέμβαση στη Συρία για να αντιμετωπιστεί το καθεστώς και σήμερα έχουν βρεθεί στην αντίθετη θέση» απάντησε η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.
«Η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση- και αυτή είναι η πολιτική λύση σ’ αυτό που τείνει να γίνει σήμερα, τραγωδία στη Συρία. Η χώρα μας καταδίκασε, όπως όλη η διεθνής κοινότητα, το ειδεχθές έγκλημα με τα χημικά όπλα. Παρακολουθούμε τα πάντα και για τον σκοπό αυτόν έχουν γίνει ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα ενημερώσει και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής», δήλωσε η κ. Γεννηματά.
Έντονη υπήρξε η απόκριση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον εισηγητή του κόμματος, Χρήστο Καραγιαννίδη να υπενθυμίζει πως το κόμμα του είχε ταχθεί υπέρ πρωτοβουλιών υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών της Συρίας και όχι για ένοπλη επέμβαση. Κάλεσε δε, την κ. Γεννηματά, «να υπερασπίζεται τις θέσεις της στη Βουλή με στοιχεία» και όχι με «συκοφαντίες». Ο κ. Καραγιαννίδης εξάλλου, υπολόγισε πως η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο 40 εκατ. ευρώ στο ΝΑΤΟ, ποσό που ισούται με τις ετήσιες εισπράξεις που προϋπολογίζεται να έχει το Δημόσιο από την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων. «Κατ’ ουσίαν, ιδιωτικοποιούμε τα κρατικά λαχεία για να πληρώνουμε το ΝΑΤΟ» παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ανακοίνωσή σας είναι στο Διαδίκτυο. Δεν ξέρω αν έχετε πλέον αποκηρύξει τον Συνασπισμό» ανταπάντησε η Φώφη Γεννηματά. «Από την τοποθέτησή σας ωστόσο, προκύπτει και να το πείτε καθαρά αν θέτετε ζήτημα εξόδου της χώρας από το ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε.
«Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και όχι ειρήνης και ευημερίας. Το ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί στον παγκόσμιο χωροφύλακα για να στηρίζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών σε βάρος των λαών» παρατήρησε από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, ενώ ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή) επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του περί «αμερικανοσιωνιστικής επίθεσης».
Οι τρεις συμφωνίες που συζητήθηκαν σήμερα, αφορούσαν συνεργασίες με την Κίνα για θέματα Δικαιοσύνης, με τους Ευρωπαίους εταίρους για την «προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών που ανταλλάσσονται προς το συμφέρον της ΕΕ» και με τη Βουλγαρία για διασυνοριακές επιχειρήσεις με αντικείμενο την εναέρια αστυνόμευση. Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς αντιπολίτευσης τέθηκε και το ζήτημα των αξιώσεων της τρόικας να κλείσει η ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ και η ΛΑΡΚΟ.
«Ο τρόπος με τον οποίον τίθεται το ζήτημα είναι προκλητικός και η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής και διερωτήθηκε «Τι θέλουνε λοιπόν; Να καταργήσουμε τα πάντα και να μην μείνει τίποτε όρθιο;». Ο κ. Κουρουμπλής αντιπρότεινε αλλαγές στη λειτουργία των εταιρειών, («να προχωρήσουμε σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και στελέχωση») και υποστήριξε πως «αν η ΕΑΒ στελεχωθεί με προσωπικό απ’ τα ΤΕΙ της Χαλκίδας, μπορεί να γίνει και κερδοφόρα επιχείρηση και να υπάρξει ανάπτυξη- αν για παράδειγμα τους ανατεθεί η κατασκευή απορριμματοφόρων».
«Ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα; Δεν κυβερνάμε εμείς, αλλά ο κ. Τόμσεν» σχολίασε για λογαριασμό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Γ. Ντάβρης, ενώ ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), υποστήριξε πως «η ΠΥΡΚΑΛ σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας- αλλά αυτό προϋποθέτει μια άλλη πολιτική και μια άλλη εξουσία».
Κατά των κυβερνητικών πεπραγμένων στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή.
«Ετοιμάζουμε την αντίδρασή μας και την απάντησή μας- και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η συγκυρία έχει ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και όχι αυτό το κλίμα το εμφυλιοπολεμικό, της έντασης» απάντησε η Φώφη Γεννηματά.
Η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι
«αναφέρθηκε πως υπήρξε προσφορά που δεν έγινε δεκτή από μένα. Η εταιρεία έχει διοίκηση- και η κατεύθυνση που έχουμε δώσει, είναι να εξασφαλίσει τις περισσότερες δυνατές συμβάσεις, γιατί θέλουμε η εταιρεία να κρατηθεί στα πόδια της. Πιέζουμε τη διοίκηση να προχωρήσει και να βρει συμβάσεις να υπογράψει», τόνισε.