Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στην Μεσόγειο – Τι συμβαίνει

Το  αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στον κόσμο, και οι φήμες το θέλουν να είναι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της έντονης δραστηριότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ. 


Ωστόσο το αεροπλανοφόρο, που πήρε το όνομα του απο τον 41ο πρόεδρο της Αμερικής, παίζει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ και στην επιχείρηση Inherent Resolve [Εγγενής Αποφασιστικότητα].

Τα 75 αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν το Iσλαμικό κράτος τη Συρίας ή στο Ιράκ, αναφέρει δημοσίευμα του cbn. Το αεροπλανοφόρο πραγματοποίησε την τελευταία επιχειρησιακή του αποστολή μόλις στις 30 Ιουνίου. Τα αεροσκάφη μπορούν να διεξάγουν 20-25 εξόδους την ημέρα και έχουν πραγματοποιήσει μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα 1.600 εξόδους.

Διαβάστε: Το Onalert στο αεροπλανοφόρο George H.W. Bush – ΦΩΤΟ

Το τεράστιο αεροπλανοφόρο έκανε μια στάση στη Χάιφα την προηγούμενη βδομάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Ισραήλ σε 17 χρόνια. Σήμερα το George H.W. Bush και η ομάδα κρούσης του βρίσκονται στην 3η αποστολή τους, στηρίζοντας την επιχείρηση Inherent Resolve το οποίο υποστηρίζει επιχειρήσεις στι περιοχές ευθύνης του 5ου και 6ου Στόλου στη Μεσόγειο.

Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στην Μεσόγειο εδω και έξι μήνες. Διαβάστε: Στην Κρήτη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush» – BINTEO


Εδικότερα όσο αφορά την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου στο Ισραήλ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγινε ο πρώτος αρχηγός που επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο συνοδευόμενος από τον νέο Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν. 

«Τώρα είστε στο κατάστρωμα ενός ισχυρού φορέα αεροσκαφών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και λίγα μίλια εδώ πέρα ​​από τη θάλασσα είναι ένα άλλο ισχυρό αεροπλανοφόρο του κοινού μας πολιτισμού, το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Και αναγνωρίζουμε μια βασική αλήθεια: το Ισραήλ δεν έχει μεγαλύτερο φίλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μεγαλύτερο φίλο από το Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός Υπουργός Πληροφοριών και Μεταφορών Ισραήλ Κάτζ πραγματοποίησε επίσκεψη μία ημέρα νωρίτερα στο USS George H.W. Bush.

Είπε ότι η επίσκεψη ήρθε εγκαίρως. «Είναι μια αμερικανική προβολή ισχύος και δυνατότητα αποτροπής. Η αμερικανική παρουσία και επιρροή σε αυτή την θυελλώδη περιοχή είναι πολύ σημαντική».

Σε δήλωσή του, ο Κάτζ είπε ότι το Ιράν παραμένει μια τεράστια στρατηγική απειλή για την περιοχή. «Ειδικά τώρα που το Ιράν εργάζεται για τη δημιουργία πραγματικών γεγονότων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου ενός λιμένα στη Μεσόγειο, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να κατασκευάζει το οπλοστάσιό της με πιο εξελιγμένους και ακριβείς πυραύλους».

Ο Κάτζ δήλωσε ότι η βοήθεια των ΗΠΑ είναι το κλειδί για τη Μέση Ανατολή.

«Η αμερικανική στήριξη απαιτείται όχι μόνο για να εμποδίσει και να ωθήσει το Ιράν και να προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, κάτι που μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του λαού της, την περιοχή και το πολιτικό κλίμα «, ανέφερε. «Αεροπλανοφόρα όπως το USS George H.W. Bush, είναι ένα απο τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο, που αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποτελούν πηγή δύναμης και εμπιστοσύνης για όλους μας. Παρέχουν μια ομπρέλα κάτω από την οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι απειλές και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες«.

Ο Κυβερνήτης Capt. Will Pennington δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι το πλήρωμα του USS George H.W. Ο Bush συνεργάζεται συνεχώς με το Ισραήλ. 

«Όπως γνωρίζετε ο εναέριος χώρος στην περιοχή έχει έντονη δραστηριοτητα με πολλούς διαφορετικούς παίχτες, οπότε η ανάγκη αποσυμφόρησης αυτού και η διασφάλιση ότι όλοι καταλαβαίνουν τις αποστολές τους είναι πολύ σημαντικό«, τόνισε.

Το USS George H.W. Ο Bush Πρόκειται για το 10 και τελευταίο αεροπλανοφόρο της κλάσης Nimitz το οποίο ναυπηγήθηκε το 2009 και έλαβε το όνομα του από τον 41ο πρόεδρο των ΗΠΑ που ήταν χειριστής μαχητικών στο Β ΠΠ. Με πλήρωμα 3.500 άτομα, μήκος σχεδόν 333 μέτρα,και εκτόπισμα 100.000 τόνων, είναι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα παγκοσμίως.