MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Το ισλαμικό κίνημα του Φετχουλάχ Γκιουλέν με ξεκάθαρο και επίσημο τρόπο ξεκίνησε την αντεπίθεση του στην κυβέρνηση Ερντογάν και με ανακοίνωση του απαντά στις φήμες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό σχετικά με τη διχόνοια ανάμεσα στο κίνημα και στον τούρκο πρωθυπουργό. Απαντά και στις φήμες που αναφέρουν πως το κίνημα μέσω της επιρροής του στο δικαστικό σύστημα σχεδιάζει να συλλάβει ακόμη και τον Ερντογάν!
Η εφημερίδα η οποία ανήκει στο κίνημα έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο «καμία συνείδηση δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτές τις μομφές και τις κατηγορίες». Η τουρκική εφημερίδα φιλοξενεί την ανακοίνωση του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Αρθρογράφων το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τον Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Μια από τις φήμες που σοκάρουν είναι πως στις 7 Φεβρουαρίου του 2012 όταν ο εισαγγελέας της Κων/πολης καλούσε σε απολογία τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν όπως και τον πρώην διοικητή Εμρέ Τανέρ, βασικό στόχος ήταν ο Ερντογάν και πως το κίνημα μέσω του δικαστικού συστήματος ήθελε να συλλάβει τον τούρκο πρωθυπουργό! Ηταν η εποχή που Ερντογάν για δεύτερη φορά είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο και όλη η Τουρκία είχε σοκαριστεί με την εντολή του εισαγγελέα που καλούσε σε απολογία τον διοικητή της ΜΙΤ σε απολογία σχετικά με τη δράση της κουρδικής οργάνωσης KCK. Αν η φήμες αληθεύουν τότε η φυλάκιση του Ερντογάν θα ήταν ένα δικαστικό πραξικόπημα!
«Καμία συνείδηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες μομφές. Όσοι κάνουν αυτές τις μομφές θα πρέπει να εξηγήσουν ποιο θα ήταν το κέρδος της Υπηρεσίας (σ.σ. κίνημα Γκιουλέν) όπως πρέπει να θυμηθούν πως 9 μήνες πριν την ημερομηνία αυτή το κίνημα είχε δώσει μάχη μαζί με τον πρωθυπουργό για το νέο Σύνταγμα»
.
Άλλη μια φήμη που σοκάρει είναι αυτή πως « τον κοριό στο γραφείο του Ερντογάν τον τοποθέτησε άτομα που βρίσκονται κοντά στο κίνημα». Ο Γκιουλέν μέσω της εφημερίδας του αρνείται αυτές τις κατηγορίες και αναφέρει πως « αυτές οι φήμες πιστεύουμε δεν γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση. Πάντως προκαλεί σκεπτικισμό πως η υπόθεση η οποία είναι σοβαρή δεν έχει ξεκαθαριστεί από τη δικαιοσύνη. Είναι καθήκον της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης να βρουν αυτούς που έκαναν αυτά τα πράγματα».
Ένα γεγονός που κάποιοι αρθρογράφοι έχουν υπονοήσει στην Τουρκία είναι πως «πίσω από τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί βρίσκονταν το κίνημα Υπηρεσίας(σ.σ. Γκιουλέν)». Η ανακοίνωση του Κινήματος αρνείται τις κατηγορίες αυτές και τονίζει πως «αν ληφθούν υπ’όψιν οι ανακοινώσεις του κυρίου Χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν και η στάση που τήρησε το κίνημα θα φανεί πως οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το Κίνημα Γκιουλέν απαντά και σε πολλές άλλες φήμες που κυκλοφορούν.
Πάντως η απάντηση δείχνει πως οι φήμες διαρρέουν από την πλευρά της κυβέρνησης Ερντογάν και φαίνεται πως έχει επέλθει μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πνευματικό του ηγέτη Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Εντύπωση επίσης προκαλεί η ανακοίνωση πως το κίνημα σχετικά με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί επευφημεί τις δηλώσεις του προέδρου Αμντουλάχ Γκιούλ, του αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς όπως και του βουλευτή Ισμαίλ Μπαλ. Τους φωτογραφίζει και δείχνει πως τους στηρίζει. Αυτό ίσως είναι ένα μήνυμα για μελλοντική διάδοχη κατάσταση που ετοιμάζει το κίνημα Γκιουλέν μετά τον Ερντογάν. To ερώτημα είναι αν το Κίνημα έχει ως στόχο την ανατροπή του τούρκου πρωθυπουργού ο οποίος θέλει να γίνει πρόεδρος με υπερεξουσίες στις προεδρικές εκλογές του 2014 και σύμφωνα με πληροφορίες ο Γκιουλέν δεν επιθυμεί αυτό το σενάριο.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΕΤΧΟΥΛΆΧ ΓΚΙΟΥΛΈΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ
Στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου του 2010 για τη Συνταγματική μεταρρύθμιση , το 57% του τουρκικού λαού είχε ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης όπως υποστήριζε ο Ρετζέπ Ερντογάν.
