Θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου ο Πούτιν κάνοντας όλη την Ευρώπη και βέβαια την Ελλάδα να ξεπαγιάσει; Το ερώτημα τίθεται διαρκώς από την έναρξη της πολύ σοβαρής κρίσης στην Ουκρανία. Η Μόσχα που τροφοδοτεί όλη την την Ευρώπη με ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το “αγαθό” ως όπλο; Κανείς τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει σε τέτοιου είδους συγκρούσεις.
Ωστόσο όσοι γνωρίζουν τη ρωσική πραγματικότητα εμφανίζονται πιο ψύχραιμοι.
Ο για πολλά χρόνια Έλληνας ανταποκριτής στη Μόσχα Δημήτρης Λιάτσος είναι ένας απ΄ αυτούς.
Με άρθρο του που δημοσιεύει η “Σύγχρονη Ρωσία” θέτει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Διαβάστε όλο το άρθρο:
“Είναι ανόητο να πιστέψει κάποιος ότι η Ρωσία θα κόψει τον Χειμώνα την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ειδικά προς τα Βαλκάνια, και την Ελλάδα. Ομως, η κλοπή τεράστιων ποσοτήτων αερίου από το Κίεβο, πρέπει να προβληματίζει σοβαρά την Αθήνα.
Συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη, Ντέϊβιντ Πίρς, είχε ο υπουργός επί των ενεργειακών, κ.Γ.Μανιάτης, με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία «αποτελεί κρίσιμο πεδίο έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαφαινόμενη κρίση». Εννοείται, προφανώς, η κρίση που σοβεί εδώ και ένα εξάμηνο στην Ουκρανία. Δυο μέρες πριν, στην ιστοσελίδα του περιοδικού «FORBES» αναφερόταν ότι η Ελλάδα αναζητά εναλλακτικές επιλογές τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο «σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει διακοπή της προμήθειας».
Δύο παρατηρήσεις:
1) Λογικό είναι ο Ελληνας υπουργός να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, εύλογο είναι το ερώτημα πώς σε μια χώρα που έχει κατά τα δύο τρίτα προμήθεια σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το υπόλοιπο από το Αζερμπαϊτζάν, και (υγροποιημένο) από την Αλγερία-Κατάρ, θα μπορούσε να «βοηθήσει» ο αμερικανός πρέσβης;
2) Από ποια στοιχεία ορμώμενο το αμερικανικό περιοδικό γράφει για την περίπτωση «που η Ρωσία αποφασίσει μια διακοπή”; Γιατί, για παράδειγμα δεν αναφέρει πουθενά τη δήλωση – απειλή του ουκρανού πρωθυπουργού, Γιατσενιούκ, ότι το Κίεβο σύντομα θα ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και τον ενεργειακό τομέα; Δηλαδή τη μεταφορά-τράνζιτ του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Μια ζωή συνεπής
Από την εποχή της κατασκευής του γιγάντιου αγωγού (7.000 χιλιόμετρα από το Γιαμάλ της Σιβηρίας) μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πέρασαν 45 ολόκληρα χρόνια και, παρά τις δυσκολίες, το φούντωμα του Ψυχρού Πολέμου, τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το ληστρικό μοίρασμα της κρατικής ιδιοκτησίας τη δεκαετία του ΄90 στη Ρωσία, ποτέ η Μόσχα δεν αθέτησε τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρώπης. Η ροή του φυσικού αερίου ήταν απρόσκοπτη και αυτό το αναγνωρίζουν άπαντες οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας.
Τι σκοπεύουν να πράξουν οι αρχές του Κιέβου φαίνεται και από κάποιες πράξεις που ήδη υλοποιήθηκαν όπως:
α) Στα τέλη Αυγούστου η Ουκρανία επέστρεψε στη Ρωσία ένα ποσό πάνω από πέντε εκ. δολάρια που είχε πληρώσει η ρωσική ΓΚΑΖΠΡΟΜ ως προκαταβολή για τη μεταφορά φ.αερίου στην Ευρώπη μέσω των αγωγών της Ουκρανίας. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει αθέτηση υποχρεώσεων. Αρα η μεταφορά βρίσκεται στον … αέρα!
