Η ανάπτυξη βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία είναι μια πληροφορία που απασχολεί εδώ και χρόνια την στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα απασχολήσει και τους πολιτικούς που στον χώρο της Άμυνας γενικώς “παιδιαρίζουν”. Ο πύραυλος YILDIRIM (Aστραπή) που οι Τούρκοι αναπτύσσουν είναι μια ενδεχόμενη απειλή αν οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ΑKSAM το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρουσιαστεί πρόοδος στον τομέα της ανάπτυξης του οπλικού πυραυλικού συστήματος YILDIRIM (Aστραπή), το οποίο χρησιμοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι εκτός από τις εκδόσεις με εμβέλεια 150 και 300 χιλιόμετρα, οι οποίες έχουν ενταχθεί επιχειρησιακά στις Μονάδες πυραυλικού Πυροβολικού της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς), το τελευταίο χρονικό διάστημα εντάχθηκε και η έκδοση με εμβέλεια 900 χιλιόμετρα.
Το δημοσίευμα αφήνει υπόνοιες ότι έχει αναπτυχθεί, κατόπιν εντολών του Προέδρου Ερντογάν, και βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών η τέταρτη έκδοση του συστήματος YILDIRIM η οποία θα έχει εμβέλεια 2.500 χιλιόμετρα. Βέβαια το υπόψη πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως ΑΠΟΡΡΗΤΟ και δεν δίνονται περαιτέρω πληροφορίες.
Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για την ανάπτυξη πυραύλου με τέτοια εμβέλεια. Αν αληθεύουν οι φήμες είναι προφανές ότι θα πρέπει να ανησυχούμε. Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η χρονική συγκυρία που βγαίνουν στην επιφάνεια τέτοια δημοσιεύματα, δηλαδή σε περίοδο έντασης των σχέσεων με την Ρωσία, τα οποία είναι πιθανόν να έχουν ως μοναδικό σκοπό να προβάλλουν μη πραγματικές δυνατότητες της Τουρκίας στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων. Ας μην ξεχνάμε ότι τυχόν εκτόξευση τέτοιου πυραύλου δεν θα περνούσε απαρατήρητη..
Τι είναι το οπλικό σύστημα YILDIRIM:
Eίναι τουρκικής κατασκευής της εταιρείας ROKETSAN, η οποία είναι ο κύριος κατασκευαστής ρουκετών και πυραύλων της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η κωδική ονομασία του είναι J-600T και η σχεδίασή του βασίζεται στο Κινέζικο B-611 SRBM το οποίο έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation).
Υπάρχουν όπως, είπαμε παραπάνω, επίσημα 3 εκδόσεις, ανάλογα με την εμβέλεια: J-600T Yıldırım I SRBM (150 km) J-600T Yıldırım II SRBM (300 km) J-600T Yıldırım III SRBM (900 km)
Γενικά χαρακτηριστικά:
Όχημα μεταφοράς: F-600T (Based on MAN 26.372 6×6) Τύπος κεφαλής: TNT+RDX
Μέθοδος καθοδήγησης: INS
Διάμετρος πυραύλου: 600 mm
Μήκος πυραύλου: 6,1 m
Βάρος πυραύλου (ολικό): 2,100 kg
Βάρος κεφαλής: 480 kg