OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ντεμιρτάς, υπ’ αριθμόν ένα στόχος του Ερντογάν!

31/07/2015 - 15:33
Share on FacebookShare on Twitter

Ποιος ειναι ο αντίπαλος του Ερντογάν που τον εχει φέρει στα άκρα και τον εχει οδηγήσει σύμφωνα με δημοσιεύματα να ενταχθεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με μόνο στόχο τους Κούρδους και το φιλοκουρδικό κόμμα;

Επονομαζόμενος ο «Κούρδος Ομπάμα» από τους οπαδούς του στην Τουρκία, ο νεαρός ηγέτης του φιλοκουρδικου κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι μετά την πρόσφατη εκλογική επιτυχία του ένας κατά προτεραιότητα στόχος της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής εξουσίας, η οποία εκμεταλλεύεται τη μερικές φορές διφορούμενη σχέση του με το αντάρτικο του PKK.

Επικεφαλής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Ντεμιρτάς έγινε στα 42 του ο υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος του αυταρχικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο δεν διστάζει να προκαλεί δημόσια και μετωπικά αναρωτώμενος για παράδειγμα για την ψυχική υγεία του.

Ο Ντεμιρτάς έχει σπουδάσει δικηγόρος και το ρητορικό του χάρισμα αναγνωρίζεται ομόφωνα, εξασφαλίζοντάς του ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης τους οποίους έχει επισκιάσει. Ο Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει με απροκάλυπτη περιφρόνηση «άπιστο», καθώς και «αγοράκι» και «ποπ σταρ»…

Ο Ντεμιρτάς είναι πλέον στόχος μιας δικαστικής έρευνας για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «υποκίνηση βίας». Τα γεγονότα ανάγονται στον Οκτώβριο του 2014, όμως η δικαστική διαδικασία άρχισε μόλις χθες, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση της εξουσίας εναντίον της εξέγερσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εκείνο το φθινόπωρο σε διαδηλώσεις που είχαν υποστηριχθεί από το HDP σε διαμαρτυρία για την άρνηση της τουρκικής εξουσίας να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας που απειλούνταν από την προέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Για τον Ντεμιρτάς, ο τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε να θέλει να «τιμωρήσει» το κόμμα του για την απροσδόκητη επίδοσή του στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Με 13% των ψήφων και 80 βουλευτές, η θεαματική άνοδός του εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την κακή επίδοση του κυβερνώντος κόμματος AKP, το οποίο στερήθηκε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 2002.
Ήταν μια προσβολή από την οποία ο Ερντογάν δεν έχει συνέλθει και η οποία εξηγεί από μόνη της τη σημερινή στρατηγική της εξουσίας και τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» τον οποίο εξαπέλυσε ταυτόχρονα εναντίον του PKK και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Ο πόλεμος αυτός δεν έχει στόχο να προστατεύσει τη χώρα μας, αλλά να προστατεύσει το παλάτι», δήλωσε χθες ο Ντεμιρτάς στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατηγορώντας τον τούρκο πρόεδρο ότι προχώρησε σε μια «κίνηση εντυπωσιασμού» έναντι των Δυτικών προσποιούμενος ότι επιτίθεται στο ΙΚ.

Σύμφωνα με τον Ντεμιρτάς, ο μοναδικός στόχος του προέδρου είναι να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα με την ελπίδα ότι θα δημιουργήσει έτσι ένα αντανακλαστικό νομιμοφροσύνης που θα ευνοήσει το AKP σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Διότι η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση μιας κυβέρνησης, καθώς το AKP έχει αναλάβει να διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις εν αναμονή της σύναψης μιας υποθετικής συμφωνίας για κυβέρνηση συνασπισμού. Όμως οι συνομιλίες που έχουν αρχίσει με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα CHP, προχωρούν με βήμα σημειωτόν και ο Τύπος κάνει ήδη λόγο για νέες εκλογές τον Νοέμβριο.

Αναγνωρισμένος ως ένας πρώτης τάξεως αντίπαλος, ο Ντεμιρτάς βρίσκεται ωστόσο στην άμυνα όσον αφορά το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Φάνηκε απρόθυμος να καταδικάσει τις τελευταίες επιθέσεις των κούρδων ανταρτών διαβεβαιώνοντας πως είναι αδύνατον να μπει στο ίδιο τσουβάλι το PKK με το ΙΚ, όπως κάνει η Άγκυρα.

Κατηγορείται επίσης τακτικά για τη στράτευση του αδελφού του, του Νουρετίν, ο οποίος έχει ενταχθεί στο επιτελείο της εξέγερσης στα βουνά του βόρειου Ιράκ. Ο κούρδος ηγέτης απαντά πως εδώ και χρόνια δεν έχει νέα απ’ αυτόν τον αδελφό του και πως «το HDP δεν είναι ο πολιτικός κλάδος του PKK», όπως το κατηγορεί η εξουσία.

Σήμερα η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet, η οποία θεωρείται μετριοπαθής, απευθύνει μια «ανοικτή επιστολή» προς τον Ντεμιρτάς, καλώντας τον να ξεδιαλύνει κάθε αμφισημία.
«Αγαπητέ Ντεμιρτάς», γράφει η εφημερίδα, «γίνε αυτός που έχει το θάρρος να κάνει το πρώτο βήμα. Στρέψου προς το βουνό και φώναξε. Πες τους: ‘δεν μπορείτε να υπερασπίζεστε τα δικαιώματά μου χύνοντας αίμα’ (…) Όσο δεν δείχνεις μ’ αυτούς στο βουνό την ίδια αποφασιστικότητα που δείχνεις με τον Ερντογάν, το άστρο σου θα ωχριά».

Tags: HDPPKKΕΡΝΤΟΓΑΝΝΤΕΜΙΡΤΑΣΤΟΥΡΚΙΑΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Related Posts

Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13
Tayfun
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tayfun: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας – «Είναι έτοιμος για υπηρεσία» [vid]

12/12/2025 - 16:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1822 η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει την Ελληνική Επανάσταση

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκ

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε το Νο 2 της Χαμάς στη Γάζα – Βίντεο ντοκουμέντο

Συρία: Αμερικανικό και συριακό στρατιωτικό κομβόι δέχθηκε επίθεση

Δραματικοί τόνοι από τον Μερτς: «Παρήλθε η εποχή της Pax Americana – Αν πέσει η Ουκρανί, στο στόχαστρο της Ρωσίας θα μπει η ΕΕ»

Ζαπορίζια: Χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έμεινε προσωρινά ο πυρηνικός σταθμός

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

Top News

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Νιώθω τυχερή που θα γιορτάσω τα πρώτα μου Χριστούγεννα στην Αθήνα»

Γιώργος Καπουτζίδης: H αναφορά στην Έλενα Παπαρίζου και η άφιξη του Κωστή Μαραβέγια στο «Τhe Voice»

Disney: «Φωτιά» στα social media με το φιλοπαλαιστινιακό καρπουζάκι σε διαφήμιση για τα Χριστούγεννα

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν «φυτευτά» άτομα, δε σημαίνει ότι είναι ανίκανοι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert