Το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Καμπούλ, εξαιτίας του αποκλεισμού της αφγανικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος με τους Ταλιμπάν, συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι ότι οι ΗΠΑ δεν θα συναλλάσσονται πλέον με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του, μετέδωσε επικαλούμενο τέσσερις συγκλίνουσες πηγές χθες Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η απόφαση να τερματιστεί κάθε επαφή των ΗΠΑ με τον Χαμντουλά Μοχίμπ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξήσει κι άλλο την ένταση ανάμεσα στις δύο σύμμαχες κυβερνήσεις, καθώς συνδέεται άμεσα με τον αποκλεισμό της αφγανικής κυβέρνησης από τις συνομιλίες της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και το πώς οι ισλαμιστές αντάρτες θα αποτρέψουν το να χρησιμοποιηθεί η αφγανική επικράτεια ως εφαλτήριο για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.
Ο Μοχίμπ προχώρησε την περασμένη Πέμπτη δημόσια σε οξύτατες επικρίσεις εναντίον του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ουάσινγκτον, του Ειδικού Αντιπροσώπου Ζαλμάι Χαλιλζάντ.
Την επόμενη ημέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ είπε στον πρόεδρο Γάνι πως ο Μοχίμπ είναι πλέον ουσιαστικά ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ουάσινγκτον και ούτε πολιτικοί αξιωματούχοι ούτε αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού θα συναλλάσσονται πλέον μαζί του, σύμφωνα με τις πηγές.
«Ο Χέιλ τηλεφώνησε στον Γάνι και του είπε ότι ο Μοχίμπ δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος» στην αμερικανική πρωτεύουσα και πως «οι ΗΠΑ δεν θα συναλλάσσονται μαζί του πλέον ούτε στην Καμπούλ ούτε στην Ουάσινγκτον», δήλωσε αφγανός πρώην αξιωματούχος, που όπως και οι άλλες τρεις πηγές ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος.
Η Καμπούλ φοβάται πως η Ουάσινγκτον θα οριστικοποιήσει τα σχέδια για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων για να τηρηθεί μια υπόσχεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πράγμα που ενδέχεται να υποσκάψει την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που θα επιτρέψει να μην αμφισβητηθούν κέρδη όπως η μόρφωση των κοριτσιών που κερδήθηκαν μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001, με την οποία ανατράπηκε το ακραίο ισλαμιστικό καθεστώς τους.
Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο, η κίνηση μάλλον αποτελεί μια προσπάθεια να αναγκαστεί να «απομακρύνει» τον Μοχίμπ, που έγινε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας αφού υπηρέτησε στο αξίωμα του απεσταλμένου του Γάνι στην Ουάσινγκτον.
Μια δεύτερη πηγή, ένα πρόσωπο που εργάζεται στο αμερικανικό Κογκρέσο, δήλωσε ότι η πίεση στον Γάνι να απομακρύνει τον Μοχίμπ «είναι ένας τρόπος να δει κανείς» το τι διαμείφθηκε, διότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι εκείνο που χρηματοδοτεί το προσωπικό του συμβουλίου ασφαλείας της αφγανικής προεδρίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Η πρεσβεία του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο.
Η ένταση που σιγόβραζε εξαιτίας του αποκλεισμού της αφγανικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των
ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ εκδηλώθηκε πια ανοικτά με την επίθεση του Μοχίμπ στον Χαλιλζάντ, γεννημένο στο Αφγανιστάν αμερικανό διπλωμάτη.
Ο Μοχίμπ κατηγόρησε τον Χαλιλζάντ ότι προσφέρει νομιμοποίηση στους Ταλιμπάν και ταυτόχρονα «απονομιμοποιεί την αφγανική κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι ενδέχεται ο Χαλιλζάντ προσπαθεί να σχηματίσει «μια μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα αναλάβει ρόλο αντιβασιλέα-διοικητή ο ίδιος».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε δίνοντας στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους, σημειώνοντας πως ο Μοχίμπ με τα σχόλια αυτά «βάζει εμπόδια στη διμερή σχέση και στην ειρηνευτική διαδικασία».
Ο πιο πρόσφατος γύρος των διαπραγματεύσεων τερματίστηκε την 11η Μαρτίου, έπειτα από 16 ημέρες. Τα δύο μέρη έκαναν λόγο για πρόοδο, πάντως δεν ανακοινώθηκε κάποια συμφωνία για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ούτε για τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν οι Ταλιμπάν ώστε να μη μετατραπεί η χώρα σε ασφαλές καταφύγιο εξτρεμιστών.
Οι αμερικανοί διαπραγματευτές πιέζουν τους ισλαμιστές αντάρτες να δεχθούν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να συζητήσουν με την κυβέρνηση της χώρας και εκπροσώπους οργανώσεων της αφγανικής κοινωνίας. Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση του Γάνι, που χαρακτηρίζουν μαριονέτα των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