Η Άγκελα Μέρκελ σπεύδει να στηρίξει Ερντογάν. Την Κυριακή η Μέρκελ κόντρα στο κλίμα και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από το εσωτερικό τη Γερμανίας θα επισκεφθεί την Άγκυρα για να στηρίξει τον στριμωγμένο στη γωνία Ταγίπ Ερντογάν. Τον καλύτερο πελάτη της Γερμανίας αυτή τη στιγμή.
Οι γερμανικές “μπίζνες” στην γειτονική χώρα πάνε εξαιρετικά σ΄ όλους τους τομείς. Και στους εξοπλισμούς. Οι Γερμανοί για να μην ξεχνιόμαστε αφού μας χρέωσαν κοντά στα 2 δις τα Leopard , “ακύρωσαν” το “τεθωρακισμένο” πλεονέκτημα πουλώντας παρόμοιας διαμόρφωσης Leopard σε τιμή δραματικά χαμηλότερη στους Τούρκους.
Αφού πληρώσαμε τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του σούπερ υποβρυχίου 214 και ζούμε τη γνωστή περιπέτεια, πήγαν απέναντι με διορθωμένα σχέδια και τα πούλησαν στους Τούρκους.
Η Γερμανία ακόμη παζαρεύει να φτιάξει νέα αεροδρόμια στην Τουρκία και γενικώς έχει πολλά να κερδίσει από δουλειές στην Τουρκία του Ερντογάν που αναζητά κάποιο σύμμαχο.
Πως να μην στηρίξει η Μέρκελ τον Ερντογάν.
Οι αντιδράσεις που υπάρχουν για την απόφαση της Μέρκελ πολλές και έντονες.
Ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία.
«Δεν πρέπει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου να κάνουμε τίποτα το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενίσχυση του Ερντογάν. Κάθε συμφωνία θα ήταν ένα μήνυμα ότι ο Έρντογάν είναι για μας ένας κανονικός συνομιλητής. Δεν μπορεί όμως να είναι συνομιλητής μας ένας αρχηγός κράτους που ανέχεται τον θάνατο πολιτών, αστυνομικών και στρατιωτών του», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άρμιν Λάσετ, δήλωσε πως «έχουμε ασκήσει κριτική στον κ. Ερντογάν. Σίγουρα για πολλά δεν είναι ο επιθυμητός συνομιλητής. Αλλά χωρίς αυτόν, δεν θα είναι εφικτή μια λύση», σημειώνοντας ότι «η επίθεση τα περιπλέκει όλα ακόμη περισσότερο».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξέφρασε την ελπίδα η σοβαρή επίθεση στην Τουρκία να μην εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για μια στενότερη συνεργασία στην πολιτική προσφύγων.
«Έχω κατανόηση για το γεγονός, τώρα προέχουν βεβαίως οι έρευνες. Ελπίζω παρόλα αυτά, ότι οι συνομιλίες για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική που ξεκίνησαν ενθαρρυντικά με την Τουρκία θα παραμείνουν εφικτές», προσέθεσε και χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα-κλειδί» για την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση.