Στις 15 Μαΐου 1945, το Θ/Κ Γ. Αβέρωφ, έφθανε στην Ρόδο με τον τότε Αρχιεπίσκοπο και Αντιβασιλέα Δαμασκηνό, καθώς και ένα άγημα της τότε «Βασιλικής Φρουράς», για να αναγγείλει τον «Αρραβώνα» των Δωδεκανήσων με την Μητέρα Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των δράσεών της πολιτιστικής ομάδας Αρχιπέλαγος για τα «70 Χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα», παρουσιάστηκε στους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς το αφιέρωμα της Ομάδας «Αρχιπέλαγος» με τίτλο «Το Χρονικό της Ενσωμάτωσης».
Ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Ροδόλφος Δημήτρογλου ήταν ο οικοδεσπότης που υποδέχτηκε την Ομάδα. Στην αίθουσα προβολών του Στρατοπέδου «Γεώργιος Τζαβέλλας», συγκεντρώθηκε σχεδόν η μισή δύναμη της Φρουράς μαζί με τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς τους.
Το ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος» κα Ευδοκία Βουβάλη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ταυτότητα και τις δράσεις της Πολιτιστικής Ομάδας. Επίσης, κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην σύντομη ιστορία των Δωδεκανήσων και το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ που επρόκειτο να προβληθεί. Μετά την παρουσίαση του αφιερώματος, ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών πλακετών.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν o Υποδιοικητής της Προεδρικής Φρουράς Ταγματάρχη (ΠΖ) κ. Π. Ρούντος, και οι εκπρόσωποι του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας , Ταγματάρχης (ΑΣ) κ. Λαζ. Ριζόπουλος και ο Υποσμηναγός (Ι) κ. Μιχ. Μαραυγάκης .
Η Ομάδα Αρχιπέλαγος έτυχε θερμή; υποδοχής. Στο πλάισιο της εκδήλωσης προβλήθηκαε ιστορικό ντοκυμαντέρ από τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και οπλίτες. Επίσης πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση στα εργαστήρια της Προεδρικής Φρουράς από τον Λοχαγό (ΠΖ) κ. Θ. Κασσιμάτη
Η Πολιτιστική Ομάδα Αρχιπέλαγος εξέφρασε τις θερμότερες ευχαριστίες τις στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον διευθυντή του Αντιπτέραρχο (Ι) κ. Γρ. Πρεζεράκο, την Διοίκηση της Προεδρικής Φρουράς και τον Διοικητή της Αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) κ. Ροδ. Δημήτρογλου, καθώς επίσης και τους : Ταγματάρχη (ΑΣ) κ. Λάζαρο Ριζόπουλο, Ταγματάρχη (ΠΖ) κ. Π. Ρουντο, Υποσμηναγό (Ι) κ. Μιχάλη Μαραυγάκη και Λοχαγό (ΠΖ) κ. Θεοφάνη Κασιμάτη, για την δυνατότητα που μας παρείχαν να αναδείξουμε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας των Δωδεκανήσων.