Επιλέχτηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το πλοίο, επί του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες καταστροφής τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας όπως και το σύστημα Field Deployable Hydrolysis System που θα εξουδετερώσει τα χημικά.
Πρόκειται για το πλοίο MV Cape Ray το οποίο ανήκει στην Διεύθυνση Ναυτιλίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Το πλοίο κατασκευάστηκε το 1977 και παραδώθηκε στην Σαουδική Αραβία, μεταπωλήθηκε στις ΗΠΑ το 1993 όπου και εγιναν οι κατάλληλες μετρατοπές για την χρήση του ως πολεμικό πλοιο. Εχει μήκος 197,5 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα, εκτόπισμα 35.350 τόνους.
Αυτή την περίοδο το MV Cape Ray εξοπλίζεται με το Field Deployable Hydrolysis System που το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει αναπτύξει, ώστε οι ειδικοί να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες αδρανοποίησης των χημικών όπλων της Συρίας.
Το σύστημα δοκιμάστηκε με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι και απαιτεί την παρουσία μόνο 15 ειδικών για να λειτουργήσει με ασφάλεια.
Το FDHS εξουδετερώνει χημικούς παράγοντες αναμιγνύοντάς τους με νερό και άλλα αντιδραστήρια, όπως το υδροξείδιο νατρίου και το υποχλωριώδες νάτριο, και στη συνέχεια, θέρμαίνοντάς τα, προκύπτουν νέες χημικές ενώσεις οι οποίες καθιστούν ανεφικτή τη χρήση τους ως όπλα. Σύμφωνα με στοιχεία, η αποτελεσματικότητα της εν λόγω διαδικασίας θέρμανσης και ανάμιξης φτάνει το 99,9%.
Η διάταξη του FDHS
Προστατευτική Στολή Tyvek και η αναπνευστική συσκευή των τεχνικών στο πρόγραμμα FDHS
Field Deployable Hydrolysis System (FDHS)
Εργασίες απο τεχνικους στο Field Deployable Hydrolysis System (FDHS)
Το εργαστήριο του FDHS ειναι πλήρες εξοπλισμένο για την ασφαλή εξουδετέρωση των χημικών
Σταθμός απολύμανσης προσωπικού εξασφαλίζει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από την περιοχή της επιχείρησης.
Συνολικά 35 εταιρείες ενδιαφέρονται για να αναλάβουν την καταστροφή 800 τόνων βιομηχανικών χημικών τα οποία μπορούν να καταστραφούν με ασφάλεια σε εμπορικές εγκαταστάσεις, ενώ 500 τόνοι χημικών όπως αέρια νεύρων πρόκειται να αδρανοποιηθούν όπως φαίνεται στο αμερικανικό πλοίο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συρία: Θρίλερ με το λιμάνι που θα «υποδεχθεί» τα Χημικά Όπλα