Τελευταία Ενημέρωση: 20/08 11:10
Η πολιτική του Ισραήλ έχει ευρέως συζητηθεί και επικριθεί , ωστόσο ειναι λίγες οι ισραηλινές απόψεις που έχουν ακουστεί. Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό είναι φυσικό αφού το Ισραήλ είναι ο ισχυρός στην συγκεκριμενη περίπτωση. Παρ ‘όλα αυτά, πάντα υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε σύγκρουση και οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Λένε επιπλέον ότι οι Παλαιστίνιοι ειναι διαχωρισμένοι όσον αφορά τη Χαμάς.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Ron Ben Yishai το Ισραήλ ειναι ευρέως παρεξηγημένο. Ο δημοσιογράφος μίλησε στο OnAlert σχετικά με την τακτική του Ισραήλ και τις πρόσφατες συγκρούσεις που άρχισαν στις 8 Ιουλίου, ελπίζοντας να μας εξηγήσει καλυτερα ως προς το γιατι το Ισραήλ σκοτώνει άμαχο πληθυσμό. .
– Τα τελευταία γεγονότα στην σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης έχουν δώσει έναν πρωταγωνιστικό αρνητικό ρόλο στο Ισραήλ για ακόμη μια φορά. Μπορείτε να μας πείτε πώς συνέβη αυτο;
Εάν η Χαμάς δεν άνοιγε πυρ τότε οι άμαχοι Παλαιστίνιοι δεν θα είχαν σκοτωθεί. Από την αρχή το Ισραήλ απέφυγε την ανταπόδοση πυρών. Ωστόσο το Ισραήλ δεν το έκανε αυτό λόγω της φιλανθρωπίας του προς τη Γάζα, το έκανε αυτό λόγω της διεθνούς νομιμοποίησης Γάζας και Αιγύπτου. Λες και το Ισραήλ έλεγε στον κόσμο, “κοιτάξτε εγώ δεν άνοιξα πύρ” και μόνο μετά από αυτό ξεκίνησε την επιχειρήση. Το Ισραήλ έφυγε απο τη Γάζα το 2005, όταν έφυγε και ο τελευταίος Ισραηλινός στρατιώτης απο τη Γάζα. Διεθνείς οργανισμοί πλήρωσαν την παλαιστινιακή αρχή να αναπτύξει τη Γάζα, και το Ισραήλ συμφώνησε να έχουν ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στη Γάζα.
Στη συνέχεια, το 2007, η Χαμάς έκανε πραξικόπημα στη Γάζα. Δεν ήταν το Ισραήλ που επιτέθηκε στη Γάζα. Απο τότε παρενοχλούν τους Ισραηλινούς κατά μήκος των συνόρων και στη συνέχεια, αν και όχι άμεσα, κατασκεύασαν πυραύλους εμβέλειας. Δεν είναι μόνο η Χαμάς, βέβαια αλλά και η Παλαιστινιακή ισλαμική τζιχάντ, η λαϊκή επιτροπή και άλλοι.
– Η IDF φαίνεται να μην ήταν προετοιμασμένη για τον υπόγειο πόλεμο που γίνεται μέσα στις σήραγγες …
Ο Ισραηλινός Στρατός ήταν έτοιμος για τον υπόγειο πόλεμο, ο Ισραηλινός Στρατός δεν είναι όμως έτοιμος ως προς το πώς θα καταστρέψει τις σήραγγες ή αν πρέπει να το κάνει. Υπάρχουν δύο απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, πρώτον, όλοι γνώριζαν ότι υπάρχουν σήραγγες, αλλά δεν ήξεραν ακριβώς πού κατέληγαν, επειδή πολλοί άνθρωποι έσκαβαν αυτες τις σήραγγες, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι ξέρουν πραγματικά που οδηγούν αυτες οι σήραγγες. Σε 3 περιπτώσεις ξέρω ότι αυτές οι σήραγγες χρησιμοποιούνται ως στρατηγική απειλή για να χτυπήσει την αυτοπεποιθηση των Ισραηλινών γύρω από τη Γάζα. Επειδή άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτές τις σήραγγες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Protective Edge, η κυβέρνηση ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Δεύτερον το Ισραήλ θα ήθελε να αναπτύξει ένα τεχνολογικό σύστημα που θα μπορούσε να αποκαλύψει αυτές τις σήραγγες που υπάρχουν κάτω από το έδαφος, ή τουλάχιστον που θα είναι σε θέση να “ακούει“ το υπόγειο σκάψιμο.
– Κάτι σαν ένα υπόγειο Iron Dome;
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome ανιχνεύει και αναχαιτίζει τους πυραύλους (διαβάστε εδω το σχετικό άρθρο και δειτε το βίντεο). Σε αυτή την περίπτωση αναφερομαστε στον εντοπισμό του τούνελ και οχι στην καταστροφή του.
Δοκίμασαν ένα σύστημα, που απέτυχε, τότε δοκίμασαν άλλο σύστημα το 2007 και απέτυχαν. Δεν κατάφεραν να αναπτύξουν ένα αξιόπιστο σύστημα που να μπορεί να ανιχνεύει σήραγγες, είτε κατά τη διάρκεια της εκσκαφής ή όταν υπάρχουν υπόγεια. Και οι δύο σήραγγες που ανακαλύφθηκαν, αποκαλύφθηκαν κατα λάθος.
Το δεύτερο πράγμα για το οποίο δεν ηταν έτοιμος ο Ισραηλινός Στρατός είναι ότι όταν έχεις μια σήραγγα που είναι 2 1/2 χλμ ξέρεις που ειναι η είσοδος, αλλά η σήραγγα είναι γεμάτη εκρηκτικά και παγίδες, πώς μπορείς να ξέρεις να την κατεδαφίσεις σε όλο της το μήκος; Γιατί αν δεν κατεδαφίσεις ένα τμήμα, τότε αυτό το τμήμα μπορεί να χρησιμεύσει ως η αρχή μιας νέας σήραγγας. Έτσι, ο Ισραηλινός Στρατός έπρεπε να μάθει πώς να το κάνει αυτο κατά τη διάρκεια της μάχης, δηλαδή πως να μπει μέσα, πώς να βρει πού πηγαίνει και μεχρι που επεκτίνεται. Δεδομένου ότι αυτές οι σήραγγες είναι σαν δέντρα με κλαδιά στα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα όπλα και εκρηκτικά. Το πρόβλημα μας είναι πώς θα μπορούσε να καταστρέψουμε όλη την δομή.
– Και τι γίνεται με τους πολίτες στις σήραγγες;
Δεν υπάρχουν πολίτες στις σήραγγες. Όλοι στη σήραγγα είναι τρομοκράτες. Εάν έχετε έναν Ισραηλινό σε τανκ δεν θα τον ρωτήσετε αν είναι ένας στρατιώτης ή πολίτης, αν ειναι σε τάνκ τότε είναι στρατιώτης. Έτσι, εάν βρίσκεσαι σε ένα τούνελ όπου υπάρχουν εκρηκτικά και όπλα, τοτε τι είσαι;
– Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτές τις σήραγγες, όπως έχει καταγραφεί από τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης, που δεν ενδιαφέρονται να πολεμήσουν αλλα να σωθούν…
Όλοι μέσα στις σήραγγες, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν επιθετικούς στρατιωτικούς σκοπούς, είναι μαχητές και πρέπει να πεθάνουν. Καλύτερα τώρα παρά αργότερα. (διαβάστε εδω όλη την άληθεια για τις σήραγγες της Γάζας)
Αλλά αν, για παράδειγμα, κάτω από ένα σπίτι στη Γάζα υπάρχει μια κρύπτη με πυραύλους, το θέμα είναι, οι πολίτες που ζουν σε αυτό το σπίτι εμπλέκονται ή είναι αθώοι πολίτες; Επειδή είναι πολύ πιθανό, αν γνωρίζετε τον αραβικό κόσμο, να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ότι δεν ήξεραν ότι στο σπίτι τους υπάρχουν ρουκέτες. Αλλά το ερώτημα είναι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι γι ‘αυτό, θα μπορούσε να το αποφύγουν, προσπάθησαν να πείσουν τη Χαμάς να έρθει να πάρει τις ρουκέτες;
Για παράδειγμα, υπάρχει ένα σχολείο υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA – United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees). Βρέθηκαν 4 φορές κατα την διάρκεια αυτης της επιχείρησης ρούκετες στο σχολείο , όχι από τους Άραβες, όχι από τους Ισραηλινούς, αλλά από τους ίδιους τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών στο σχολείο οι οποίοι το δημοσιοποίησαν. Μετά την ανακάλυψη πήγαν στην αστυνομία της Χαμάς. Θα πρέπει να τους βομβαρδίσουμε όπως οι διεθνείς νόμοι του πολέμου επιτρέπουν, ή θα πρέπει να πούμε ότι είναι ένα σχολείο των Ηνωμένων Εθνών και να μην το βομβαρδίσουμε. Η απάντηση είναι ότι το Ισραήλ απέφυγε να βομβαρδισει το σχολείο αυτο και τις εγκαταστάσεις.
