Το ζητούμενο για την Άγκυρα με το αίτημά της να αναπτυχθούν ΝΑΤΟικοί Πάτριοτ στα τουρκοσυριακά σύνορα δεν είναι να αντιμετωπιστεί μια στρατιωτική απειλή από τη Συρία. Αλλά,επισημαίνει ανάλυση που δημοσιεύεται στην ιστοσελλιδα της η Ντόυτσε Βέλλε (DW) *, ένα σαφές μήνυμα στήριξης των νατοϊκών συμμάχων της Τουρκίας.
Ακόμη πιο ευνοϊκό για την Άγκυρα είναι το σενάριο ο γερμανικός στρατός να έστελνε πυραύλους Πάτριοτ και στρατιώτες στα τουρκοσυριακά σύνορα,επισημαίνεται.
Ο τουρκικός στρατός είναι μεν καλά εξοπλισμένος και δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται μια επίθεση από τη γειτονική Συρία. Αυτό που επιθυμεί ωστόσο η Άγκυρα είναι η διεθνοποίηση της κρίσης στη Συρία, επισημαίνεται ως βασικό συμπέρασμα στο προαναφερθέν άρθρο!. Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν στηρίζει τη χώρα του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική Συρία.
Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι η Τουρκία έχει δεχθεί στο έδαφός της 115.000 Σύριους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα μερίδα Σύριων αντικαθεστωτικών δρα μέσα από την τουρκική επικράτεια, ενώ αρκετοί αντικαθεστωτικοί τραυματίες περιθάλπονται σε τουρκικά νοσοκομεία.
Οι τουρκικές πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα με τη Συρία πλήττονται συχνά από όλμους με αποτέλεσμα κάτοικοι να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά. Επανειλημμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ουδέτερης ζώνης στο έδαφος της Συρίας, στην οποία να βρίσκουν καταφύγιο οι πρόσφυγες. Η πρόταση της Τουρκίας προβλέπει ότι πάνω από τη ζώνη αυτή θα απαγορεύονται οι πτήσεις μαχητικών της Συρίας, διαφορετικά θα καταρρίπτονται. Η Αγκυρα ωστόσο γνωρίζει ότι όλα αυτά προϋποθέτουν εντολή από τον ΟΗΕ. Όπως γνωρίζει επίσης ότι οι πύραυλοι Πάτριοτ, την εγκατάσταση των οποίων ζητά η Τουρκία, είναι σε θέση να αναχαιτίσουν πυραύλους και όχι μαχητικά., αναφέρεται στο άρθρο. Ωστόσο ειδικοί λένε ότι οι Πατριοτ αναχαιτίζουν και αεροσκλάφη – αναλογα με το βλήμα που εκτοξευεται.
Ετσι και αλλιώς η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο σε μέγεθος στρατό μετά τις ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ. Δε θέλει πολλή σκέψη ότι μια αίτηση συνδρομής για εγκατάσταση Πάτριοτ στα τουρκοσυριακά σύνορα έχει ως κύριο στόχο τη διεθνοποίηση της κρίσης στη Συρία.
Απαιτείται εντολή από το γερμανικό κοινοβούλιο; Από τότε που έγινε γνωστό ότι η Τουρκία προτίθεται να καταθέσει αίτημα συνδρομής του ΝΑΤΟ, συνεχίζει σε άλλο σημείο η αναλυση που εχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της DW, στη Γερμανία διεξάγεται δημόσια συζήτηση για το αν για την αποστολή του πυραυλικού συστήματος και στρατιωτών απαιτείται προηγούμενη απόφαση του κοινοβουλίου. Δύο Γερμανοί ειδικοί, ο Τόμας Γκίγκεριχ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ζάρλαντ και ο Χανς Γκέοργκ Ερχαρντ από το Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια του Αμβούργου συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη προηγούμενη απόφαση του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.
«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αν εξέταζε το Συνταγματικό Δικαστήριο το ενδεχόμενο εγκατάστασης Πάτριοτ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας θα διαπίστωνε ότι είναι πολύ πιθανό να εμπλακούν γερμανικοί πύραυλοι σε ένοπλη αντιπαράθεση», δήλωσε ο Τόμας Γκίγκεριχ στην DW. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει αν είναι απαραίτητη η εντολή του κοινοβουλίου για την αποστολή συστοιχιών Πάτριοτ στην Τουρκία. Δήλωσε ωστόσο ότι το θεωρεί πιθανό. Ακόμα και σε αντίθετη περίπτωση όμως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η βουλή θα έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ρόλο και λόγο στην λήψη της σχετικής απόφασης.
Ο Νταβούτογλου
Να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε σήμερα ο Τουρκος Υπουργός Εξωτερικών κ Α.Νταβούτογλου,οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προμηθεύσουν την Τουρκία με ένα σύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και ότι οι συνομιλίες για την ανάπτυξή του βρίσκονται στο τελικό στάδιο.»Οι χώρες που προμηθεύουν το ΝΑΤΟ με συστήματα Patriot είναι γνωστές και έχουμε έλθει σε συμφωνία μαζί τους. Το επίσημο αίτημα θα υποβληθεί το συντομότερο», τόνισε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Γίνεται εντατική δουλειά και οι συνομιλίες έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).
tagesschau.de / Rachel Gessat / DAPD / Στέφανος Γεωργακόπουλος