Οι τουρκικές αρχές εξαπέλυσαν μια ευρείας κλίμακας δικαστική έρευνα εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, εχθρού του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρότι στο παρελθόν ήταν ένας ισχυρός σύμμαχος της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.
Η εθνική διεύθυνση ασφαλείας έστειλε την 25η Ιουνίου στις αστυνομικές διευθύνσεις των 30 επαρχιών της Τουρκίας την εντολή να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος των μελών και των παρακλαδιών της αδελφότητας Χιζμέτ («Υπηρεσία»), η οποία κατηγορείται ότι συνωμότησε εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν και ότι επιδιώκει να «ανατρέψει τη συνταγματική τάξη», σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal.
Η αστυνομία ζητεί κυρίως να ερευνηθεί και να διακριβωθεί εάν το κίνημα Χιζμέτ του Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι μια «ένοπλη οργάνωση» καθώς και η πιθανολογούμενη εμπλοκή αστυνομικών που θεωρούνται προσκείμενοι στο κίνημα σε δολοφονίες οι οποίες σόκαραν την Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως εκείνη του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007.
Η εξουσία ζητεί από την αστυνομία να εξαπολύσει παράλληλα ένα ανθρωποκυνηγητό για να εξακριβώσει την ταυτότητα των μελών της αδελφότητας του Γκιουλέν στις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, εν συνεχεία να αρχίσει παρακολούθησή τους και ενδεχομένως να υποκλέπτει τις συζητήσεις τους.
Οι μαθητές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία διευθύνει η ισλαμική αδελφότητα του Γκιουλέν, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της αστυνομίας, η οποία έλαβε εντολή να συλλέγει πληροφορίες για τη δράση τους, αναφέρει η Ραντικάλ.
Ο Ερντογάν, ο υποψήφιος που θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, έχει έλθει σε πλήρη ρήξη με τον Γκιουλέν, ο οποίος είχε υποστηρίξει την άνοδό του στην εξουσία το 2002, κατηγορώντας την οργάνωσή του ότι χειραγώγησε μια χωρίς προηγούμενο έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο στελέχη της κυβέρνησης, οικείους τους, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μέλη της οικογενείας του. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στόχος της έρευνας ήταν να ανατραπεί η κυβέρνησή του.
Έκτοτε ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε μαζικούς διωγμούς στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, καταγγέλλοντας την ύπαρξη ενός «παράλληλου κράτους», ενός σκιώδους μηχανισμού που δρα στην υπηρεσία του Γκιουλέν.
Χθες Κυριακή ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αγωνιστεί «με ακόμη περισσότερη δύναμη» εάν εκλεγεί πρόεδρος εναντίον του κινήματος του Γκιουλέν, το οποίο επισήμως διευθύνει ένα δίκτυο εκπαιδευτηρίων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η «Οθωμανική νοσταλγία» και η δυναμική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή
ΤΟΥΡΚΙΑ: 40 στρατηγοί πτέραρχοι και ναύαρχοι ύποπτοι για συνεργασία με Γκιουλέν
Ουάσινγκτον προς Άγκυρα σε νέα κόντρα : «Ξεχάστε τον Γκιουλέν, ζει στις ΗΠΑ»