– Πόσο αποτελεσματική ειναι η τακτική “χτύπημα στη στέγη” – “knock on roof” για το Ισραήλ στην ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωής άμαχων πολιτών;
Υπήρξε πολύ αποτελεσματική. Όταν το Ισραήλ αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία την πολιτικη “knock on roof” (Knock on Roof: Τα 25 δευτερόλεπτα μιας επίθεσης – βίντεο) και οι πολίτες εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, λάμβαναν τηλεφωνήματα, μηνύματα sms, προσωπικές κλήσεις, δεν ήταν μόνο φυλλάδια γενικά και αόριστα. Μόνο οταν αρνιόντουσαν να εκκενώσουν τότε ακολουθούσε το “χτυπημα στη στέγη”. Ενα βλήμα δηλαδη χωρίς κεφαλή χτυπαγε τη στέγη ακριβώς για να δείξει στους αμάχους οτι το Ισραήλ δεν έκανε πλάκα. Αλλά αυτό που συνέβη ήταν ότι η Χαμάς άρχισε να απειλεί αυτούς τους ανθρώπους για να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και να μείνουν να υπερασπιστούν τις εγκαταστάσεις της Χαμάς που ήταν κάτω από αυτά τα σπίτια. Και φυσικά έτσι έλαβε χώρα και το περιστατικό οπου 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά απο “χτυπημα στη στέγη”. Αυτοί οι άνθρωποι εκκένωσαν το σπίτι, αλλά οδηγήθηκαν πίσω από τη Χαμάς, μόνο για να σκοτωθούν έπειτα από το δεύτερο πύραυλο. Λάθη συμβαίνουν.
– Οπότε, το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος που κόστισε τις ζωές αθώων ανθρώπων …
Δεν έγινε κανένα λάθος σε αυτό το βομβαρδισμό. Νομίζαμε ότι ήταν έξω και γύρισαν, δευτερόλεπτα πριν τη βομβιστική επίθεση. Θα πρέπει να θυμάστε όταν σας βομβαρδίζουν με τα σημερινά πυρομαχικά οτι το αεροπλάνο δεν πετά πάνω από το σπίτι, όπως έκανε στο Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Βιετνάμ, είναι μίλια μακριά στη θάλασσα, και τα καθοδηγούμενα πυρομαχικά ειναι μόνα τους. Έτσι, μετα την εκτόξευση, μόλις βρεθούν εκτός του αεροσκάφους, ειναι απλά εκτος του αεροσκάφους, χωρίς να χωράει καμία αμφιβολία.
Το κύριο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η Χαμάς απείλησε και ανάγκασε αυτούς τους ανθρώπους να γυρίσουν πίσω. Μόνο όταν τα ισραηλινά στρατεύματα ξεκίνησαν την χερσαία επιχείρηση οι άνθρωποι δέχτηκαν να ξεχάσουν την απειλή της Χαμάς, επιπλέον η Χαμάς προσπάθησε να σκοτώσει και μερικούς από αυτούς.