Το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο τούρκος πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε, είπε και μια φράση που εντυπωσίασε όλους «ευχαριστώ όλους όσους μας στήριξαν από όλο τον κόσμο, χαιρετώ τα αδέλφια μου πέρα του Ωκεανού. Αφού μας έστειλαν από κει μήνυμα μπορούμε να στείλουμε κι εμείς.»!
Πολλοί δεν κατάλαβαν τι και ποιόν εννοούσε ο Ερντογάν. Όσοι όμως γνώριζαν, κατάλαβαν καλά, σε ποιόν έλεγε το «ευχαριστώ». Δέκτης του μηνύματος ήταν ο πρώην ιμάμης από το Ερζερούμ, Φετχουλάχ Γκιουλέν ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ.
Ποιος είναι όμως Γκιουλέν που σε μια σημαντική ημέρα, όπως το δημοψήφισμα ο Ερντογάν αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει αυτό το μήνυμα.
Ο ιμάμης, που όλοι γνωρίζουν, πως και στις εκλογές της 12ης Ιουνίου ήταν αυτός που έδωσε και πάλι της στήριξη του στον Ερντογάν. Το ΑΚP κερδίσε τις εκλογές με 49,9%.!
Εκατομμύρια μέλη του δικτύου μαζί με τους συγγενείς τους στήριξαν το ΑΚP και με τη δράση τους προεκλογικά αλλά και με την ψήφο τους.
ΤΟ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΣ ΙΣΛΑΜ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΕΝ
Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν ,ουσιαστικά είναι ο ηγέτης ενός κινήματος που προωθεί το «μετριοπαθές Ισλάμ» σε όλες τις χώρες του κόσμου και βεβαίως στην Τουρκία. Ουσιαστικά είναι μια ισλαμική σέχτα.
Ο Γκιουλέν, εκμεταλλεύτηκε το άνοιγμα στο Ισλάμ που έγινε στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 επί πρωθυπουργίας Οζάλ. Η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας το 1991 προσέφερε στον Γκιουλέν τη χρυσή ευκαιρία να αναπληρώσει το κενό στον χώρο εκείνο όπου κατοικούσαν ισλαμικοί πληθυσμοί, δηλαδή στην Κεντρική Ασία και στα Βαλκάνια. Αργότερα αναπτύχθηκε σρ όλο τον κόσμο. Στην Τουρκία, θεωρούν δεδομένη τη στήριξη του κινήματος αυτού από τις ΗΠΑ.
Για να πετύχει αυτή τη διείσδυση, ως βασικό όπλο επιλέχθηκε η εκπαίδευση. Έτσι άρχισαν να ιδρύονται σχολεία που προωθούν τις απόψεις του κινήματος Γκιουλέν. Συνολικά περίπου 1000 σχολεία σε όλο τον κόσμο , εκπαιδεύουν νέους με τις απόψεις του Γκιουλέν. Σε περίπου 100 χώρες μπορεί να βρει κάποιος κάποια από αυτά τα σχολεία ακόμη και στις ΗΠΑ.
Αλλά το μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην Κεντρική Ασία και την Αφρική όπου φτωχά παιδιά γίνονται αποδεκτά από τα σχολεία της ισλαμικής αυτής σέχτας και με υποτροφίες, εκπαιδεύονται και φτάνουν σε ανώτερα αξιώματα στις χώρες τους. Σκοπός των σχολείων αυτών, είναι η διάδοση της τουρκικής κουλτούρας και η ανάπτυξη «φιλοτουρκικών και φιλο-ισλαμικών ελίτ».
Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η άνοδος της επιρροής του Γκιουλέν, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μόλις ήρθε στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, το Νοέμβριο του 2002.
Απόφοιτοι των σχολείων του Γκιουλέν, άρχισαν να διορίζονται στο δημόσιο, πολλές νευραλγικές θέσεις κατελήφθησαν από τους δικούς του ανθρώπους. Στην αστυνομία, στις μυστικές υπηρεσίες, στο δικαστικό σώμα. Ουσιαστικά ο Ερντογάν, όπως τονίζουν οι Κεμαλιστές στην Τουρκία, άρχισε να ξεπληρώνει το «χρέος» του προς τον Γκιουλέν , λόγω της υποστήριξης του που του έδωσε τόσα χρόνια.
