Η Βρετανική εταιρία άμυνας και αεροδιαστημικής BAE Systems, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι το Μη Επανδρωμένο αεροσκάφος Ταρανις (Taranis) τύπου stealth πέταξε με επιτυχία σε δοκιμές που έλαβαν χώρα πάνω απο την αυστραλιανή έρημο τον Αύγουστο.
Το όνομά του αεροσκάφους ειναι εμπνευσμένο απο τον Κέλτη Θεό του Κεραυνού, Ταρανις, και ειναι προηγμένης τεχνολογίας όπως ειναι και το X – 47B του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο).
Η κατασκευή του Ταρανις, σύμφωνα με την BAE Systems στοίχισε όχι μόνο 303 εκατομμύρια δολάρια αλλα και 1.5 εκατομμύριο ώρες εργασίας. Το Ταρανις εχει άνοιγμα φτερών 10 μέτρα περίπου και το αεροσκάφος έχει μήκος 12 μέτρα, το μέγεθος περίπου ενός σχολικού λεωφορείου. Το Ταρανις πετάει υπο τον έλεγχο ενός ανθρώπινου χειριστή αλλα τεχνικά θα μπορύσε να πετάξει και αυτόνομα.
Όπως και τ’αλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το Ταρανις εχει σχεδιαστεί ειδικά για επιτήρηση – για ώρες όλοκληρες το Τάρανις βρίσκεται σε μια περιοχή με τις κάμερες και τους αισθητήρες του να καταγράφουν.
Ωστόσο ένας άλλος πολύ σημαντικός στόχος του Taranis είναι να αποδείξει οτι ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να αποτρέψει τους αντιπάλους του στον ουρανό, εν ώρα πτήσης.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως ειναι τα Predator και Reaper, που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες (πάνω από το Αφγανιστάν και αλλού), είναι αργά, ελικοφόρα βομβαρδιστικά.
Μπορούν να πετάξουν στους ουρανούς χωρίς όμως εχθρικά αεροσκάφη, μια αποτελεσματική στρατηγική μέχρι στιγμής, αλλά όχι τόσο αποτελεσματική σε πολέμους στους οποίους τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενδεχομένως να πρέπει να αντιμετωπίσουν εχθρικά αεροσκάφη.
Εκτός από την κατασκευή stealth, είναι ασαφές το πώς το Taranis θα αποτρέψει εχθρικά αεροσκάφη. Φαίνεται οτι το Ηνωμένο Βασίλειο και η BAE Systems δεν θελουν να μοιραστούν όλα τα μυστικά τους….!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