Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η συχνή εμφάνιση drone στην εναέρια περιοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς υπάρχει προβληματισμός για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία δείχνουν να πρόκειται για drone που έχουν πολίτες και τα χρησιμοποιούν για βιντεοσκοπήσεις, αλλά το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Την Πέμπτη 24 Μαρτίου το πρωί, drone άγνωστης προέλευσης, μπήκε στον εναέριο χώρο στον περίβολο του κτιρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από την λεωφόρο Μεσογείων στην πλευρά που βρίσκεταιι στη νότια πλευρά, προς την Κατεχάκη, πέταξε πάνω από τους ιστούς που βρίσκονται οι σημείες και στη συνέχεια έφυγε ακολουθώντας πορεία ανατολική-βορειοανατολική προς την λεωφόρειο Μεσογείων.
Μπορεί οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακίνδυνο ιπτάμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά ας σκεφτούμε σε ποια άλλη χώρα στον κόσμο θα τολμούσε κάποιος να σκεφτεί να πετάξει ένα drone με κάμερα πάνω από το υπουργείο Άμυνας. Ιδιαίτερα σε εποχές που αυξάνεται η ανασφάλεια λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Γεγονός είναι πάντως, πως μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα θέματα των νέων αυτών έξυπνων μηχανών και συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μπρούσαν να αντιμετωπιστούν.
Θα έχει πχ κάποιος το δικαίωμα να το πυροβολήσει; Μέσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι στρατόιπεδο και υπάρχει τέτοιο δικαίωμα. Ωστόσο επειδή δεν έχει ταυτοποιηθεί έαν είναι απειλή ή όχι έχει δικαίωμα να λάβει τέτοια μέτρα; Και πώς μπορεί να ταυτοποιηθεί εάν είναι ή όχι απειλή;
Το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και μόνον εφόσον υπάρξθει σημαντική πρόοδος στην εισαγωγή κάποιας νομοθεσίας θα μπορέσει να επιλυθεί.