Στην ατζέντα Αβραμόπουλου στην σημερινή του συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ υπάρχει ένα θέμα που “καίει” το ΠΝ. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ θα επαναφέρει το ελληνικό ενδιαφέρον για την “παραχώρηση” δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke .
Το θέμα απασχολεί τις δύο χώρες από την εποχή που Α/ΓΕΕΘΑ ήταν ο ναύαρχος Χηνοφώτης, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ευτυχή για την ελληνική πλευρά κατάληξη. Οι αμερικανοί δείχνουν εξαιρετικά διστκτικοί στο ενδεχόμενο παραχώρησης. Διστακτικότητα που αποδιδόταν και στις αναμενόμενες τουρκικές αντιδράσεις, αφού τα δύο αυτά πολεμικά πλοία θα αλλάξουν πολλά στο Αιγαίο. Πολλά όμως έχουν διαφοροποιηθεί με κυρίαρχο την καχυποψία που υπάρχει μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Ο Αβραμόπουλος έχοντας σχετικές εισηγήσεις από την ηγεσία του ΓΕΝ θα ζητήσει ξανά την παραχώρηση των αντιτορπιλικών.
Τι θα σημάνει η παραχώρηση των αντιτορπιλικών.
Αν το ΠΝ κατορθώσει να πάρει τα δύο Arleigh Burke ,λύνει ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τους επιτελείς του αυτό της αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής που είναι κρισιμότατη για την ενίσχυση της Κύπρου και γενικά για τη ναυτική παρουσία του ΠΝ στην Αν. Μεσόγειο.
Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke αποτελούν αυτή τη στιγμή το βασικό τύπο πλοίου επιφανείας του US Navy, αριθμώντας ήδη 60 σκάφη σε υπηρεσία (το πρώτο πλοίο της κλάσης, DDG-51 Arleigh Burke, τέθηκε σε υπηρεσία το 1991), ενώ συνολικά έχει προγραμματιστεί η ναυπήγηση 75 σκαφών. Με μήκος 155 μέτρων, εκτόπισμα από 8.000 ως 10.000 τόνους και οπλοστάσιο που περιλαμβάνει 90 ως 96 πυραύλους (αναλόγως έκδοσης), τα συγκεκριμένα αντιτορπιλικά ουσιαστικά κατατάσσονται στην κατηγορία των καταδρομικών.
Η συγκεκριμένη κλάση ήταν η πρώτη που κατασκευάστηκε με (περιορισμένα) χαρακτηριστικά στελθ, όπως οι κεκλιμένες επιφάνειες. Όλα τα πλοία της κλάσης φέρουν το σύστημα αεράμυνας AEGIS, με ραντάρ παθητικής διάταξης τύπου SPY-1D. Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων (96 θέσεων σε σκάφη της έκδοσης ΙΙΑ) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως Standard, Tomahawk (μάλλον απίθανο να χορηγηθούν στην Ελλάδα), κάθετα εκτοξευόμενους ASROC (VLA) και ESSM. Ο οπλισμός συμπληρώνεται με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx (ένα σε νεώτερες εκδόσεις που φέρουν και ESSM), ένα πυροβόλο των 5″/54 gun και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32.
Μπορούν επίσης να εξυπηρετηθούν δύο ελικόπτερα Seahawk, αλλά στα πρώτα 20 πλοία της κλάσης (από τα οποία προφανώς θα προέλθουν τα παραχωρούμενα) δεν υπάρχει υπόστεγο ελικοπτέρου (στη φωτογραφία το DDG-79 Oscar Austin, της έκδοσης ΙΙΑ που διαθέτει υπόστεγα).
Η υπόθεση δεν είναι εύκολη . Αυτό το γνωρίζει η ελληνική πλευρά που όμως γνωρίζει επίσης ότι δεν έχει τίποτα να χάσει θέτοντας ξανά το αίτημα. Επιπλέον υπάρχει κι ένα κίνητρο για τις ΗΠΑ. Αν παραχωρήσουν τα δύο αντιτορπιλικά τότε βάζουν οριστικό τέλος στην “γαλλική διείσδυση” στο ελληνικό ΠΝ μέσω των φρεγατών Fremm.
Διαβάστε ακόμη:
Το σκάφος που έφερε τη νίκη στον Β΄Παγκόσμιο! Δείτε το βίντεο
Ανοίγει στα νερά του Αιγαίου η <<αντιπυραυλική ομπρέλα>> των ΗΠΑ!
Απίστευτος ελιγμός απο αντιτορπιλικό! – ΒΙΝΤΕΟ