Η επίθεση είχε στόχο τη γαμήλια τελετή επειδή ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες προσκεκλημένοι, οι περισσότεροι μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.
Το HPD έβαλε και σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας αιχμές ότι η επίθεση μπορεί να είναι και έργο παρακρατικών, καθώς ήδη μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία δέχεται σφοδρή επίθεση και διώξεις από το κυβερνών κόμμα.
#Gaziantep’teki insanlık düşmanı saldırıyı lanetliyoruz. pic.twitter.com/Dv64D4uP7f
— HDP (@HDPgenelmerkezi) August 20, 2016
Ο Σαμίλ Ταγιάρ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι για την έκρηξη πιστεύεται ότι ευθύνεται η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Ο κυβερνήτης της περιοχής Αλί Γιερλίκαγια νωρίτερα δήλωσε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια γάμου στη συνοικία Σαχίνμπεϊ οφειλόταν σε «τρομοκρατική ενέργεια».
Το Γκαζίαντεπ βρίσκεται σχετικά κοντά στα σύνορα με τη Συρία και είχε δεχθεί και στο παρελθόν πυραυλικές επιθέσεις από τους τζιχαντιστές. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού του είναι κουρδικής καταγωγής, καθώς από αυτό το σημείο ξεκινούν οι περιοχές των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Στην Ελλάδα η πόλη είναι γνωστή από το τουρκικό σήριαλ «Τα σύνορα της αγάπης» (Yabancı Damat) όπου ζούσε ο επιτυχημένος ζαχαροπλάστης Μπακλαβατζίογλου.
UPDATE: Death toll rises to 30 in ‘heinous terrorist attack’ on Turkish wedding – #Gaziantep governor https://t.co/A5zYYYTCJi
— RT (@RT_com) August 21, 2016
Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα στα οποία ασθενοφόρα φθάνουν στον τόπο της τραγωδίας, όπου σοροί βρίσκονται στο έδαφος καλυμμένες με λευκά σεντόνια. Ορισμένοι άνθρωποι πήγαν στο σημείο ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «η χώρα δεν θα διχαστεί», όμως άλλοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν και τους πάρουν τις σημαίες και αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις αψιμαχίες.
Όπως συνήθως συμβαίνει σε μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ, ο οποίος επίσης εκλέγεται βουλευτής στη Γκαζιάντεπ, χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» την επίθεση εναντίον «ενός γάμου». «Ο στόχος είναι ο τρόμος, να φοβηθεί ο κόσμος, αλλά δεν θα υποκύψουμε», δήλωσε ο Σιμσέκ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφερόμενος και αυτός στο ενδεχόμενο να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι.
Στη νοτιοανατολική Τουρκία διαπράχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τρεις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους και αποδόθηκαν από την Άγκυρα στους αντάρτες του PKK.
Οι κούρδοι αντάρτες μοιάζουν, ύστερα από μια σχετική αποκλιμάκωση των ενεργειών τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, να εντείνουν ξανά τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Η Γκαζιάντεπ αποτελεί σημείο διέλευσης πολλών από τους σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη χώρα τους.
Στην περιοχή όμως εκτός των προσφύγων και πολλών μελών της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονται επίσης και πολλοί τζιχαντιστές.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο η Τουρκία έχει υποστεί μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων που αποδόθηκαν στο ΙΚ και στο PKK, κυρίως στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη – όπου στα τέλη Ιουνίου στοχοθετήθηκε το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ.
Η έκρηξη στη Γκαζιάντεπ σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος».
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο (σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι σήμερα ένας από τους παράγοντες» που κρίνουν την πορεία του πολέμου στη Συρία και μπορεί να γίνει «διάλογος μαζί του για την (πολιτική) μετάβαση», ανέφερε ο Γιλντιρίμ, αποκλείοντας πάντως κάθε ενδεχόμενο να συνομιλήσει μαζί του η τουρκική κυβέρνηση και τονίζοντας πως ο Άσαντ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και στο μέλλον.
Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν καθώς η Άγκυρα βρίσκεται σε μια διαδικασία συμφιλίωσης με τη Μόσχα κι αυξάνει τις επαφές της με την Τεχεράνη, με την ανταλλαγή επισκέψεων των επικεφαλής της τουρκικής και της ιρανικής διπλωματίας μέσα σε μία εβδομάδα.
Η Ρωσία, όπως και το Ιράν, υποστηρίζουν ενεργά τον σύρο πρόεδρο Άσαντ, αντίθετα με την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.