Στη γειτονική χώρα όσοι γνωρίζουν τη δράση του κινήματος υποστηρίζουν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως η Τurkish Airlines εκτός από την αναμενόμενη ανάπτυξη του δικτύου της σε όλο τον κόσμο, επιλέγει να ανοίγει γραφεία και να έχει πτήσεις σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν τα σχολεία του Γκιουλέν ακόμη και στις πιο «άσχετες» με την Τουρκία χώρες. Στην Αιθιοπία, στο Σουδάν κτλ. Ενώ σε όλες τις χώρες της κεντρικής Ασίας, οπου υπάρχουν τα σχολεία του ισλαμικού αυτού κινήματος, υπάρχει μια πτήση της Τurkish Airlines.
Άλλοι πάλι κατηγορούν τον Ερντογάν, πως έχει ιδρυθεί ολόκληρο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο από την κρατική Τουρκική τηλεόραση, το TRT Turk, το οποίο έχει ανταποκριτές και γραφεία στην Αφρική στην Ασία αλλά δεν έχει κανέναν ανταποκριτή η γραφείο στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο ή στο Παρίσι. Ουσιαστικά είναι ένα ενημερωτικό δίκτυο που έχει ανταποκριτές στο σημείο που έχει παρουσία του ο Γκιουλέν.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Η προώθηση ενός σύγχρονου Ισλάμ που δεν απορρίπτει τον δυτικό τρόπο σκέψης βρίσκεται στον πυρήνα της σκέψης του Γκιουλέν.
Και η επικέντρωσή του στην Τουρκία ουσιαστικά δείχνει τη χώρα ως την ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή την ιδέα στηρίζεται και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν και το δόγμα του Νταβούτογλου. .
ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;
Εδώ βρίσκεται η ιδεολογική σύγκρουση με τη δομή του τουρκικού κράτους. Η αρχή του Κεμαλισμού δεν μιλά για ένα ισλαμικό κράτος, αλλα αντιθέτως προωθεί την ιδελογία του «κοσμικού κράτους» που θα φτάνει στο επίπεδο του «συγχρονου κόσμου»
Η ανάπτυξη του δικτύου Γκιουλέν είναι μια άμεση απειλή για τον «Κεμαλισμό», καθώς προβλέπει την προβολή της Toυρκίας ως χώρα «μετριοπαθούς Ισλάμ» που θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση .
Η τρίτη σαρωτική εκλογική νίκη Ερντογάν την προηγούμενη Κυριακή, αυξάνει αυτούς τους φόβους. Καθώς το «όνειρο» του Ερντογάν είναι να αλλάξει το Σύνταγμα της Τουρκίας και να μετατρέψει τη χώρα από «Κοινοβουλευτική δημοκρατία» σε «προεδρεύουσα.» Αν ο Ερντογάν που σήμερα διαθέτει 326 βουλευτές βρει συμμάχους από άλλα κόμματα και κάνει αυτή την αλλαγή, σχεδιάζει να γίνει ο ίδιος πρόεδρος. Οι Κεμαλιστές φοβούνται πως αν συμβεί αυτό το ενδεχόμενο, τότε ο Γκιουλέν θα έχει μεγαλύτερη στήριξη.
Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛΕΝ
Τη δεκαετία του 90 όταν ο στρατός φυλάκιζε η απαγόρευε την πολιτική δράση σε πολλούς ισλαμιστές , όπως και τον Ερντογάν, ο Γκιουλέν μετακόμισε στις ΗΠΑ. Ο λόγος που είχε παρουσιαστεί ήταν η «ασθένεια του».
΄Εχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια όμως ο Γκιουλέν δεν έχει επιστρέψει στην Τουρκία και παραμένει στις ΗΠΑ. Στην Τουρκία, οι εχθροί του υποστηρίζουν ότι τα χρήματα για τη δράση του δικτύου του παρέχονται από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αυτό θεωρείται «θετικό δείγμα» για τους Αμερικανούς.
Στις ΗΠΑ θεωρούν πως το «μετριοπαθές Ισλάμ» που προωθεί ο Γκιουλέν, πρέπει να επικρατήσει του «φονταμενταλισμού»
H ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ»
Κανείς δεν γνωρίζει τον προϋπολογισμό του δικτύου Γκιουλέν. Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις που μιλούν για 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πηγές χρηματοδότησης είναι τα δίδακτρα, η οικονομική δραστηριότητα και οι δωρεές πλουσίων Τούρκων αλλά και ξένων.
Στην Τουρκία διαθέτει το τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu, την εφημερίδα Zaman που διανέμεται στους οπαδούς του και έχει κυκλοφορία στα 800.000 φύλλα, το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, την τράπεζα Asya. Έχει συμμετοχές σε πολλές εταιρείες που όμως δεν φαίνονται στα χαρτιά.