Οποιαδήποτε πρόοδος στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού είναι αδύνατη αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν “συνεργασθούν” σε θέματα όπως είναι ο περιορισμός της ανάπτυξης ανά τον κόσμο αντιβαλλιστικών συστημάτων, υποστήριξε ο Ρώσος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, Πιότρ Ιλγίτσεφ.
Η Ρωσία έχει προβεί σε μια «άνευ προηγουμένου σταδιακή μείωση του πυρηνικού της οπλοστασίου τα τελευταία είκοσι χρόνια», ισχυρίσθηκε ο Ρώσος αξιωματούχος, οδεύοντας προς “πλήρη εκπλήρωση” των όρων της συνθήκης με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων. Ωστόσο, κινήσεις όπως η “μονομερής και απρόκλητος”, όπως επεσήμανε, ανάπτυξη του αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος σε διάφορες περιοχές του κόσμου, “θέτουν εμπόδια” στον πυρηνικό αφοπλισμό.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Russia Today επικαλούμενο δηλώσεις του εν λόγω αξιωματούχου στην τελευταία σύνοδο της Επιτροπής Αφοπλισμού του ΟΗΕ, η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο. Οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν χρησιμοποιήθηκε ως “δικαιολογία” για την τοποθέτηση αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη. Όταν επετεύχθη όμως συμφωνία με την Τεχεράνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έκαναν τίποτα και η “αποσταθεροποιητική” αύξηση των συστημάτων αυτών συνεχίζεται, λέει ο Π. Ιλγίτσεφ.
Όσον αφορά δε το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να “θυσιάσει” την στρατηγική της ασφάλεια με ένα τέτοιο αντάλλαγμα .