– Σύμφωνα με την πλειονότητα των αναφορών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν βασική ιατρική περίθαλψη ή τρόφιμα…
Αν κοιτάξετε τη Γάζα σήμερα, είναι αλήθεια, έχουν ένα πρόβλημα. Ωστόσο, δεν έχουν έλλειψη ιατρικών προμηθειών και τροφίμων, διότι το Ισραήλ τους προμηθεύει με ιατρικά εφόδια. Τους προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια. Ό, τι έχουν εμεις τους το δίνουμε. Είναι αλήθεια ότι η Γάζα ήταν υπό πολιορκία, αλλά ξεχνούν να αναφέρουν ότι το μοναδικό πέρασμα προς την Αίγυπτο είναι κλειστό, επειδή οι Αιγύπτιοι το κλείσαν, όχι το Ισραήλ. Ήταν ανοιχτό μέχρι και που οι άνθρωποι της Χαμάς εισέβαλαν και ήθελαν να το τρέχουν μόνοι τους. Οι Αιγύπτιοι δήλωσαν ότι η Χαμάς μπορούσε να το έχει από την πλευρά της, αλλά όχι και απο την αιγυπτιακή πλευρά. Ούτε καν ο τότε Αιγύπτιος πρόεδρος, Μόρσι, ήθελε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα. Το κύριο πρόβλημα των δημοσιογράφων της εποχής μας είναι ότι δεν ξέρουν τι συνέβη πριν και δεν τους νοιάζει και τι θα συμβεί μετά.
Οι Παλαιστίνιοι είναι σε άθλια κατάσταση, αλλά ποιος τους έφερε σε αυτήν την κατάσταση; Το Ισραήλ ήταν έτοιμο να ανοίξει ένα αεροδρόμιο στη Γάζα, αλλά το χρησιμοποίησαν για να περάσουν λαθραία όπλα στην Γάζα, που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν τους ανθρώπους μας, οπότε τι έπρεπε να κάνουμε, να το κρατησουμε ανοιχτό;
– Αν το Ισραήλ είναι αθώο, τότε γιατί ο υπόλοιπος κόσμος νομίζει ότι δεν είναι;
Υπάρχουν δύο λόγοι. Πρώτον, επειδή είμαστε πιο δυνατοί.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το 1974 ήμουν στην Κύπρο, στη Λευκωσία. Έγινα δεκτός με μεγάλες τιμές από τον Νίκο Σαμψών που με έβαλε στο Λήδρα Πάλας. Ήμουν εκεί με τους υπόλοιπους Έλληνες στρατιώτες τους οποίους προσπάθησα να βοηθήσω βάζοντας τους επιδέσμους. Αυτόματα τάχθηκα με την ελληνική πλευρά. Γιατί; Πρώτον, επειδή ήμουν μαζί τους και δεύτερον επειδή συμπάθησα τον αουτσάιντερ. Είδα τους Τούρκους να πέφτουν με αλεξίπτωτα από την κορυφή του Λήδρα Πάλας. Ήμουν με τους Έλληνες. Η καρδιά μου πόναγε για αυτούς, αλλά το ερώτημα εδώ είναι, είχαν δικαιο; Ο Νίκος Σαμψών είναι περιττό να πω, οτι δεν ήταν ένας ενάρετος άνθρωπος.
– Οπότε, παρά τη κοινή γνώμη, πιστεύτε οτι οι άνθρωποι υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους επειδή είναι ο αουτσάιντερ, ο αδύναμος κρίκος;
Ναι. Ακριβώς. Η καρδιά μου πραγματικά πόνεσε (για τους Έλληνες).
Αλλά ο δεύτερος λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσο αρνητικό συναίσθημα προς το Ισραήλ, είναι ο αντι-σημιτισμός που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη. Ήμουν ανταποκριτής στην Ευρώπη για τέσσερα χρόνια και ξέρω ότι εξακολουθεί να υπάρχει.
Υπάρχει επίσης πρόβλημα με το συναίσθημα της ενοχής λόγω του ολοκαυτώματος. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν αισθήματα ενοχής, όλοι μιλούν για το πώς οι Γερμανοί σκότωσαν τους Εβραίους, αλλά ξεχνούν για τους άλλους που τους βοήθησαν ή ήταν εταίροι. Έτσι, λέγοντας ότι το Ισραήλ σφαγιάζει, τους βοηθά με κάποιο τρόπο να αποκτήσουν μια καθαρή συνείδηση.
– Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου για πολλά χρόνια, η κοινή γνώμη δεν ευνοεί το Ισραήλ, όμως τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν έρθει πιο κοντά σε στρατιωτικό επίπεδο και η κοινή γνώμη φαίνεται να ευνοεί την προσέγγιση αυτή και να αποδέχετε την εν λόγω συνεργασία. Πώς το βλέπει το Ισραήλ αυτή τη συνεργασία;
Υπάρχει αγάπη απο την πλευρα των Ισραηλινών απέναντι στους Έλληνες. Πρώτα απ ‘όλα, επειδή υπήρχε μια τεράστια εβραϊκή κοινότητας στη Θεσσαλονίκη. Σε αντίθεση με τους Πολωνούς, τους Λιθουανοούς, τους Ουκρανούς, δεν έχετε συνεργαστεί με τους Ναζί, στη δολοφονία των Εβραίων. Αυτο το θυμόμαστε.
Κατά τη διάρκεια της βρετανικής εντολής Εβραίοι εστάλησαν από την Ευρώπη στην Κύπρο. Εκείνο τον καιρό Ισραηλινοί πολέμησαν τους Βρετανούς, και συνεργάστηκαν με την ΕΟΚΑ, τον Γρίβα και τους ανθρώπους του. Ο Σαμψών μου το θύμισε αυτό όταν συναντηθήκαμε. Υπήρξε πραγματική συνεργασία. Υπήρχε ένας κοινός εχθρός.
Δεύτερον, λόγω της μουσικής. Οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελληνική μουσική! Μην το υποτιμάτε αυτό. Το Mathausen του Μίκη Θεοδωράκη το γνωρίζουν όλοι στο Ισραήλ. Όταν οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί έπιναν ελληνικό καφέ δεν έπιναν τούρκικο καφέ.
– Και το φυσικό αέριο στην περιοχή, δεν είναι όλα λόγω της μουσικής και του καφέ …
Λοιπόν, φυσικά, όταν υπάρχουν συμφέροντα που διακυβεύονται, τότε οι σχέσεις είναι ακόμα καλύτερες.
– Τέλος, υπήρξαν αναφορές ότι η Νότια Κορέα ενδιαφέρεται για την αγορά του αντι-πυραυλικού συστήματος Iron Dome απο την RAFAEL, ισχύει αυτό;
Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Η Νότια Κορέα έχει το ίδιο πρόβλημα με εμάς και όχι μόνο η Νότια Κορέα. Η Νότια Κορέα έχει πολλά προβλήματα αυτου του τύπου. Η Σεούλ είναι ακριβώς απέναντι από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας, οπότε μπορεί να βομβαρδίζεται μια οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, στην πώληση του συστήματος υπαρχει ο κίνδυνος να μάθουν το σύστημα και τη στιγμή που θα μάθει κάποιος πώς λειτουργεί το σύστημα τοτε θα αναπτυχθεί και το αντίδοτο.
Εδω αξίζει να σημειώσουμε οτι ο επικεφαλής παλαιστίνιος διαπραγματευτής στο Κάιρο, Αζάμ- αλ Αχμέντ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι οι συνομιλίες των παλαιστινίων και των ισραηλινών για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση της Λωρίδας της Γάζας απέτυχαν και οι αντιπροσωπεία τους αναχωρεί από την Αίγυπτο.
Μιλώντας αμέσως μετά τη λήξη τα μεσάνυχτα της 24ωρης εκεχειρίας, ο Αζάμ αλ-Αχμέντ που είναι στενός σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «το Ισραήλ ματαίωσε τις επαφές που θα μπορούσαν να φέρουν την ειρήνη (…) υπήρχε μια ισραηλινή απόφαση να οδηγήσει σε αποτυχία τις συνομιλίες του Καΐρου».
Από την πλευρά του το Ισραήλ απορρίπτει τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς για την αποτυχία των συνομιλιών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα έκανε αδύνατη τη συνέχιση των συνομιλιών στο Κάιρο. Το Ισραήλ απέσυρε τους δικούς του αντιπροσώπους του από την Αίγυπτο νωρίτερα σε απάντηση στην έξαρση της εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους.
Σημειώνεται επίσης ότι περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τις αρχές Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας μόλις επιτευχθεί διαρκής εκεχειρία
Γάζα: Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 4 επιδρομές ως αντίποινα
Εξερράγη πύραυλος στη Γάζα – Ένας δημοσιογράφος νέκρός
Ασκήσεις ισορροπίας στις διαπραγματεύσεις Χαμάς- Ισραήλ