Μετά από μια σειρά πολύνεκρων επιθέσεων στη Γαλλία, η νύχτα της Παρασκευής συγκλόνισε τη Γερμανία. Ο 18χρονος μακελάρης Άλι Ντέιβιντ Σομπόλι, που «θέρισε» 9 ζωές στο εμπορικό κέντρο Olympia, στο Μόναχο, είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες σημάδια για την πολύνεκρη τραγωδία που συντάραξε την κοινή γνώμη. «Θα σας σκοτώσω όλους» είχε προειδοποιήσει πριν από λίγο καιρό τους συμμαθητές του, κάνοντας τελικά πραγματικότητα στις 22 Ιουλίου τις απειλές του.
Ο αμούστος μανιακός, που έπασχε από ψυχιατρική διαταραχή, δεν συνδέεται με τζιχαντιστική δράση. Συνδέθηκε ωστόσο με το «πρότυπό» του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και τη σφαγή που διαπράχθηκε πριν από ακριβώς πέντε χρόνια στη Νορβηγία.
Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο μόλις ενός λεπτού και 49 δευτερολέπτων ο 18χρονος φαίνεται να φωνάζει σε άψογα γερμανικά: «Εξ αιτίας σας έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία (mobbing) και τώρα πρέπει να αγοράσω ένα όπλο για να σας καθαρίσω όλους». Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ (…δεν ακούγεται καθαρά) σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας (…δεν ακούγεται καθαρά)… νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο (…δεν ακούγεται καθαρά) και δεν έχω κάνει τίποτα».
Στο σημείο αυτό σταματά η εικόνα, ακούγονται οι σφαίρες, άνθρωποι να ουρλιάζουν πανικόβλητοι και οι σειρήνες των περιπολικών. Το κινητό στρέφεται ξανά στο πάρκινγκ, ο ένοπλος είναι πάλι εκεί και πυροβολεί ξανά γύρω- γύρω. Μετά σταματά η λήψη.
Ο 18χρονος Γερμανοϊρανός Άλι Ντέιβιντ Σομπόλι, που σκόρπισε τον θάνατο στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο. Ο γιος ταξιτζή, που είχε τόσο τη γερμανική όσο και την ιρανική υπηκοότητα, ζούσε στο Μόναχο για περισσότερα από 2 χρόνια.
Ο νεαρός είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία πιθανότατα του είχαν χορηγηθεί φάρμακα. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, έπασχε από κατάθλιψη. Εκτός από το Glock με το οποίο διέπραξε τους 9 φόνους, είχε πάνω του σχεδόν 300 σφαίρες, καθώς φαίνεται πως ήθελε να προκαλέσει ακόμα περισσότερους θανάτους. Μέσα στην τσάντα του βρέθηκε το βιβλίο «Γιατί τα παιδιά σκοτώνουν», το οποίο ασχολείται με τους ένοπλους μαθητές -κυρίως στις ΗΠΑ- που επιτέθηκαν στα σχολεία τους.
Φαίνεται πως είχε κάποιου είδους εμμονή με τις μαζικές δολοφονίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μακελειό που προκάλεσε ήρθε 5 χρόνια μετά από εκείνο του Άντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία. Ο 18χρονος έστησε παγίδα στα θύματά του, προσκαλώντας τα μέσω Facebook στο συγκεκριμένο εστιατόριο McDonald’s όπου υποτίθεται ότι θα υπήρχαν προσφορές.
Ο 18χρονος μακελάρης ζούσε με τους γονείς του σε κοινωνική κατοικία μαζί με αλλοδαπούς ή Γερμανούς ξένης καταγωγής. Γειτόνισσά του δήλωσε στο AFP ότι ήταν «ένας καλός άνθρωπος… που γελούσε όπως κάθε φυσιολογικό άτομο».
Αλλοι γείτονες τον περιέγραψαν ως μοναχικό και ασχολούμενο με βίαια video games, στοιχείο, που σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών, «έπαιξε κάποιον ρόλο» στην υπόθεση. «Όλα στη γλώσσα του σώματος ήταν συνώνυμα με το «δεν θέλω να σας μιλήσω»», δήλωσε ο Στέφεν, σερβιτόρος σε καφέ που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου όπου κατοικούσε.
Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια της Γερμανίας κυμάτιζαν μεσίστιες μετά το μακελειό, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έφταναν όλη την ημέρα στο σημείο του πολύνεκρου φονικού για να αφήσουν ένα λουλούδι και να στείλουν τις σκέψεις τους στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών.
Το bullying και οι έρευνες
Ο δράστης της επίθεσης υπήρξε κατά το παρελθόν θύμα bullying από συνομηλίκους του, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. «Εκκινούμε από τη αρχή ότι πρόκειται για μία κλασική ενέργεια μανιακού, που καταλήφθηκε από αμόκ και ενήργησε «χωρίς πολιτικά κίνητρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Μονάχου Τόμας Στάινκραους-Κοχ.
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Αντρέ.
«Θαυμαστής»… άλλων μακελάρηδων
Η έρευνα οδηγεί σε σύνδεση με τον νορβηγό δολοφόνο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
«Η σχέση είναι προφανής», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, τονίζοντας ότι η επίθεση στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Νορβηγό, στις 22 Ιουλίου 2011. Υλικό για τη σφαγή της Ουτόγια, αλλά και για μία άλλη τραγωδία του 2009 στη Γερμανία, όταν 17χρονος σε αμόκ σκότωσε 15 ανθρώπους, βρέθηκαν στο δωμάτιο του Γερμανο-Ιρανού δράστη της επίθεση του Μονάχου.
Βίαια video games
Αλλά, αν ο νεαρός έτρεφε έντονο ενδιαφέρον για τις μαζικές δολοφονίες, τίποτε δεν δείχνει ότι συμμεριζόταν τις πολιτικές απόψεις του Νορβηγού. Προερχόμενος από σιιτική οικογένεια, είχε ασπασθεί πρόσφατα τον χριστιανισμό, εξ ού και το όνομα Νταβίντ, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών.
Εδρασε μόνος και όπως φαίνεται είχε προετοιμάσει την επίθεση. Σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ, έστησε παγίδα στα θύματα, αφού έκανε πειρατεία σε λογαριασμό στο Facebook πρόβαλε προσφορές και εκπτώσεις στο εστιατόριο McDonald’s του εμπορικού κέντρου για να προσελκύσει νέους.
Ο 18χρονος Έλληνας που πέθανε για να σώσει την αδερφή του
Ο Χουσείν Νταϊτσίκ, Έλληνας της Δυτικής Θράκης, είναι ο 18χρονος ήρωας που έπεσε νεκρός από τα πυρά του επίσης 18χρονου, Ali David Sonboly. Ήταν ένα από τα εννέα θύματα, με την προσωπική του ιστορία να συγκινεί.
Βρέθηκε στο εμπορικό Κέντρο του Μονάχου με την αδελφή του προκειμένου να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια πριν την αναχώρηση τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χωριό του, 15 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή.