Το κλίμα αποδίδει η τουρκικη εφημερίδα Zaman στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Καταργήσαμε τη Κόκκινη Βίβλο, η τελευταία τους ελπίδα , η τρομοκρατία».
Εκεί γράφει ότι ο κ. Ερντογάν κατά την ομιλία του χθες στην ΚΟ του κόμματός του ΑΚΡ τόνισε ειδικά , εξηγώντας το χρονοδιάγραμμα λύσης, το καθεστώς και το βαθύ κράτος και υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν το καθεστώς είχε παρουσιάσει δύο διαφορετικές περιπτώσεις απειλής «την οπισθοδρομικότητα» και την «διάσπαση της χώρας».
Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Κόκκινη Βίβλος ( Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας) που αναφέρεται ως «μυστικό Σύνταγμα του Κράτους» διαμορφώθηκε με βάση αυτές τις δύο απειλές. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι έχουν καταργήσει όλες αυτές τις τεχνητές απειλές , τα «κόκκινα βιβλία» και η τρομοκρατία πλέον είναι η τελευταία πρόφαση ορισμένων ή η τελευταία ελπίδα.
Η τουρκικη Sabah γράφει ότι ο κ. Ερντογάν κατά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του καταδίκασε και πάλι την τρομοκρατία και είπε «Στρεφόμαστε εναντίον των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Αυτές τις χώρες θα τις ρεζιλέψουμε σε όλο τον κόσμο και θα προστατεύσουμε τον λαό μας. Από την άλλη η γλώσσα του ΜΗΡ ( σ.σ. της ελάσσονος αντιπολίτευσης) μυρίζει αίμα. Εμείς δεν ήρθαμε για να σκοτώσουμε ήρθαμε για να δώσουμε ζωή. Όσον αφορά το CHP (σ.σ. την αξιωματική αντιπολίτευση) μην περιμένετε από αυτό συγγνώμη. Μπορεί το Ισραήλ να ζήτησε συγγνώμη αλλά το CHP δεν ζητάει».
Να υπενθυμίσουμε ότι »διατάξεις» του περιβόητου αυτού ‘Κόκκινου Βιβλίου’ («Kirmizi Kitap») αφορούν την πολιτική – τις »γραμμές» -που ο τουρκικός στρατός εφαρμόζει και κατά της Ελλάδας.
Σε αυτό γίνεται αναφορά και το <<κάζους μπέλι>> για την περίπτωση που η Ελλάδα ασκούσε το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων σε 12 μίλια και το οποίο γράφτηκε από μερίδα του τύπου το 2010 ότι εξαλείφθηκε ή περιορίστηκε.
Άλλα ΜΜΕ βέβαια έγραψαν το αντίθετο!Συγκεκριμένα για τις φραστικές αλλαγες αναφέρθηκε σε μερίδα του τουρκικού τύπου ότι το «πρόβλημα των 12 μιλίων» δεν προσδιορίστηκε ως πρωταρχική απειλή, παρόλο που οι ίδιες οι εφημερίδες διατύπωναν επιφυλάξεις ως προς την πρακτική εφαρμογή της συγκεκριμένης αλλαγής από την Τουρκία, λόγω των συμφερόντων της χώρας στο Αιγαίο. Είχε ειπωθεί τότε ότι «αν δεν αρθεί η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου για αναγνώριση της δήθεν γενοκτονίας, δεν είναι δυνατόν να αρθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση το casus belli».
Η Zaman έγραφε ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι απειλές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ότι δεν αναφέρονται ως σημαντικές απειλές η Ελλάδα και το Ιράν Επιπλέον έγραφε ότι στο «κόκκινο βιβλίο» περιλήφθηκε η αρχή των μηδενικών προβλημάτων με τις γείτονες χώρες, την οποία προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών,κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, Ως «μικρής πιθανότητας απειλή» εκλαμβάνεται βάσει των νέων δεδομένων η δυνατότητα της Ελλάδας να κηρύξει πόλεμο στο Αιγαίο και να απειλήσει στρατιωτικά την Τουρκία, σύμφωνα με τη εφημερίδα Radikal.
«Το ΣΕΑ δεν έκανε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στα 12 μίλια, το οποίο θα ήταν αιτία πολέμου για την Τουρκία», υποστηρίζει από την πλευρά της η τουρκικη εφημερίδα Hürriyet, η οποία υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της εθνοσυνέλευσης.
Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση μερίδας αναλυτών ότι η «κατάργηση» του casus belli στο αναθεωρημένο Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας της Άγκυρας <<δεν αποτελεί αλλαγή στην τουρκική στρατηγική, αλλά απλώς συνειδητοποίηση της στρατιωτικής της υπεροχής στην ευρύτερη περιοχή».
Στο «κόκκινο βιβλίο» προστέθηκαν τότε , κατά τις εφημερίδες, αναφορές που κάνουν λόγο για καταπολέμηση συνωμοσιών, με στόχο πραξικόπημα, και απειλών στον κυβερνοχώρο.
Το Εγγραφο είχε εγκριθεί και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Το »Κόκκινο βιβλίο» ξαναγράφεται κάθε 5 χρόνια. Σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα, με τις τροποποιήσεις, στο νέο Έγγραφο η εσωτερική απειλή παραμένει η κουρδική οργάνωση PKK και οι οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη θρησκεία. Επισήμως, δεν έχει ανακοινωθεί το περιεχόμενο του Εγγράφου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