Το θέμα των «άταφων» πεσόντων στην Αλβανία από το έπος του 1940, επαναφέρουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, δώδεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.
Οι δώδεκα «γαλάζιοι» βουλευτές ρωτούν τι έχει γίνει από την πλευρά της Ελλάδας στο θέμα της δημιουργίας στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κορυτσά και γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί οι αποφάσεις που έλαβε η μικτή ελληνο-αλβανική επιτροπή στο θέμα των «άταφων» πεσόντων στπ μέτωπο της Αλβανίας.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρουν:
Ανοιχτή παραμένει η εθνική εκκρεμότητα των 7976 «άταφων» πεσόντων στη Βόρεια Ήπειρο κατά το έπος του 1940. Επί 76 χρόνια, διάσπαρτα οστά βρίσκοντα στα πεδία των μαχών και σε ομαδικούς τάφους.
Μετά από επίπονους αγώνες, το εθνικό αυ΄το χρέος φάνηκε να δρομολογείται με τη σχετική συμφωνία στις 09/2/09 μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την αναζήτηση, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήων πεσόντων στρατιωτικών. Για το κσοπό αυτό συστάθηκε μικτή επιτροπή Ελλάδας και Αλβανίας, η οποία συνεδρίασε μόνο μια φορά έως σήμερα και καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί.
Παρά την καθοριστική παρέμβαση του τέως αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήων κ. Σούρλα, τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και ακολούθως τις σχετικές επισημάνεις της Ελληνικής Πολιτείας προς την αλβανική πλευρά, ουδεμία θετική εξέλιξη δεν προέκυψε έως σήμερα.
Στο εθνικό αυτό ζήτημα-χρέος για την Ελλάδα, παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Πυαλόπουλος προς τον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Μέτα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη γείτονα χώρα.
Επειδή ο σεβασμός στους νεκρούς των μαχών αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των λαών και των πολιτισμών, ιδίως των Ελλήνων,
Επειδή στενεύουν τα χρονικά περιθώρια άντλησης πληροφοριών από υπερήλικες βορειοηπειρώτες για τους προσωρινούς τάφους των πεσόντων,
Επειδή για την διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίες απειτείται τήρηση των κανόνων διαθνούς δικαίου και εφαρμογήτ ων δεσμεύσεων που κάθε μάλος αναλαμβάνει, ιδιαίτερα τώρα που η γειτονική χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ και επιζητά την ελληνική βοήθεια,
Ερωτάται ο υπουργός:
1. Γιατί δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τη μικτή ελληνο-αλβανική επιτροπή;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να τεθεί εκ νέου και πιο αποτελεσματικά το ζήτημα της δημιουργία στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κορυτσα;
Το ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ της ΕΡΩΤΗΣΗΣ μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές