Το κόστος των επιχειρήσεων στη Λιβύη,είναι μεγάλο και σας το είχαμε παρουσιάσει. Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων,έκανε τη συγκριση με τα κονδύλια κοινωνικής πολιτικής που κόβονται στις ΗΠΑ. Και είναι μία ενδιαφέρουσα σύγκριση:
«Σε ένα δις δολάρια υπολογίζεται το κόστος της no fly zone, αν αυτή η επιχείρηση διαρκέσει δύο μήνες!
Μόνο η πρώτη μέρα της «Οδύσσειας» κόστισε 100 εκατ. δολάρια στον αμερικανικό προϋπολογισμό και 3 εκατ. λίρες στο Λονδίνο, σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές.
Αντίστοιχες εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών τοποθετούν το κόστος για την επιβολή εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης από 100 έως 300 εκατ. δολάρια την εβδομάδα. Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το κόστος της επιχείρησης στη Λιβύη θα μπορούσε να είναι πάνω από $ 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ενδεικτικά το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν υπολογίζεται σε 377.025.390.632 δολάρια και το κόστος του πολέμου στο Ιρά 773.698.442.965 δολάρια. Το συνολικό Κόστος των πολέμων από το 2001 σκαρφαλώνει στα $ 1,150,723,833,597. Εφημερίδα αναφέρει ότι το Πεντάγωνο ζητά 708,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 159,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο Ζακ Κούπερ, αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Εκτιμήσεων, δήλωσε στο Reuters ότι «το αρχικό κόστος της εξάλειψης των αεράμυνας ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είναι πιθανό να είναι μεταξύ 400 και 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Η δαπάνη των περιπολιών για την απαγόρευση πτήσεων, είναι πιθανό να φθάσει από 30 έως και 100 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα», είπε.
Οι προβλέψεις των ειδικών γίνονται με υπολογισμό του κόστους ανά τετραγωνικό μίλι από προηγούμενες ανάλογες επιχειρήσεις με αναπροσαρμοσμένες τις τιμές των πυρομαχικών, των καυσίμων και της συντήρησης, τους πρωτογενείς παράγοντες κόστους. Ο Ζακ Κούπερ είπε ότι οι πύραυλοι cruise Tomahawk που εξαπολύουν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κόστος περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Η συντριβή του F-15 των ΗΠΑ ήταν ένα απρόσμενο κόστος που υπολογίζεται σε 100 με 150 εκατομμύρια δολάρια.
Στο ελληνικό κράτος, το κόστος συμμετοχής στη βάρβαρη επίθεση κάθε ημέρα υπολογίζεται ότι θα φτάνει περίπου τα 5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο (καύσιμα, διατροφή, υποστήριξης, έκτακτος συναγερμός Ε.Δ. κλπ) εξαιτίας της «φιλοξενίας» δεκάδων πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων της Συμμαχίας των Προθύμων. Δαπάνη που βέβαια θα καλυφθεί 100% από εθνικά κονδύλια. Όλα αυτά χωρίς την συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων που ανάλογα με το οριστικό εύρος της θα κοστίσει στην Ελλάδα 1,5-3 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Τζώρτζ Όσμπορν, του οποίου η κυβέρνηση έχει στοιχηματίσει στην εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι το κόστος θα είναι σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες. Όμως, οι αμυντικοί αναλυτές λένε ότι μέχρι στιγμής το κόστος για τη Βρετανία είναι περίπου 200.000 λίρες ($ 325.000) ανά αεροσκάφος και με τους πυραύλους που εκτοξεύουν το κόστος ανεβαίνει στις £ 800,000 ($ 1,300,000).
Οι Γάλλοι πάλι υπολογίζουν το κόστος ώρας πτήσης για κάθε Rafale είναι περίπου 45.000 δολάρια (30.000 ευρώ). Μα που θα βρει το καταχρεωμένο αμερικανικό δημόσιο όλα αυτά τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των άδικων πολέμων που πραγματοποιούν με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι Μισθοφόροι του;
Η ταξικότητα της αμερικανικής πολιτικής και του ενιαίου του πολέμου που διεξάγει κατά του κόσμου της εργασίας εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων αποκαλύπτεται από την απλή ανάγνωση των προτάσεων περικοπών που επεξεργάζεται πρόεδρος των ΗΠΑ και η βουλή. Ο Πρόεδρος Ομπάμα προτείνει, μεταξύ άλλων, την περικοπή 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της θέρμανσης που παρέχεται ως βοήθεια των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων (LIHEAP)! Η Βουλή προτείνει:
• εξοικονόμηση 758 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της περικοπής προγράμματος για τους φτωχούς που είναι γνωστό ως WIC. Το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Διατροφής για τις Γυναίκες, βρέφη και παιδιά παρέχει βοήθεια σ τρόφιμα σε άτομα με χαμηλό εισόδημα.
• περικοπή 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την επαγγελματική κατάρτιση και επιχορηγήσεις για την απασχόληση.
• περικοπή 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κοινοτικά κέντρα υγείας.
• μείωση κατά 210 εκατομμύρια δολάρια των επιδοτήσεων Υγείας Μητέρας και Παιδιού. Πρόγραμμα που περικόπτεται κατά 30%. Όπως και στο πρόγραμμα WIC, οι επιδοτήσεις βοηθούν άτομα με χαμηλό εισόδημα, τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Αυτές οι πολιτικές επιλογές και προτάσεις απλώς επαληθεύουν τους στίχους του τραγουδιού:
Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο
οι Φτωχοί Πεθαίνουν.
Πιστεύουμε ότι οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σήμερα στο Λονδίνο στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που οργάνωσαν εργατικά σωματεία στη Βρετανία εδώ και 20 χρόνια και θεωρούνται μεγαλύτερες σε όγκο από τις διαδηλώσεις το 2003 ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ, έχουν διαφορετική γνώμη και αγωνιστικά θα την επιβάλλουν».