Το γαλλικό σχέδιο απόφασης που κατατίθεται σήμερα στον ΟΗΕ έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και προβλέπει τον «έλεγχο και την καταστροφή» των συριακών χημικών όπλων, διευκρίνισε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
«Η Γαλλία θα προτείνει σήμερα στους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης βάσει του κεφαλαίου 7» το οποίο επιτρέπει την προσφυγή στη βία σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός. Η Γαλλία έχει στόχο «να ζητήσει να ριχτεί φως» στο συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων ώστε η Δαμασκός να δεχθεί «να το θέσει υπό (διεθνή) έλεγχο και το πρόγραμμα αυτό να διαλυθεί», «υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», διευκρίνισε.
Στο εν λόγω σχέδιο απόφασης από πέντε σημεία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου στη Συρία και ζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει διερεύνηση της υπόθεσης.
Ωστόσο η Ρωσία εργάζεται για να ετοιμάσει ένα «αποτελεσματικό, σταθερό» σχέδιο για να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο και συζητά τις λεπτομέρειές του με την Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις σύντομα κι ότι η πρόταση της Μόσχας, την οποία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, δεν είναι αποκλειστικά ρωσική αλλά προέκυψε κι από επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
«Η ρωσική πλευρά εργάζεται τώρα για να εκπονήσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ακριβές, σταθερό, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές αυτή τη στιγμή με τη συριακή πλευρά», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Νωρίτερα η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει και στηρίζει την πρόταση της Ρωσίας να παραδώσει η Συρία τα χημικά της όπλα για να καταστραφούν, κάτι που θα απέτρεπε τα σχεδιαζόμενα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι προέβη στη δήλωση αυτή στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκεται σήμερα στην Κίνα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει να τιμωρηθεί για την επίθεση με δηλητηριώδη αέρια, όπως καταγγέλλει η Ουάσινγκτον, σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.
Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ότι το στρατιωτικό χτύπημα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η συριακή ηγεσία παρέδιδε τα χημικά της όπλα, ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι παρουσίασε αυτή την πρόταση στο σύρο υπουργό Εξωτερικών στη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα.
«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τη ρωσική πρόταση. Στον βαθμό που πρόκειται για μία πρόταση, η οποία βελτιώνει την παρούσα τεταμένη κατάσταση στη Συρία, ευνοεί την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία και την περιοχή και την πολιτική επίλυση (της κρίσης), η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να την εξετάσει με θετικό πνεύμα», είπε ο Χονγκ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης επισκέπτεται από σήμερα την Κίνα ύστερα από πρόσκληση ακαδημαϊκής οργάνωσης και πρόκειται να έχει συνάντηση με κινέζους αξιωματούχους για μία «εις βάθος ανταλλαγή απόψεων».
Δεν είναι, πάντως, σαφές σε ποια ομάδα της αντιπολίτευσης αναφερόταν ο Χονγκ, ο οποίος δεν την αποκάλεσε με την αγγλική ονομασία της.
Η Κίνα έχει και στο παρελθόν φιλοξενήσει τόσο κυβερνητικές όσο και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, να δείξει ότι δεν συντάσσεται και καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην διένεξη και επιθυμεί να συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Η Δαμασκός έχει και εκείνη χαιρετίσει την ρωσική πρωτοβουλία, αλλά δεν έχει διευκρινίσει αν η Συρία προτίθεται ή δύναται να συμμορφωθεί με την πρόταση.
Την ίδια ώρα, μία ισχυρή απάντηση στη συριακή επίθεση με χημικά όπλα θα μπορούσε να αποτρέψει την Βόρεια Κορέα από το να χρησιμοποιήσει το «οπλοστάσιό της από χημικά όπλα μαζικής καταστροφής», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Πεκίνο ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας για Ζητήματα Πολιτικής Τζέιμς Μίλερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος απόψε
Η διαδικασία ελέγχου και καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στη Συρία