Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς στους εξοπλισμούς, η εφημερίδα διευκρινίζει πως οι συνέπειες της έκρηξης της 12ης Φεβρουαρίου παρέμειναν περιορισμένες και πως ελάχιστα ίχνη ραδιενέργειας διέφυγαν στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με το άρθρο, η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά την δοκιμή σε μία προσπάθεια να συλλέξει στοιχεία ώστε να κατανοήσει τη σύνθεση της βόμβας.
Όμως, τις ημέρες που ακολούθησαν την έκρηξη, οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές συσκευές ανίχνευσης δεν κατέγραψαν ίχνη ραδιενεργών αερίων σε κανέναν από τους 120 σταθμούς ελέγχου που βρίσκονται κοντά στο σημείο των πυρηνικών δοκιμών, αλλά ούτε και στον αέρα.
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η έλλειψη στοιχείων δείχνει πως η Βόρεια Κορέα σκόπιμα δεν ήθελε να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τα αέρια αυτά.
Στις δύο πρώτες πυρηνικές δοκιμές πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε πλουτώνιο από το σχάσιμο υλικό που η χώρα ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, επισημαίνει η εφημερίδα.
Όμως, σε περίπτωση επιτυχίας μιας δοκιμής βόμβας ουρανίου, θα επιβεβαιωνόταν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει κατόρθωσε να ακολουθήσει μία εναλλακτική διαδικασία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα χρησιμοποιώντας τα τεράστια αποθέματα φυσικού ουρανίου που διαθέτει και μια εξελιγμένη τεχνολογία εμπλουτισμού του, σύμφωνα με την Post.
Μια βόμβα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού θα αύξανε ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για συνεργασία ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και το Ιράν, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το Ιράν, το οποίο υπέγραψε πέρυσι συμφωνίες τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα, εργάζεται ακριβώς στον τομέα της τεχνολογίας του ουρανίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βόρεια Κορέα vs Νότια Κορέα:τα οπλοστάσια!
Βόρεια Κορέα-ΗΠΑ προς σύγκρουση με χάρτες στόχων που προκαλούν ρίγος!