Τα όσα άρχισε να λέει ο Νίκος Ζήγρας για την εποχή Παπαντωνίου ασφαλώς και θα διερευνηθούν. Ο πρώην ΥΕΘΑ έτσι κι αλλιώς καταθέτει αγωγή εναντίον του κι έτσι οι ισχυρισμοί Ζήγρα θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη.
Όπως και να ΄χει πάντως προκαλεί η εντύπωση η παρέμβασή του και δείχνει ότι ίσως κάπου το μέτρο να έχει ξεφύγει πλέον σ΄ αυτή την υπόθεση της κάθαρσης στον χώρο των εξοπλισμών. Αρκεί κάποιος να είχε περάσει από το ΥΠΕΘΑ ,πολύ περισσότερο από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών για να “καταδικαστεί” άμεσα απο οποινδήποτε,ακόμη κι απ΄ όσους συμμετείχαν σε πάρτυ μίζας!
Μεταξύ των ονομάτων που ο Ζήγρας ανέφερε ήταν κι αυτό του Σπύρου Τραυλού, ο οποίος υπήρξε Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών την εποχή του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος απ΄ όσο γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί κατά καιρούς για διάφορες υποθέσεις που χειρίστηκε, χωρίς να έχει προκύψει κάτι. Ο Τραυλός ήταν χαμηλών τόνων στην άσκηση των καθηκόντων του και δεν είχε δώσει δικαιώματα. Το τι θα κάνουν οι δικαστικές αρχές με τις έρευνές τους το γνωρίζουν πολύ καλύτερα αλλά η γενικότερη αίσθηση που υπήρχε για τον Τραυλό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει μ΄ αυτά που λέει τώρα ο Ζήγρας. Καλό είναι να λέμε και τα μεν και τα δε αυτή τη περίοδο.
Ο Τραυλός ήταν πρωταγωνιστής στην υπόθεση των TOR – M1 με τρόπο που θυμίζει…κινηματογραφική ταινία.
Ο Τραυλός είχε αναζητήσει τα 73 εκατομμύρια δολάρια των αντισταθμιστικών των TOR – M1, για να διαπιστώσει έκπληκτος, ότι η Drumilan (η εταιρεία που είχε αναλάβει να υλοποιήσει τα Α/Ω) είχε κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα και ο εκπρόσωπός της κ. Φουάντ Αλ Ζαγιάτ μαζί με τον Έλληνα συνεργάτη του Βλάση Καμπούρογλου είχαν εξαφανιστεί.
Αμέσως ενημέρωσε τον νέο διευθυντή της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ ζητώντας εξηγήσεις. Ο Κλίμοφ προσωπικός φίλος του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, διαπίστωσε αρχικά ότι ποσό από τα 73 εκατ. δολάρια είχε εκταμιευτεί προς την Drumilan και στη συνέχεια -μέσω και της Εισαγγελίας της Μόσχας- αποκαλύπτεται ότι περίπου 45 εκατ. δολάρια είχαν καταλήξει στην τράπεζα Western Bank του Μαυροβουνίου και περίπου 12 εκατ. εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του προηγούμενου προέδρου Βορόμπιεφ στην Privi Bank της Μόσχας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Πούτιν ζητά από τον Ιγκόρ Κλίμοφ να ηγηθεί αντιπροσωπίας που θα μετέβαινε στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη των χαμένων χρημάτων.
Τον Μάιο του 2003 οι Ρώσοι καταφθάνουν στο ΥΠΕΘΑ και επί 4 ημέρες συσκέπτονται με τον κ. Τραυλό και Έλληνες αξιωματικούς. Έναν μήνα αργότερα ο κ. Τραυλός αποφασίζει να ανταποδώσει την επίσκεψη και στις 6 Ιουνίου αναμένει τον Ρώσο συνομιλητή του έπειτα από ραντεβού που έχουν δώσει στην Κόκκινη Πλατεία. Ωστόσο, ο Ελληνας αξιωματούχος περιμένει μάταια, καθώς αρκετή ώρα μετά το προκαθορισμένο ραντεβού τον πλησιάζουν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και τον ενημερώνουν ότι ο Κλίμοφ δολοφονήθηκε και του ζητούν να λάβει μέτρα προστασίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μια κωμόπολη κοντά στη Μόσχα δολοφονείται και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξοπλισμοί – Μίζες: Γιατί ο Αβραμόπουλος είδε τον Τέντε – Το σχέδιο για να γυρίσει χρήμα στα ταμεία
Εξοπλισμοί: Μαζί δεν τα φάγαμε,μόνο εμείς τα πληρώνουμε αλλά όλοι γνωρίζαμε