β) Απο τις 16 Ιουνίου, μετά την τρίμηνη διαπραγμάτευση που κατέληξε άκαρπη για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους, ύψους 5,4 δίς δολαρίων, η ΓΚΑΖΠΡΟΜ έθεσε την ουκρανική ΝΑΦΤΟΓΚΑΖ σε καθεστώς προπληρωμής για όποια ποσότητα θα επιθυμούσε να προμηθευτεί. Ετσι, η ΓΚΑΖΠΡΟΜ στέλνει μέσω Ουκρανίας μόνο τις ποσότητες που πάνε για την εκπλήρωση των συμβολαίων της με τις χώρες της Ευρώπης.
Ο κλέφτης του αερίου
Πρόσφατα ο ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα ενέργειας, Γκίντερ Εντιγκερ, ο οποίος βρέθηκε και στην τριμερή ρωσο-ουκρο-ευρωπαϊκή διάσκεψη στο Μίνσκ και αμέσως μετά στη Μόσχα, δήλωσε πως η Ουκρανία πρέπει να ξεπληρώσει το χρέος της έναντι της Ρωσίας. Αναφορικά με τον κίνδυνο να κόψει το Κίεβο τη ροή προς την Ευρώπη, «έσφαξε με το βαμβάκι” την ηγεσία του Κιέβου λέγοντας: “Δεν αναμένουμε κόψιμο της ροής μέσα από τον αγωγό, αν και δεν το αποκλείουμε. Ενδέχεται κάπου να αρχίσει να … χάνεται». Δηλαδή να κλέβουν φυσικό αέριο. Που αλλού; Μα, στην Ουκρανία.
Τον κώδωνα του κινδύνου κτυπά και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNBC, που αναφέρει ότι σύντομα στην Ουκρανία ξεκινά η σαιζόν κεντρικής θέρμανσης των πόλεων και το αργότερο σε 40 μέρες οι σταθμοί παραγωγής της θέρμανσης μπορεί να μην ξεκινήσουν λόγω έλλειψης κάρβουνου. Αιτία, αναφέρει, η καταστροφή των σιδηροδρομικών γραμμών και των σταθμών φόρτωσης, από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.
Ερχεται “καυτός” Χειμώνας
Κάρβουνο, λοιπόν, δεν προβλέπεται να φτάσει στους σταθμούς για λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, και χρήματα για πληρωμή του φυσικού αερίου που καταναλώνεται έως τώρα δεν πληρώθηκαν. Τι απομένει; Μα, η κλοπή αερίου που πάει στην Ευρώπη και μάλιστα στις χώρες του Νότου και των Βαλκανίων. Γιατί του Νότου; Διότι η Γερμανία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν φροντίσει να εφοδιάζονται από τον υποθαλάσσιο αγωγό, North Stream της Βαλτικής, από τη Ρωσία κατευθείαν στη Γερμανία. Αυτή την περίοδο λειτουργεί κατά το ήμισυ (50%) των δυνατοτήτων του, λόγω της εφαρμογής των όρων του Γ΄ Ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε. που απαγορεύει στη ΓΚΑΖΠΡΟΜ τη μονοπώληση ενός αγωγού που η ίδια κατασκεύασε με δικά της έξοδα (!). Ωστόσο, η «πενία τέχνας κατεργάζεται», και, όπως αναφέρουν πηγές στο Βερολίνο, «αν χρειαστεί μπορεί να παραβλεφθεί -λόγω ανάγκης- ο όρος της απαγόρευσης και να διπλασιαστεί η ποσότητα ροής του αερίου».
Ετσι, για να κατανοούμε πως οι εταίροι της Ελλάδας και των άλλων νοτιοευρωπαικών χωρών εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια για τους ίδιους! Το ερώτημα είναι τίνος τα συμφέροντα υπερασπιζόταν η κυβέρνηση της Ελλάδας όταν υπερψήφιζε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ή όταν την ίδια ώρα είχε στο δρόμο δεκάδες φορτηγά – ψυγεία με ροδάκινα για τη Ρωσία. Ναι, το ακούσαμε, «η χώρα δεν ασκεί εξωτερική πολιτική με τα ροδάκινα». Και με το φυσικό αέριο, καταφανώς ισχύει το ίδιο! Και με πολλά άλλα, βέβαια.
Διαβάστε ακόμη:
Ρωσία: «Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει το κόμμα του πολέμου» στο Κίεβo
Οι ΗΠΑ στρατιωτικά «αμήχανες» στο διπλό μέτωπο ισλαμιστών και Ουκρανίας – Πως θα αντιδράσουν;
Η Μόσχα ζητεί από την Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο