Η κληρονομιά που άφησε ο Στάλιν δεν ειναι και τόσο ξεκάθαρη καθώς στην Γεωργία για πολλούς – κυρίως τους ανω των 60 – ηταν ενα καλός άνθρωπος. Σε αντίθεση με τους νεότερους που θεωρουν οτι ακομη και η μνήμη του Σταλιν ειναι υπερβολική.
Εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους όταν ο Στάλιν επέβαλε την τρομοκρατία για να ξεριζώσει τους «εχθρούς του λαού» για να «χτίσει» ένα κομμουνιστικό κράτος.
Στην πόλη Γκόρι, όπου γεννήθηκε ο Στάλιν, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα να στήσει εκ νέου ένα τεράστιο άγαλμα του, το οποίο η φιλοδυτική κυβέρνηση του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι κατέβασε σχεδόν πριν από τρία χρόνια.
Οι ιστορικοί λενε οτι αυτο είναι ενα σημάδι, ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει το σοβιετικό παρελθόν της.
Γκόρι
Το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης ειναι ενα μουσείο αφιερωμένο στον Στάλιν. Το περίτεχνο κτίριο – του 1957- με τη συλλογή του από ηρωικές φωτογραφίες και την μάσκα θάνατο του Στάλιν, φαίνεται πως εχει παγώσει στο χρόνο.
Μια υπαλληλος του μουσείου η Ολγα Τοκισβίλι η οποία εργάζεται στο μουσείο απο την Σοβιετική εποχή δήλωσε στο Βρετανικό πρακτορείο οτι οι εποχές εχουν αλλάξει και οτι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου και ουτε για τον Στάλιν. Οπως ανέφερε οι μόνοι θαυμαστές του Στάλιν ειναι της παλιάς γενιάς.
Η Ρωσία και ο Στάλιν
Το τοπίο στην πόλη εχει αλλάξει απο την στιγμη που αποφάσιε ο Σαακασβίλι να παρει το άγαλμα απο την πλατεία και την κεντρική λεωφόρο – την λεωφόρο Στάλιν.
Η αποφαση για να επαναφέρουν το άγαλμα του Στάλιν φαίνεται να ειναι εν μέρει και αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής στην Γεωργία. Το κόμμα του κ Σαακασβιλι ειχε ηττηθεί στις βουλευτικές τον περασμένο Οκτώβριο απο τον συνασπισμό Georgian Dream που θελει να αναθερμάνει τις σχέσεις της Γεωργίας με την Ρωσία.
Ο νέος δήμαρχος της πόλης Ντειβιντ Ρατζουατζε εχει δηλωσει οτι το άγαλμα του Στάλιν θα επαναγκατασταθεί το καλοκαίρι.
Η Γεωργία εγινε γνωστή λόγω του Σταλιν και η θέση της προηγουμενης κυβέρνησης ηταν προσβλητική ειπε ο δημαρχος, ο οποίος τόνισε οτι ο πληθυσμός στην πόλη Γκόρι αισθάνεται οτι το όνομα του Στάλιν θα κάνει και την μικρη τους πολη διάσημη.
Λαθος βήμα
Ενας βουλευτης απο το κόμμα του κ. Σαακασβίλι υποστηρίζει οτι αυτο το βημα ειναι ενα βήμα προς τα πισω για την Γεωργία. Ο κ. Καντελάακι λέει οτι το άγαλμα θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί πριν χρόνια. Καμια χώρα που φιλοδοξει να γίνει «φυσιολογικη» δεν μπορεί να εχει ώς σύμβολο τον Στάλιν – ενα απο τους πιο αιματηρους δικτάτορες στην ιστορία.
Η ιστορία όμως στην Γεωργία ειναι κάπως περιπλοκη.
Ενας καθηγητης σοβιετικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Τιφλιδας πρόσφατα παρουσίασε μια νέα έρευνα που λέει οτι 45% των Γεωργιανών εχουν μια θετική στάση για τον Στάλιν. Αυτο βέβαια που δείχνει η δημοσκόπηση ειναι οτι η Γεωργία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Σοβιετικό παρελθόν της.
Καμια κυβέρνηση δεν εχει πάρει την πρωτοβουλία να εξηγήσει ποιος και τι ήταν ο Στάλιν.
BBC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γιός του Στάλιν παραδόθηκε στους Ναζί
ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ: Το ημερολόγιο ενός Γερμανού στρατιώτη. Ο θρίαμβος του Κόκκινου Στρατού